Maar hoe smaakt….Chimay Spéciale Cent Cinquante

Gefeliciteerd
Chimay is dit jaar jarig. Van Harte. 150 jaar zijn ze geworden. De oorsprong van de abdij ligt ergens rond 1850. De eerste monniken begonnen toen met het ontginnen van wat ruig land vlakbij Chimay. In 1862 begonnen ze ook met het brouwen van bier. En dat is best bijzonder. De meeste trappistenkloosters zijn pas na de tweede wereldoorlog echt begonnen met brouwen. Maar Chimay doet het al 150 jaar. En dat is nogal wat.

Chimay hoort tot de absolute wereldtop in bier. Goed bier en constant van goede kwaliteit. Ze hebben hun eigen unieke giststam waardoor alle hun bieren die karakteristieke smaak van Chimay krijgen. Wat wij persoonlijk van Chimay vinden? Erg lekker, maar zoals we ooit als eens schreven, hij haalt het niet bij onze geliefde Rochefort.

Ze vertikken het
En dat is het probleem van veel van deze bieren. Ze vissen allemaal in dezelfde biervijver en ze vertikken het om te veranderen. Ben je niet de beste? Je wordt ook ooit de beste omdat je te eigenwijs bent om te veranderen. Maar voor hun verjaardag heeft Chimay iets leuks en anders gedaan. Ze hebben zichzelf getrakteerd op een mooi jubileumbier.

Zwaar en blond
Chimay Spéciale Cent Cinquante is een heftig blond bier. Met 10% alcohol zeker geen kleine jongen. Het bier ziet er schitterend uit. Mooi blond met een fijne witte schuimkraag. Maarja, als je al 150 jaar brouwt mogen we ook wel wat verwachten. Het is alleen te krijgen in 75 cl flessen, dus nodig wat vrienden uit.

De hop is niet echt uitgesproken. De Chimay ruikt erg kruidig en lekker fris. Beetje citrusachtig maar zonder te geuren als een Amerikaanse IPA. Bij sommige van dit soort zware bieren ruik je ook meteen de alcohol. Bij deze Chimay zeker niet. Dit kon nog wel eens een gevaarlijk biertje worden.

De Spéciale Cent Cinquante smaakt precies zoals hij ruikt. Heerlijk fris en fruitig. Er zit iets van koriander in, en wat sinaasappelschil. Veel klassieke Belgische trippels hebben dit ook maar de Chimay is zeker geen tripel. Door erg zuinig te zijn met de hop proef je de mout heel goed. Die mout vertaalt zich vooral in een mooie volle zoetheid. Maar juist door die koriander en citrussmaak wordt ie niet plakkerig. Je drinkt deze weg zonder problemen.

Zonder problemen
Chimay heeft hier echt een schitterend bier afgeleverd. Jammer is dat het een eenmalige uitgave is. Hier willen we meer van, veel meer. Kom je een fles tegen, trek je pinpas en koop hem. Wij geven dit bier zonder problemen vijf sterren.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

8 gedachten over “Maar hoe smaakt….Chimay Spéciale Cent Cinquante

 • september 6, 2012 om 21:35
  Permalink

  Lijkt mij een mooi bier.

  Waar is deze te koop in Nederland?

  Beantwoorden
 • september 7, 2012 om 10:51
  Permalink

  Dat is lastig te zeggen. Het is een eenmalige uitgave. Ik zou beginnen bij de dichtstbijzijnde bierspeciaalzaak. Wellicht dat zij je verder kunnen helpen.
  En anders zal je toch echt naar België moeten.

  Beantwoorden
  • augustus 14, 2017 om 01:08
   Permalink

   Ik heb intussen nog een paar flessen die 5 jaar op fles gerijpt hebben… Vandaag nog eens eentje open gedaan en inderdaad, ze moeten er meer van maken!

   Beantwoorden
 • december 30, 2012 om 19:02
  Permalink

  Gisteren bij de Colruyt in België 2 flessen gekocht voor 7 € per fles !!
  Die van de Colruyt hebben er daar zat van staan !!

  Beantwoorden
 • december 30, 2012 om 19:03
  Permalink

  Gisteren bij de Carfour in België 2 flessen gekocht voor 7 € per fles !!
  Die van de Carfour hebben er daar zat van staan !!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.