Maar hoe smaakt…. de SNAB Speculator?

SNAB staat voor Stichting Noord-Hollandse Alternatieve Brouwers. Het zijn vier thuisbrouwers die zoveel succes hebben, dat ze hun bieren laten brouwen in echte, grote brouwerijen. Hun bokbieren bijvoorbeeld, doen het al jaren goed op festivals en ook op fles. Een ander bier dat ze maken is een speculator.

Wanneer het woord ‘speculator’ valt, evacueren onze smaakpapillen sneller dan een schoolklas in Sderot bij het horen van het luchtalarm. Speculator, dat staat voor een gruwelijke stoot speculaaskruiden in een bruin bier. Een hap speculaas in een fles. Koekjesbier van het ergste soort. Goed voor een suprise op 5 december maar meer ook niet. Maar wat doet SNAB ermee?

Kruidenbuiltje
In ieder geval doen ze het in een hele grote en hele dure fles. Leuk voor de feestdagen, zo’n 75 cl. fles maar wij houden het toch liever bij een mooi 30 cl. pijpje. Is ook beter voor de recycling. Gelukkig past er dan ook een heel groot etiket op met heel veel informatie. Zo lezen we dat ze er een kruidenbuiltje in hebben gegooid. Een kruidenbuiltje. Dat belooft niet veel goeds voor de liefhebber van de wat meer subtiel gekruide bieren.

Met angst en beven openen we die grote fles. En inschenken maar. Dat is in ieder geval niet verkeerd. Mooie bruine pepernotenkleur, we zijn al helemaal in de stemming. Ook nog een pracht van een schuimkraag die niet niet meteen weg is als je met je ogen knippert. Dat hebben we wel eens anders gezien. Even ruiken dan maar. Oeh. Kruiden ja. Nou, daar zal je het hebben.

Of toch niet.
Geheel voorbereid op het gebruikelijke kruidendrama proeven we hier een heel mooi en gebalanceerd bier. En dat staat nota bene op het etiket: een evenwichtig en complex specerijenkarakter. Ja, als Leffe zoiets op een etiket zet, dan weet je dat alle smaakstofproducenten in de wijde omtrek van Hoegaarden goede zaken hebben gedaan. Maar dit zijn de Alternatieve Brouwers uit Noord-Holland. Die weten wel wat ze maken en hoe dat smaakt. Uitgebalanceerd dus.

Iets met kersen
Niks geen vloeibare speculaasjes. Niks geen chemisch-zoetig winterbier. Dit is een verrassing. Het is niet alsof je op zoek moet naar de speculaas maar het is toch echt een bier in balans. Een kruidig bier dat prima past in de tijd rond Sinterklaas. Maar het is niet eens heel erg zoet. Er zit een zoete nasmaak in maar je slok begint bitter. En dan proef je zuur. Zelfs iets met kersen.

De speculator van SNAB is een gebalanceerd en ook complex bier. Kruidig en zeker geschikt voor mensen die van speculaasbier houden. Maar dan doen wij eigenlijk niet en toch vinden we hem lekker. En interessant. Dus ook voor bierdrinkers met een lichte kruidenfobie is dit gewoon een prima winterbier.

In de huidige biercultuur is alternatief mainstream geworden. Toen SNAB begon in 1991 waren hun brouwsels misschien alternatief maar nu moet je toch echt met iets gekkers komen dan speculaasbier. Dat neemt niet weg dat ze bij SNAB heel erg goed kunnen brouwen. En ze geven de toon aan. Dat bewijzen hun bokken en dat bewijst deze Speculator ook. Dit zouden we best in onze schoen willen vinden. En die grote fles is ineens ook niet meer zo’n groot probleem. Vier sterren

 

 

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

5 gedachten over “Maar hoe smaakt…. de SNAB Speculator?

 • november 26, 2012 om 18:32
  Permalink

  Klinkt toch als iets wat ik een keer geproefd moet hebben. Is dit gewoon bij reguliere slijterijen te krijgen?

  Beantwoorden
 • november 30, 2012 om 13:34
  Permalink

  Dit is inderdaad een prachtig bier, wat mij betreft een echt “Sinterklaasbier”, wat ooit de Nederlandse tegenhanger van al die Belgische kerstbieren zou moeten worden. Tegelijkertijd vraag ik me af in hoeverre zoiets school zou kunnen maken, zou een andere brouwer nog wel iets kunnen toevoegen aan deze Speculator?

  Beantwoorden
 • Pingback: Sinterklaas 2012 biertips » bestetotnutoe.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.