Maar hoe smaakt… Chimay tafelbier?

Brouwende monniken worden vaak afgebeeld als vrolijke dikkerds met een gezellige pot trappistenbier in de hand. Nou zijn wij best kritisch op die hele trappistencultus en dat beeld klopt toch echt niet. Cisterciënzer monniken bidden hard en werken hard. En trappistenbier drinken doen ze ook al niet.

chimay_tafelbierZondag
Nou ja, wel op zondag natuurlijk. Dan mogen ze naar verluid één flesje Chimay Blauw, Rochefort 10, Westmalle Tripel of wat hun brouwerij dan ook mag maken. De rest van de tijd drinken ze water. Of tafelbier. Dat is bier met weinig alcohol waarmee je ’s avonds je diner kunt wegspoelen. De meeste trappistenbrouwerijen brouwen wat van dat tafelbier voor hun eigen gebruik.

Zo ook de abdijbrouwerij van Chimay. Die bezochten we tijdens ons episch bestetotnutoe redactieweekend in Wallonië. De abdij zelf kun je niet bezoeken. Alle broeders trappist zijn erg bedreven in het op een afstand houden van bezoek en in Chimay zitten de experts. Het bezoekerscentrum, de Auberge de Poteaupre, zit een paar kilometer van de abdij en staat vol met Chimay-merchandise van zeer divers pluimage. De abdij zelf is onzichtbaar.

chimayTrillende handen
Wat de Auberge de Poteaupre dan weer wel had was het tafelbier van de trappistenbroeders van Chimay. Wat een kans! Eindelijk konden we proeven wat zij elke dag drinken, en dat zonder in retraite te hoeven gaan. Het was gewoon het gratis biertje dat je krijgt na een bezoek aan de tentoonstelling. Met trillende handen van de spanning proefden we deze lichte alledagstrappist.

Het is een mooi geelgoud bier met 4% alcohol. De schuimkraag houdt het niet lang maar dat hoeft ook niet. Als tafelbier is deze Chimay lekker doordrinkbaar. Ook de smaak is erg aangenaam fris en zurig. En die smaak is ook nog eens behoorlijk aanwezig. Niet storend zodat je al vol zit voor je moet gaan eten, maar aangenaam. Het is gewoon een goeie disgenoot. Het bewijs dat bier aan tafel niet smakeloos hoeft te zijn.

We hebben maar één bezwaar. Die 4% halen we er niet uit. En 4% alcohol is te veel voor een tafelbier. Als monnik maakt het misschien niet zoveel uit maar wij willen na het eten nog wel eens wat gaan doen. En dan is minder alcohol vaak beter. Dit tafelbier van Chimay is erg lekker maar wij blijven nog even doorzoeken naar het perfecte tafelbier: smaakvol, fris, lekker aan tafel en weinig alcohol.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Maar hoe smaakt… Chimay tafelbier?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.