Liefde

Teder

Heel even leek de tijd stil te staan. Een vluchtig moment vol verlangen. Ze zuchtten even en namen een slok. Zo zacht, zo teder.

Potdomme zeg, dat is precies wat er gebeurt als Hayo en ik samen een biertje drinken. En meestal steken we dan een sigaar op, gaan naar de plee en dan over tot de orde van de dag.

De tekst staat op het etiket van een flesje ‘Teder’, van brouwerij Liefde. Vrolijk etiket, zachte kleuren en gebrouwen door ene Antoinette. Elke masculiene associatie die je nog had met het begrip ‘bierdrinken’ wordt vakkundig onderuit gehaald door een soort Holly Hobbie in een fles.

Ook de smaak moet een beetje vrouwelijk en zacht zijn. Teder dus. Dat betekent een zachte smaak en veel Saaz-hop. De geur is wel behoorlijk zoet maar de smaak niet. Die is een beetje kruidig van die Saaz maar verder proef je niet zoveel. Ja, nog wat prettige wrangigheid in de nasmaak.

Maar Teder is vooral wat weeïg. De belangrijkste smaak komt van het vele koolzuur. Dat geeft een wat Spa Rood-achtige sensatie en dat is niet zo lekker in een bier. Die sensatie komt extra naar boven omdat er verder nauwelijks smaak zit in dit bier. Twee sterren dus.

 

 

 

Liefde

Brouwerij Liefde is een biermerk zonder eigen brouwerij. Door eerst brouwcapaciteit te huren kan het bedrijf op gang komen en dan na een tijdje een eigen brouwerij bouwen. Daar is niks mis mee, er zijn veel brouwerijen zo begonnen.

Wat leuk is aan liefde is dat het gemaakt wordt door een vrouw en dat het ook zo overduidelijk vrouwelijk is. Dat sluit aan bij bijvoorbeeld Tasty Lady van brouwerij De Eem. We hopen vooral dat dit soort initiatieven meer vrouwen aan het bier krijgen dan die vieze limonade- en rosébieren.

Intens

Ze namen een slok, keken elkaar aan en wisten dat dit moment voor altijd in hun harten gegrifd zou staan. Zo onstuimig, zo intens.

Ook net wij weer maar dan meestal wat later op de avond.

Intens is het scherper gehopte zusje van Teder. Ook nu weer met Saaz en Hallertau maar dan meer en ook nog dry-hopped. Dat maakt dit bier veel bitterder en veel hoppiger dan Teder. De kleur is ook wat donkerder en minder geel. En je ruikt het ook: minder kruidig en veel meer hoparoma.

En je proeft al die extra hop natuurlijk. Je denkt niet meer aan Spa Rood en er valt gewoon meer te genieten met al die hop. Zeker in de heerlijke nasmaak. Maar naast die hop is er niet zoveel. Dit is een goed bier om mensen uit te leggen: ‘ Dit is nou hop’. Want mout, daar proef je eigenlijk niet zoveel van. Terwijl er toch 6% alcohol in zit. We geven drie sterren.

 

 

 

Vrouwenbier

Wij zijn natuurlijk niet de doelgroep van dit bier dus proef het vooral zelf. Vooral als je een vrouw bent. Teder en Intens zijn gewoon niet onze types. Teder is een beetje een bleek muurbloempje waarmee niet zoveel valt te beleven. Met Intens heb je wat meer lol maar ze is wel érg oppervlakkig. Voor een leuke avond denken we eerder aan Tasty Lady. Maar er is er natuurlijk maar één waar we om zouden vechten: Raging Bitch, het enige vrouwenbier met ballen.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

5 gedachten over “Liefde

 • april 27, 2012 om 12:19
  Permalink

  Beide bieren vorige week geproefd en het compleet eens met jullie conclusie. De typering “vrouwenbier” is natuurlijk goed gekozen 😉 Ik las in de Pint dat de brouwster van Brouwerij de Liefde wel bezig is met interessantere bieren dan deze twee.

  Beantwoorden
 • mei 7, 2012 om 12:24
  Permalink

  Heren, ik moet toch enige kanttekeningen bij jullie aannamen maken (proeven is persoonlijk, dus daar geef ik geen aanvullingen op). Ik ben een vrouw, maar ik heb niet de pretentie “vrouwenbier” te maken. Het grappige is juist, dat Teder voor mijn man ontwikkeld is en Intens mijn bier is. Hij houdt niet van veel hop, en met hem nog vele andere mannen. Dat jullie nu toevallig hop-heads zijn wil niet zeggen dat dat typisch mannenbier is 🙂

  Nu was Teder mijn eerste bier bij die brouwerij en ikzelf vind hem voor 60% gelukt. Die kan veel beter en dat ga ik ook bewijzen straks met de tweede keer Teder brouwen in een andere brouwerij (gepland medio juli). Intens is bijna helemaal zoals ik hem wil hebben (90%). Die mag voor mij een klein tikkie bitterder.

  In juni ga ik een Russian Imperial Stout (8,5%) met een zalige Scottish Ale gist brouwen en deze komt in september op de markt. Dus heren, werk aan de winkel dan! Proef of de donkere Liefde meer jullie smaak is. In ieder geval veel proefplezier de komende tijd met al die bieren die er op de markt komen. Het is een zware missie die jullie jezelf hebben opgelegd, maar iemand moet het toch doen, niet waar?

  Een liefdevolle groet van Antoinette

  Beantwoorden
 • mei 7, 2012 om 23:01
  Permalink

  @Antoinette: We zijn heel benieuwd naar je nieuwe bieren en naar de aangepaste Teder.
  Enne… als je Brouwerij Liefde heet en je zet de namen Teder en Intens op je zachtgekleurde etiketten, dan vindt echt bijna iedereen dat vrouwenbier hoor 🙂

  Beantwoorden
 • mei 10, 2012 om 11:53
  Permalink

  @Arnoud: je hebt gelijk (ja, ik geef het toe ha ha). En daarom komt er een totaal ander etiket op mijn 3e bier. En daar kan op gestemd worden. 4 etiketten gemaakt door 2 ontwerpers. Ik zet het maandag op de site. En heb je de NOS op 3 uitzending al gezien gisteren? Anders:
  NOS op 3 bij de intro en op tijdstip 05:52
  Uitzending gemist

  Beantwoorden
 • juli 11, 2014 om 15:07
  Permalink

  Beste Antoinette ik ben een hobby brouwer uit huizen NH.
  Voor onze klub avond ben ik bezig met een item
  over vrouwen die een brouwerij runnen ,of ergens gast brouwster zijn en bijvoorkeur
  een eigen bier.heb jij als brouwster een paar tips waar ik zoeken kan al vast bedankt ,remco

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.