Maar hoe smaakt…..de Brand Pilsbrouwwedstrijd?

Stelletje amateurs
In Nederland zijn veel amateurbrouwers. Soms brouwen die iets lekkers en soms brouwen ze iets smerigs. We kunnen het weten want we brouwden vroegen ook nog wel eens wat. En als je dan zelf bier brouwt kom je er achter dat het ene bier makkelijker is dan het andere. Zo is pils een van de moeilijkste bieren om te brouwen. Door zijn mooie, heldere en nette smaak kan je je geen fouten veroorloven.

Maar dat weerhield hordes zondagsbrouwers niet om hun pilspoging in te sturen naar de Brand en Pint pilsbrouwwedstrijd. We zien de ellende tijdens de proefavonden al voor ons. Te flauw, te bitter, te moutig, een beetje smerig of gewoon enorm smerig. Alles zal wel voorbij zijn gekomen. Maar uit die enorme amateurpilsen wisten ze er toch een te kiezen.

Marc wint!
Marc Vriens uit Tilburg werd benoemd tot beste amateur pilsbrouwer van Nederland. En zijn prijs? Zijn pils gebrouwen bij Brand en daarna in de schappen. En niet bij zomaar een b-supermarkt, nee alleen het beste is goed genoeg. En het beste van het beste? Dat is natuurlijk Jan Linders. De vrolijke bourgondische super van onder de rivieren. Maar gelukkig mocht de Mitra ze ook verkopen.

Das eigenlijk best lekker
En daar kwam we het brouwsel van Marc tegen. En dan zijn we meer dan een beetje nieuwsgierig. Twee flesjes licht gekoeld, in de juiste pilsglazen…. we waren er klaar voor. Laten we maar beginnen met zeggen dat het er erg appetijtelijk uit zag. Mooie gouden kleur, schitterende witte schuimkraag. En die geur die kon er zeker mee door. Lekker vol en zoetig met veel hop. Dat belooft wat.

En de belofte van zijn knappe uiterlijk lost dit pils voor de volle 100% in. Heerlijke volle moutigheid die ergens doet denken aan Samuel Adams. En dan gevolgd door de heerlijke hopbitterheid zoals alleen Brand dat kan, geweldig. De nasmaak nodigt na elke slok uit tot het nemen van nog een slok. Dit is een pils zoals je die wilt hebben. Maar dit is tegelijkertijd geen pils wat je de hele avond in de kroeg doordrinkt. Daar is er te veel body en smaak.

Is het een wereldschokkend pils? Nee, het is gewoon een heel erg goed pils. En dat zien we graag in een pils. Dus Marc, van ons krijg je viereneenhalve ster.

Pint PR
We hebben in dit hele verhaal nog wel een tip aan de Pint. Op de, zeer mooie etiketten, staat er een heel verhaal over de wedstrijd. Alleen staat de Pint nergens genoemd. PR jongens, het draait allemaal om PR. Volgende keer groot op de voorkant!

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

3 gedachten over “Maar hoe smaakt…..de Brand Pilsbrouwwedstrijd?

 • november 17, 2012 om 21:02
  Permalink

  Ik heb dit bier back 2 back gedronken met een normale brand pilsener en met een beetje gevoel zou je kunnen stellen dat het iets minder moutig en iets hoppiger is, maar eigenlijk hetzelfde bier als de normale brand pilsener. Samuel Adams, de Boston Lager vond ik persoonlijk stukken beter, Brand Urtype is ook net een slag bitterder. Neemt niet weg dat ik mijn hoed afneem wanneer je dit als hobby / thuisbrouwer weet klaar te spelen!

  Beantwoorden
 • november 19, 2012 om 21:51
  Permalink

  Klinkt toch interessant om eens een keer te proberen!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.