Lentebokkentest: De eerste lentebokken van 2012

Het was dit weekend toch al gauw 17 graden. Tijd om in de achtertuin te gaan zitten met een biertje. En dan natuurlijk niet zomaar een biertje. In de prille zon zit je veel beter met een heerlijk lentebier. De eerste bloemen, pasen, het groene en sappige gras, en dan een lentebok erbij, heerlijk! Dus zijn we naar de slijter gegaan voor de eerste lentebokken die we te pakken konden krijgen.

Budels Lentebock: massief en gebalanceerd
Budels is een kleine brouwerij uit Budel die een veel verschillende bieren brouwt. En ook seizoensbieren waaronder deze lentebok. Ze maken vaak leuke dingen dus we schenken ons glas altijd vol verwachting in, met een Budels. En ook nu worden we beloond want het is een prachtige, fel goudblonde lentebok. Met een mooie witte schuimkraag Zó moet het!

Ook ruiken gaat goed. De geur is vol en kloek. Kruidig maar koel, als de lente zelf. We komen echt helemaal in de stemming met dit bier. Nu nog drinken. En ook de smaak heeft een kruidig karakter. Maar wel met balans. We vinden deze Budels namelijk ook hoppig en zelfs alcoholisch. De nasmaak is eerst bitter maar na een tijdje eigenlijk vooral hoppig.

We zijn erg enthousiast over de Budels. Je neemt echt een slok lente. Mooie balans, lekker kruidig en met hopbitterheid, vooral in de nasmaak. Misschien is hij zelfs een beetje te massief, met al die smaken die strijden om je papillen. En dan ook nog een prachtige kleur. Nu nog een zonnetje en we zitten op het terras.

Grolsch Lentebok: minder zoet maar nog steeds chemisch
Het verhaal van Grolsch is bekend: lekker pils maar hun speciaalbier smaakt naar zoete, goedkope chemische troep. Maar er zit verandering in de lentelucht! De seizoensbieren van Grolsch lijken elk jaar iets minder zoet te worden. En dit jaar schijnt Grolsch zelfs citrushop te gebruiken voor hun lentebok.

Vol verwachting schenken we het flesje leeg. Helaas gebruikt Grolsch nog wel steeds kleurstoffen in hun bier. Waar dat voor nodig is begrijpen we eigenlijk niet. Want Grolsch ziet er mooi uit maar niet zoveel anders dan niet bijgekleurde lentebokken.

Grolsch drinken is bijna altijd een teleurstelling en ook nu weer. De smaak is vlak, goedkoop en chemisch. Een soort goedkope kopie van een wel lekker lentebier. En die citrushop, die zo goed zou passen bij de lente, is al helemaal nergens te bekennen. Toch doet Grolsch het beter dan vorig jaar. Deze lentebok is echt minder zoet en daardoor meer in balans. Het maakt de teleurstelling niet goed maar wie weet is dit de eerste stap op de goede weg.

Gulpener Lentebock: aardig maar geen voorjaar
In Zuid-Limburg doen ze toch vooral hun eigen ding en dat doet Gulpener met hun lente-bok ook. Want eigenlijk smaakt hun bok niet naar een bok en ook niet naar de lente. Hij smaakt naar een heel gewoon hooggistend bier. Dat was vorig jaar al zo en nu weer.

De kleur is ook anders. Eerder oranje dan geel, zoals de andere lente-bokken. Maar dan wel weer net zo fel en bijna lichtgevend. De schuimkraag is niet zo mooi wit en ook snel weer weg. Hij ruikt een beetje naar een standaard-bier. Vrij moutig en duidelijk hooggistend.

En dat is de smaak eigenlijk ook. Als iemand nog nooit bier heeft gedronken kun je dit inschenken: dit is nou bier. De smaak is erg gebalanceerd en neigt iets naar het moutige. Hop proef je in de bittere nasmaak. Wat dit bier mist is een frissige lente-sensatie. Die koriander in je neus. Aardig bier maar we proeven geen voorjaar.

Conclusie
Gulpener maakt best aardig bier maar mist de lente. Grolsch is traditioneel vies maar wel minder zoet. En Budels steekt er met kop en schouders boven uit: bijna alles is goed. Misschien is dit bier iets te massief en daardoor wat minder goed doordrinkbaar maar verder is het een echt lentebier. We zijn benieuwd naar de andere lentebieren van 2012!

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

7 gedachten over “Lentebokkentest: De eerste lentebokken van 2012

 • maart 27, 2012 om 13:22
  Permalink

  Heb niet zo heel veel met lentebieren, maar die van Jopen was wel erg lekker vorig jaar. De Budels en Jopen dus maar eens halen deze week.

  Beantwoorden
 • maart 27, 2012 om 15:12
  Permalink

  Ik heb vorig jaar de Grolsch gedronken. Dat was inderdaad een grote, ernstige, niet goed te maken vergissing. Een aantal jaar geleden heb ik er ook een van Hertog Jan (als ik het mij goed herinner) gedronken. Die vond ik destijds wel erg goed!
  Ben wel zeer benieuwd naar de Budels nu.

  Beantwoorden
 • maart 28, 2012 om 12:22
  Permalink

  Ik lees net overigens dat Leffe ook een lentebier heeft. Gezien jullie grondige hekel aan Leffe (waar komt die eigenlijk vandaan?), ben ik best benieuwd naar jullie immer genuanceerde mening over dit bier 🙂

  Beantwoorden
 • maart 28, 2012 om 20:37
  Permalink

  @Peter,

  Mijn vermoeden is dat die hekel komt door 1 woord.

  “Doordrinkbaarheidsfactor”

  Bij mij gaat het dan verkeerd. Technisch goed bier (Heineken, Leffe, etc.), maar zoals wijlen The Beerhunter al eens een reclame slogan van een amerikaanse brouwer aanhaalde (Miller) “absolutely no aftertaste at all”. Bieren gebrouwen om niet vies gevonden te worden, bieren die na het doorslikken zo snel mogelijk geen smaak meer afgeven in de mond, bieren die aanzetten tot het zo snel mogelijk nog een slok nemen en die makkelijk in grotere hoeveelheden gedronken kunnen worden. Doordrinkbaarheid dus.

  Want zoals in een van de posts in een van de topics hieronder al eens is aangegeven (weet ff niet meer welke, volgens mij die over Heineken en dat dat kapot gemaakt ging worden) bier “als bulkproduct” dat vermarkt moet worden.

  Niets tegen commercie overigens, maar brouwers die bier maken op doordrinkbaarheidsfactor zitten toch in een andere categorie dan brouwers die bier maken dat je bijblijft, bier dat je vies vind of lekker, maar niet er tussen in, zijn me toch liever.

  De doordrinkbaarheidsfactor, de dood in de pot voor prima bier. Zo is het AB Inbev dat in België voor protesten zorgde omdat zij kleinere geuzestekers en brouwerijen opkocht om die vervolgens te sluiten. Met als doel meer ruimte te maken voor hun op doordrinkbaarheid geteste “artisinale” bieren (Belle Vue en…… Leffe bijvoorbeeld).

  Beantwoorden
 • maart 29, 2012 om 07:47
  Permalink

  @Ai:

  Ik snap je betoog en vind dat persoonlijk inderdaad een (voor de uiteindelijke bierliefhebbende consument) waardeloze strategie. Nou is mijn persoonlijke mening echter dat zeker niet alle Leffe bieren echte doordrinkbieren zijn. Een Leffe Tripel is er toch echt wel eentje die je rustig en gedoseerd moet drinken. Al is het alleen maar omdat je anders na 4 pijpjes al zat bent 🙂

  Beantwoorden
 • april 3, 2012 om 12:04
  Permalink

  Ben het helemaal eens met de review van de biertjes. Ik had de mazzel ,ahum, de Gulpener als eerste te pakken, daarna de Grolsch en ten slotte de Hertog-Jan. Die laatste komt er tot nu toe het beste uit. De Budels heb ik nog niet gevonden.

  Maar toen hadden ze Jopen van het vat hier bij de bierprofessor 😉
  Is geen bok, maar wel heeeerlijk, stevig gehopt, dat wel. Nu in de verkoop bij de Mitra (8 halen 6 betalen, wees er snel bij want het zal zoals gewoonlijk wel weer snel zijn uitverkocht?

  Ben benieuwd naar wat jullie van de rest vinden!

  Salut

  Beantwoorden
 • Pingback: lentebieren 2014 deel 2: weinig bokken en ook niet zoveel lente - bestetotnutoe.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.