Maar hoe smaakt… De Dochter van de Korenaar L’enfant terrible?

Als je graag bier drinkt van kleine brouwerijen, dan ken je De Dochter van de Korenaar vast wel. Het is een van de betere micro-brouwerijen van Nederland. Uh, België. Nou goed, het is een brouwerij in de achtertuin van het Nederlandse echtpaar Mengerink dat in het Belgische Baarle-Hertog woont dat weer in zijn geheel in Nederland ligt. En nu terug naar het bier.

l'enfant terribleLambiek

Want het bier van De Dochter van de Korenaar is vaak de moeite meer dan waard. Dus ik durfde wel een gokje te wagen met hun L’enfant Terrible. Een gokje want het is een zuur bier en zuur bier is niet helemaal mijn ding. Maar dit bier heeft prijzen gewonnen en is nog van spontane gisting ook. Het is geen echte lambiek maar wel een echt Brabants bier van spontane gisting. Die laat je natuurlijk niet zomaar staan als bierliefhebber.

Helemaal spontaan is dit bier trouwens niet. Het is gewoon gegist en daarna geïnfecteerd met wilde gist op wijnvaten. Een halve Lambiek dus. Volgens het verhaal is het per ongeluk geïnfecteerd en na een tijdje toch zo lekker gevonden dat de Dochter van de Korenaar besloot om het dan altijd maar zo te brouwen.

Mooie verhalen moet je altijd geloven maar nu is het tijd om te drinken. L’enfant terrible is een mooi licht en wat oranje bier. De schuimkraag is snel weg maar dat hoort natuurlijk ook wel een beetje bij een ambachtelijk gebrouwen wilde jongen als deze. De geur is al wat zurig maar je ruikt ook echt kruiden en mout.

Citroenen

En dan de smaak. Met het woord ‘zuur’ doe je dit bier echt tekort. Het is alsof Chuck Norris een zure melkzuurlambiek heeft gebrouwen en daar een doos citroenen in heeft gestopt. Als je niet vaak zuur bier drinkt is het wel even wennen aan dat allesoverheersende zuur. Daar moet je dus even doorheen bijten. Hij doet wat dat betreft wel een beetje denken aan een Rodenbach Grand Cru en die hebben we tenslotte ook overleefd.

Je weet hoe het gaat met hele zure bieren: na een paar slokken worden ze minder zuur en ontdek je een interessant palet aan andere smaken. Maar gaat dat bij l’ enfant terrible niet op. Die blijft gewoon zuur. Megazuur. Bijtend zuur. Het soort zuur dat je een afspraak met de tandarts laat maken omdat je gelooft dat je glazuur wel aan een controle toe is.

Best moutig

Hoe dan ook, door het zuur heen, en dan bedoel ik echt er door heen want nogmaals, je krijgt niks cadeau, dan proef je een best moutig bier. Blond en zoet en met weinig hop. En dan merk je ook dat er nog best een complexe smaak zit achter de muur van zuur. Een blond hooggistend bier dat aardig wat mout-zoet is. Dat zou je proeven als je niet in een overdonderend zuurbad zou zitten. In de nasmaak word je ook weer beloond met hints van een lekker bier. Net voordat een nieuwe zuuraanval je papillen weer tot de orde roept.

OK, ik overdrijf. De liefhebbers vinden het een mooi bier omdat er ook buiten het zuur nog wat te proeven valt. Ongetwijfeld komt dat doordat dit bier eerst normaal is vergist voor het werd blootgesteld aan wat er ook in de lucht boven Baarle rondzweeft. Vandaar natuurlijk ook die prijzen. Toch blijft het echt een heel zuur bier.

Goed, zuur is het nieuwe bitter, ik weet het. Ben je zuur-adept? Of wil je het graag zijn? Dan is L’enfant terrible van De dochter van de Korenaear echt wat voor jou. Een mooi bier van een mooie brouwerij en serieus zuur. Voor de rest van de wereld: leuk om te proberen als je echt in bent voor wat nieuws, anders lekker laten staan.

Meer over dit bier (en hoe je ermee kunt koken) in dit filmpje:

 

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Maar hoe smaakt… De Dochter van de Korenaar L’enfant terrible?

  • maart 5, 2014 om 21:09
    Permalink

    Ben groot fan van Dochter vd Korenaar en ben niet vies van een zuur bier maar deze is mij ook “te”. Tip: rijdt op zaterdag eens naar Baarle Hertog. Ronald is erg gastvrij en bezoek is mooi te combineren met winkelen bij de “biergrens”.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.