Lentebierentest 2012 deel 3: Brand, Mommeriete en Hertog Jan

De kwakkellente komt redelijk op gang en ook wij zijn alweer aangekomen bij deel 3 van onze lentebierentest. De Pint heeft een lange lijst van lentebieren en die gaan we helaas niet allemaal proberen. We drinken wat we kunnen krijgen en daar fietsen we altijd een extra stukje voor om. Niet te ver natuurlijk het moet wel redelijk verkrijgbaar zijn.

Brand Lentebock 6,5%
Brand kennen we natuurlijk allemaal van hun legendarische Dubbelbok die ze elk jaar in de herfst uitbrengen. In de lente doen ze het veel rustiger aan met een lentebock van ‘gewoon’ 6,5% alcohol. Een heel rustig, doorsnee lentebier met een typische Brand-smaak.

De felgele kleur maakt dit bier natuurlijk gelijk een lentebier. De schuimkraag is dan wel snel weg maar de kruidige geur blijft aanwezig. Kruidig én moutig want dat is wat je proeft. Hop lijkt er niet in te zitten, zelfs niet in de nasmaak.

De Brand Lentebock is een zoet bier met een kruidige lente-geur. Erg moutig en bijna zonder hop. Als je daarvan houdt is het een lekker bier. Hou je meer van iets bijzonders, dan kun je beter verder zoeken.

Mommeriete Meibock 7%
Mommeriete is een kleine brouwerij in het Overijsselse  Gramsbergen. Ze brouwen een lentebok met een Anton Pieck-achtig etiket vol met schapen. Beetje stoffig-amateuristisch maar hé, het is wel lente-achtig.

Dit schijnbaar ongefilterde bier is troebeler en daarom minder fel dan de meeste andere lentebieren. Maar wel geel en de mooie witte schuimkraag blijft lang staan. De geur is behoorlijk kruidig.

De smaak is ook erg kruidig maar vooral erg bitter. Die combinatie is best bijzonder, vooral omdat er de hop vooral bitter is niet zo aromatisch. Dat maakt het tot een vol, sterk maar niet zoet bier. Eigenlijk de tegenhanger van Brand. Misschien eerder interessant dan lekker maar zeker het proeven waard.

Hertog Jan Lentebock, 7,2%
De Lentebock van Hertog Jan is vooral donkergeel en minder oranje dan andere  bieren. Hij ruikt zoet en wat alcoholisch maar vooral heel sterk. De schuimkraag is mooi en wit.

Grappig: de smaak is veel minder sterk dan de geur doet vermoeden. Deze Hertog Jan is nog wel kruidig maar verder proef je niet zoveel. Vooruit, wat hop als je je best doet maar dat is het dan wel.

In de nasmaak komt pas wat hop en dit bier laat je mond aangenaam wrang achter. Dat is dan wel meteen de belangrijkste indruk dit achterblijft want de smaak stel t op wat kruidigheid na niet zoveel voor.

Conclusie
De grote merken maken niet zoveel indruk. Hertog Jan nog het minste met een wat smakeloos bier. Brand  zal hun vaste klanten niet teleurstellen met een lentebok met een sterk moutig karakter. De verassing komt uit Gramsbergen met een erg bittere Mommerte Lentebock. Echt een bier voor de liefhebber.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

4 gedachten over “Lentebierentest 2012 deel 3: Brand, Mommeriete en Hertog Jan

 • april 15, 2012 om 16:19
  Permalink

  Aangezien ik een fan ban van bittere bieren, lijkt die Mommerte me wel wat. Is deze gewoon bij de grotere slijterijen (lees Mitra) te krijgen?

  Beantwoorden
 • april 15, 2012 om 22:15
  Permalink

  Bij de Mitra heb ik hem niet gezien, wel bij Bert’s Bierhuis in Utrecht. Dat is een gespecialiseerde bierwinkel en ik neem aan dat hij ook wel bij andere speciaalzaken te krijgen is.

  Ze hebben zelf ook een lijstje.

  Beantwoorden
 • april 25, 2012 om 09:03
  Permalink

  Gisteravond een halfleeg flesje Hertog-Jan Lentebock weggemikt. Net als de andere ‘speciaal’ bieren van Hertog-Jan niet te zuipen.
  In dit geval veel te fruitig, leek wel appelcider.

  Jammer, want hun pils vind ik goed te drinken.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.