Test lentebieren 2013: Leffe Lentebier, Budels Lentebok en ’t IJ Paasij

Dat gezeur over de lente! Goed, het is koud maar de zon schijnt en lente maak je zelf, zeggen wij altijd. Vooral met een lentebiertje! Ze liggen weer in de winkel en dus is het tijd voor de bestetotnutoe lentebiertest. Eigenlijk al net zo traditioneel als eieren en paasvuren.

Wat is lentebier ook weer? Je kunt ze niet heel nauwkeurig omschtrijven maar met gelig, frissig, licht kruidig en gematigd zoet of bitter kom je een heel eind. Soms heten ze lentebok en soms gewoon lentebier. Een duidelijk verschil is er niet. Meestal hebben ze rond de 7% alcohol. Fris genoeg voor de lente maar nog verwarmend genoeg voor een kille dag.

We dronken de Leffe Lentebier, Budels Lentebok en Paasij van Brouwerij ’t IJ.

Leffe Lentebier 6,6%

lentebier-leffeMocht je het nog niet weten: we hebben een hekel aan Leffe. Vies industriebier met hints naar chemie en zo laag mogelijke productiekosten. Een parodie op echt Belgisch bier. Maar aan de flesjes Lentebier zal het niet liggen. Die zien er mooi uit met passend groen-geel etiket en sjiek groen folietje om de hals. Ook het inschenken is geen straf. Iets te donker voor een echt lentebier maar wel een erg mooie, wollige schuimkraag.

Veel lekkers ruik je niet. Een zwak, wat algemeen biergeurtje is alles wat je krijgt. En veel te proeven valt er ook al niet. Wat moutig maar niet erg uitgesproken. Pas aan het eind van je slok komt er wat lente om de hoek: een wrange en frissige smaak. En wat opvalt: die is niet chemisch, zoals bij de andere Leffe’s. We ontwaren zelfs een vrolijk stemmend hopbittertje! Waar Leffe gewoonlijk de grenzen van de goede smaak opzoekt met overdreven gezoet en artificieel smakend bier, is dit lentebier best normaal. Ja, lekker is het niet maar niet vies is voor Leffe natuurlijk al behoorlijk ambitieus.

 

Budels Lentebok 6,5%

budels_lentebockBudels heeft altijd een streepje voor bij ons. Klein Brabants brouwerijtje en altijd druk met speciaalbieren. Hun bokbier is bijna altijd goed en ook de lentebieren lusten we graag. En je ziet het als je dit bier inschenkt: lente. Een felle oranjegele kleur onder een mooie witte schuimkraag. En dan die geur! Ogen dicht en je ziet groene velden met boterbloemen.

Echt subtiel zijn de lentebokken van Budels niet en ook dit keer is het mondgevoel rijkelijk aanwezig. Een moutig bier met een behoorlijk kruidige smaak. Je moet er wel van houden. Gelukkig is de balans erg goed: zuur en bitter houden elkaar in evenwicht. En eerst proef je al die mout terwijl aan het eind van je slok de bittere hop komt. Al met al een mooi bier maar we missen wel wat lente-achtige frivoliteit.

 

Brouwerij ’t IJ Paasij 7%

lentebier-paasijDe Paasij van Brouwerij ’t IJ is een echte klassieker, zoals op het etiket staat. Gaat al lang mee en het etiket is erg mooi. Dat belooft wat! En dat wordt ook wel waargemaakt als je hem inschenkt. Een mooi ongefilterd bier. Iets te donker maar wel met een hele mooie, vlokkerige schuimkraag. En dan die geur: lekker kruidig en warm maar toch fris. Dat wil je graag, in de lente.

Bieren van ’t IJ smaken vaak een beetje hetzelfde. Dat komt doordat ze dezelfde gist gebruiken voor hun bieren. Vorig jaar dronken we de uitstekende IPA en voor het eerst proefden we die typerende IJ-smaak niet. Maar bij de Paasij gebruiken ze hun gist wel en dat pakt erg goed uit. Het is best een moutig bier en zelfs wel zoet. Maar ook mooi hoppig en kruidig. Vorig jaar vonden we hem wat zuur maar nu niet. Het lijkt wel alsof ’t IJ hun bier heeft geperfectioneerd: erg afgerond en erg in balans. Geen bier dat de lente aan je opdringt maar wel herkenbaar als voorjaarsbier. En wat ons betreft beter dan ooit tevoren.

Conclusie

Leffe blijft ons verrassen met hun lentebier dat niet meteen heel erg lekker is, maar toch ook niet vies. Budels is echt een lentebier maar wel wat massief. De Paasij is met recht een klassieker en behoorlijk geperfectioneerd. Niet enorm veel lente maar wel een erg mooie balans.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Test lentebieren 2013: Leffe Lentebier, Budels Lentebok en ’t IJ Paasij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.