Lentebokkentest 2012, deel 2

Het weer is niet mee zo mooi als vorige week. Gelukkig nog wel goed genoeg voor de lentebokken. We kozen er weer drie uit.

Texels Springtij
Lammetjes en Texel is natuurlijk al de ultieme lentebeleving. Er is maar een ding wat het beeld compleet maakt: een heerlijk lentebier. En wat kunnen we beter als eerste te proberen dan het Texelse Springtij? Mooie koperen goudblonde kleur, schitterende witte schuimkraag. Het beeld is in ieder geval goed.

Bij de geur neemt het bier toch een wat verkeerde wending. Springtij ruikt nogal zoetig. En helaas niet op een goede manier.  Weeïge suikerspinnen en zuurstokken komen je glas uitzetten.

Die zoetigheid zet zich vol door in de smaak. De hop is ver te zoeken. Moutig is toch wel de hoofdmoot van de smaak. Moutig, suikergoed en weeïg zijn de pijlers van dit bier. En daardoor mis je het lentegevoel. Het bier is niet fris en niet lente-achtig. Jammer, we hebben betere bieren van de Texelse gedronken.

Leffe Lentebier
He? Dit is helemaal niet zo vies. En dat is een aangename verassing van Leffe. Rustig aan, niet meteen op een holletje naar de slijter. We zeggen niet dat het een goed bier is maar het is niet zo vies als anders. Blijf alles in perspectief zien.

Wat Leffe natuurlijk wel uitstekend kan, is bier er goed uit laten zien. De kleur is echt schitterend oranje. De schuimkraag is dik, romig en hagelwit. Een voorbeeldplaatje voor lentebieren. Hij ruikt een beetje grassig en, het blijft natuurlijk Leffe, dus zoet.

Caramel is het eerste wat je tong bereikt. Veel mout en nogal chemisch. En voor Leffe een verrassende pittige nasmaak. Beetje peperig zelfs.
Weet je: als Leffe op een of andere manier dat chemische kwijt zou kunnen raken, is het prima lentebier.

Jopen Lentebier
Een weinig originele naam. Lekker duidelijk zullen we maar zeggen. De Jopen is een tikje lichter dan de andere twee bieren. En een klein beetje troebel. Mooie schuimkraag die lang blijft staan.

Hij ruikt een beetje naar een witbier. Koriander haal je er wel uit. De smaak is gelukkig geen witbier. Jopen Lentebier is lekker kruidig en fruitig zoet. De kruidige koriander is prima in balans met de zoetigheid van de mout. De hop aan het eind is lekker pittig en fris.

Jopen Lentebier is precies wat je wilt drinken als de zon begint te schijnen. Met 7% alcohol nog net lekker verwarmend maar met de pittig kruidige smaak voel je het zonnetje opkomen.

Van deze drie steekt de Jopen er met kop en schouders bovenuit. De Leffe eindigt verassend op de tweede plek. Hekkensluiter is Springtij van de Texelse. Wat ons betreft zeer verrassend. Op naar de rest van de Lentebokken.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

3 gedachten over “Lentebokkentest 2012, deel 2

 • april 3, 2012 om 17:12
  Permalink

  He, wat leuk om te lezen!
  Een (voor jullie ;)) positieve review over een Leffe.
  Jullie hebben me in ieder geval ook zeer benieuwd gemaakt naar de Jopen. Toch maar weer eens naar de slijter binnenkort 🙂

  Beantwoorden
 • april 4, 2012 om 18:12
  Permalink

  De Texelse is wellicht wat zoet, zeker als je hem vergelijkt met de Jopen. De Leffe is egaal, evenals Grolsch( Hoewel hij minder zoet aanvoeld als vorig jaar). Budels valt tegen door zijn saaie zoetheid zonder hop. De Texelse is in de nasmaak veruit de lekkerste, aangezien die behaaglijk blijft hangen. Brand is typisch Brand, ietwat moeutig maar saai zonder karakter. De ultime lentebok ben ik nog niet tegengekomen

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.