Maar hoe smaakt…..Stift Engelszell, de achtste trappist?

Gregorius trappistenbier-1Stift Engelszell is die achtste trappist. Begin 2012 kwam hun eerste “trappisten”bier uit. Het stond al wel op het flesje maar echt erkend was het nog niet. Pas eind 2012 mochten ze het ook officieel een trappistenbier noemen. Gelukkig maar, het zal voor de verkoop zeker niet nadelig zijn.

Kruimels
Dus, een nieuw trappistenbier, dat zal wel snel overal te krijgen zijn dan… Euh nee, niet echt. De monniken weten natuurlijk als geen ander waar het geld zit. Het merendeel schepen ze linea recta naar Amerika. We blijven hier in Europa een beetje met de kruimels zitten.

Maar goed, kruimels zijn ook niet verkeerd. Zo hebben we een flesje of wat op de kop weten te tikken. Tijd om eens te kijken of ze de standaard halen van ons zo geliefde Rochefort 10? We dronken de Gregorius, een stevige donkere jongen van 9,7%.

Belgische collega’s
De schuimkraag is in ieder geval niet het sterkste punt van dit bier. Beetje vies wittig en verdwenen voordat je het glas aan je lippen zet. Jammer, het ziet er altijd een beetje scharrig uit, zo’n bier zonder schuim. Maar van de geur worden we dan wel weer enthousiast. Stift Engelszell ligt in Oostenrijk aan de grens met Beieren. Maar als je een degelijk maar saai Duits bier verwacht kom je bedrogen uit. Deze broeders hebben heel goed naar hun Belgische collega’s gekeken.

SchizofrenieStift Engelszell-1
Er zit veel diepte in dit bier, je ruikt zoethout, brood en ook ergens iets zurigs. Die diepte zet zich redelijk door in de smaak. Soms wat vlak maar af en toe heb je het gevoel dat je een stout drinkt. Erg raar die schizofrenie in het bier. Maar dat maakt het meteen ook wel interessant. Het is geen bier wat staat als een huis, het schommelt een beetje tussen de smaken. Soms heftig en vol en soms wat vlakjes en saai.

We snappen dat iedereen dit bier natuurlijk wil proberen. En dat kan: op 27 januari organiseren we een bierproeverij en een van de bieren die we gaan proeven is deze Stift Engelszell Gregorius. Je kan je nog inschrijven. Doe het snel voor je het weet is het op.

En de sterren? Weet je, laten we dat met zijn allen bedenken op de 27ste. Bestetotnutoe goes crowdsourcing.

 

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

2 gedachten over “Maar hoe smaakt…..Stift Engelszell, de achtste trappist?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.