Maar hoe smaakt…..Alaskan smoked porter?

Alaskan Smoked PorterMiddle of nowhere
Mooie term: “the middle of nowhere”. Het is als niks en dan zit je er ook nog eens middenin. En veel meer in the middle of nowhere dan Alaska kom je niet. Naast Sarah Palin, sneeuw en beren is er weinig, heel weinig in Alaska. Behalve dan de Alaskan Brewing Company. Volgens hun website brouwen ze redelijk wat bier.Vrijwel geen van die bieren is in Nederland te krijgen. En dat is ook helemaal niet erg.

Want wat er wel te krijgen is hun Alaskan Smoked Porter. Das een gerookte porter. Maar niet zo maar een gerookte porter. Nee, de mout voor de porter wordt gerookt op Alder wood. In Nederland heet dat een Elzeboom. De Indianen gebruikten het al eeuwenlang om hun zalm mee te roken. En het bleek dat de rook van dit hout ook prima geschikt is voor bier. Een mooie voortzetting van een oude traditie.

Jaren ’80
In de jaren ’80 brachten ze het voor het eerst op de markt. En na verloop van tijd bleek dat dit bier zich uitstekend leent om weg te leggen. Wegleggen betekent vooral heel veel wachten. En heel veel wachten is altijd heel duur. Je kan dan ook mooie Vintage flessen Alaskan Smoked Porter kopen voor bizarre hoeveelheden geld. Maar je kan natuurlijk ook zo’n fles zelf wegleggen en 15 jaar wachten.

Wij zijn knieperds en kochten de goedkoopste fles. De Alaskan Smoked Porter uit 2013. Zelfs uit 2013 moet je dit bier bijna verwarmen om het uit het flesje te krijgen, het lijkt wel olie. Mooie kleine schuimbelletjes die in een dun laagje lang blijven staan.

Olijfolie
Het bier glijdt naar binnen als olijfolie. Je hele mond krijgt een dun laagje olie, lijkt wel. De rook is heel duidelijk aanwezig. Maar weet precies de balans te houden om geen associaties met asbakken op te roepen. Het lijkt bijna wel vloeibaar spek. Rokerig, vol en zelf een beetje zoutig.

Dag en nacht
De Alaskan Porter heeft geen metaal zoals sommige stouts en porters dat wel hebben. Hij is vrij zoet en weinig hoppig. Maar de rooksmaak zorgt ervoor dat je die hop helemaal niet mist. Hij vangt het heel mooi op.
Ik vraag me dan wel af hoe deze porter zou smaken als ie niet gerookt is. Ik verwacht dat hij dan erg tegenvalt. Deze schitterende porter wordt in balans gehouden door de rokerigheid en de lage hopsmaak. Grappig om te merken hoe één onderdeel een verschil van dag en nacht kan maken.

Sterren? Zonder na te denken vier. En met name vanwege de balans. Rookbier slaat snel door naar een vloeibare asbak. En dat is dan weer niet lekker. Alaskan Smoked Porter weet de balans uitstekend te bewaren.

sterren_4

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Maar hoe smaakt…..Alaskan smoked porter?

  • mei 17, 2014 om 22:57
    Permalink

    Elk jaar koop ik twee flessen. Eentje gaat er al snel op, de andere leg ik weg voor barre tijden, als de weersomstandigheden en/of de politiek op Alaska gaan lijken.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.