Test lentebieren 2013 deel 3 (slot): Duits & Lauret wint met subtiele Kiem

De lente is dan eindelijk in volle gang en daarom onze laatste test van lentebieren dit jaar. Gezicht in de de zon en glazen vol kleurig bier. Heerlijk!

 

Alfa lentebok (6,5%)

lentebieren-alfa-lentebokAlfa is een middelgrote brouwerij uit Limburg. Vooral bekend van hun pils maar met seizoensbieren doen ze ook altijd wel mee. Hun lentebier ziet er in elk geval al goed uit met die mooie oranje kleur. Daar bovenop een mooie laag wit schuim en dan ben je tevreden als bierdrinker. En dan nog een mooie, kruidige geur voor die broodnodige warmte in deze koude lente.

Ook de smaak stelt je niet teleur. Gewoon een gedegen lentebiertje. Zoet van de mout maar ook weer frissig en in balans. En aan het eind van je slok nog lekker wat bitterheid en een mooie hoparoma. Verwacht geen sterkte smaak of iets heel bijzonders. Dit is een lentebier zonder veel pretenties. Een aanrader voor als je niet al te moeilijk wilt doen en gewoon een lentebiertje wilt drinken.

 

De Leckere Lentekuit (6,5%)

lentebieren-de-leckere-lentekuitAl 15 jaar fleurt brouwerij De Leckere het Utrechts bierlandschap op met hun biologische bieren. Om dat te vieren heeft De Leckere vijf gastbrouwers uitgenodigd om hun ‘Special Edition’ bieren te helpen brouwen. De Lentekuit is een van die bieren en de gastbrouwer is Pint-hoofdman Jeroen Carol-Visser. De Pint is de club van bierconsumenten en als de voorzitter daarvan meebrouwt, dan verwacht je wel wat. Eens zien of ze dat waarmaken.

Aan het uitzicht ligt het alvast niet. Ook nu weer mooi geel-oranje en een mooie schuimkraag. En als je drinkt proef je vooral een heel neutraal bier. Het is een kuitbier en dat betekent dat de helft van het graan tarwe en haver is, in plaats van de gebruikelijke mout. Deze bierstijl was rond de vijftiende eeuw vooral in Nederland erg populair. Echt proeven doe je het niet. Het is gewoon een heel neutraal bier.  Mooi bier, netjes in balans maar mocht je hem dit jaar missen dan is er geen man overboord.

 

Einbecker Ur-bock (6,5%)

lentebieren-einbecker-ur-bockDe Duitse stad Einbeck is de naamgever van ons Nederlands Bokbier en de brouwerij aldaar, die treffend Einbecker heet, maakt een uitstekende herfstbok. De Ur-Bock is de lentevariant van dat bier. Als je de herfstbok van Einbecker drinkt, dan merkt je dat die wat platter en eenvoudiger is dan zijn Nederlandse neven uit de herfst. En dat is met deze Ur-bock eigenlijk net zo.

Dit bier is gewoon erg Duits. Heel helder en licht, hoewel dan nog net iets donkerder van kleur dan een pils. De schuim is ook heel snel weg en je ruikt vrijwel niks. Als je hem drinkt proef je eerst een wat moutige smaak en daarna wat hop. En dat is het dan ook wel. Niet vies of iets dergelijks maar daar waar de herfstvariant een mooi simpel bier is, is deze Ur-bock gewoon saai. Hier mout, daar hop en dat is het dan. Dan merk je hoe je de kruiden uit de Nederlandse lentebieren mist. Nou zijn Duitse bieren bijna nooit erg spannend maar dit bier is zó eendimensionaal dat je er aan ergert.

 

Duits & Lauret Kiem (6,5%)
De Utrechtse brolentebieren-duits-lauret-kiemuwers van Duits en Lauret maken een mooi, geel oranje bier. Dat ruikt naar zoete mout. En dat ook smaakt naar zoete mout. En daarnaast naar meer. Want ze hebben best een behoorlijk bier gemaakt. Dat komt door de rookmout die ze hebben gebruikt. Maar net als de andere lentebieren uit deze test smaakt deze Kiem niet heel sterk. Maar hij is wel heel mooi. Mooi en hoppig, lekker subtiel maar niet te subtiel. Best wel veel mondgevoel maar weer niet alcoholisch. Best wel moutig maar ook mooi hoppig, vooral in de nasmaak.

En zo blijkt dat een subtiel bier ook echt lekker kan zijn. Zolang je telkens benieuwd bent wat je proeft en je het samenspel van smaken kunt waarderen. Extra kudo’s nog voor de nasmaak. Die blijft lekker lang hangen. Heerlijk! Echt mooi hoppig op het einde. Je krijgt zin in een volgende slok en dat wil je natuurlijk altijd wel met een bier.
Geen kritiek? Hij had wle wat kruidiger gemogen of net iets meer onderscheid kunnen zijn. Maar binnen die lijnen is het een erg mooi bier.

Conclusie:

We gaan voor Duits & Lauret met hun mooie en gebalanceerde Kiem. Alfa is ook lekker voor als je niet van ingewikkelde bieren houdt. De Leckere heeft vooral een ingewikkeld verhaal met gastbrouwers en bijzondere ingrediënten maar daar proeven we niet zoveel van. De Einbeker Ur-bock is weer iets te weinig ingewikkeld met hun wel erg saaie bier.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

3 gedachten over “Test lentebieren 2013 deel 3 (slot): Duits & Lauret wint met subtiele Kiem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.