Lentebieren 3: tijd voor echte lentebokken!

Pasen is al voorbij en daarom tijd voor de derde en laatste test van lentebieren in 2014. Tot nu toe proefden een paar bijzondere bieren en nu is het tijd voor een aantal klassieke lentebokken.

Emelisse Lentebok (7%)

Samen met JoEmelisse Lentebokpen en De Molen is Emelisse een vaandeldrager van de Nederlandse ambachtelijke biercultuur. Vol verwachting schenken we dan ook de Emelisse Lentebok in. En we worden gelijk beloond door een magistraal uitzicht op een prachtig oranje-geel bier waar een mooie, fijne en witte schuimkraag op zit. En blijft zitten. Dat is punten scoren natuurlijk. Je ruikt een soort IPA en dat proef je ook wel een beetje.

De Emelisse Lentebok is een soort mini-IPA. Hij heeft erg veel hop-aroma maar is niet heel erg bitter. Hij lijkt wel een beetje op het Lentbier van De Molen. Maar dan heeft deze Lentebok wat meer balans want je proeft nog wel iets meer dan alleen hop. Emelisse doet dus waar ze goed in zijn: hoppige bieren brouwen. Want dit bier is echt magistraal gehopt. En is daarmee een perfecte dorstlesser voor een mooie lentedag.

We hebben wel een probleem met de naam. Hij is, zelfs voor een fris lentebiertje, al niet moutig. En een lentebok is het daarom al helemaal niet. Vandaar de gratis naamsuggestie van de afdeling Biermarketing van Beste tot nu toe: Emelisse frivole lentehop.

 

sterren_4

 

 

 

Texels springtij (7,5%)

De Texelse BIMG_20140419_022657ierbrouwerij is een andere grote onder de kleine brouwerijen. De Texelse scoort al jarenlang met kwalitatief goede bieren . Hun Springtij is daar ook weer een voorbeeld van. Het is bijna een perfect lentebiertje. Lekker zoetig en iets verwarmend, want op Texel is het natuurlijk net wat frisser dan in de rest van Nederland. Maar ook weer mooi hoppig en bitter in de heerlijke afdronk. Bijna het perfecte lentebier!

Bijna, want dit bier is ook wel erg middle of the road. Je kunt er geen fout in ontdekken maar je kunt ook niet echt ontdekken waarom dit bier bijzonder is. Hij blinkt nergens in uit, er zit niet iets heel interessants in. Misschien zijn we wel een beetje verwend door al die bijzondere interpretaties van het begrip ‘lentebier’ die de laatste tijd gebrouwen worden. Dan ga je toch iets anders aankijken tegen een hele klassieke lentebok als de Springtij.

 

 

 

 

’t IJ Paasij (7%)

Een van de ou't IJ Paasijdste ambachtelijke brouwerijen in Nederland is natuurlijk ’t IJ uit Amsterdam. En hun Paasij is niets minder dan een echte lenteklassieker. Hij ziet er goed uit met dat ongefilterde geel-oranje en de witte schuimkraag. En ook bij het drinken stelt de Paasij je niet teleur. De smaak is mooi en lente-achtig. Warm, kruidig en dan toch ook goed bitter. Beetje koriander erbij, een warm en ook verfrissend bier voor een mooie Amsterdamse lentedag.

Een goed bier dus maar net als de Springtij ook niet erg uitgesproken. En dan wat ons dwars zit bij zo veel van de bieren van ’t IJ: die gist. Ik weet dat er hele volksstammen zijn die zweren bij de Zatte en de Natte maar ik heb ze nooit lekker gevonden. Door die penetrante gistsmaak die deze bieren hebben. Bij hun IPA heb ik daar trouwens geen last van maar bij de Paasij wel. Die gistsmaak, brrrr.

 

sterren_35

 

 

 

Alfa Lentebock (6,5%)

Alfa is een mAlfa Lenbtebockiddelgrote brouwerij uit Limburg die vooral pils maakt en daarnaast ook altijd meedoet met seizoensbieren. En dus ook met een lentebok. In tegenstelling tot de ambachtelijke brouwerijen maakt Alfa er een echt modern industrieproduct van: het is een kraakhelder bier. Er blijft ook geen grove laag schuim op je bier liggen. Het schuim is fijn en snel weg. Zelf vind ik dat minder mooi.

Dit bier geeft eigenlijk precies wat je ervan verwacht. Iets zoet, iets bitter, een beetje koriander Het is een lentebier, punt. Verder niks. Alfa zit een beetje tussen de Grolsch Lentebok en de Texelse Springtij in: niet chemisch zoals Grolsch maar ook niet ambachtelijk zoals de Texelse. Een aardig smakend industrieel biertje dat niet vies is maar ook niet bijzonder (lekker).

sterren_3

 

 

 

 Gouden Carolus Easter (10,5%)

Pasen in volgens gouden-carolus-easterbrouwerij Het Anker uit België een beetje het kerst van het voorjaar: je kunt er maar beter niet nuchter bij zijn. Meer dan 10% alcohol is niet echt wat we een verfrissend voorjaarsbier zouden noemen maar goed, we staan overal voor open. Maar ook bij het inschenken is het moeilijk om het voorjaarsgevoel vast te houden. Het bier ziet er uit als een glas rundvleesjus: donkerbruin en al heel snel zonder schuim.

Als je de Gouden Carolus Easter zo ziet, dan verwacht je natuurlijk een heel zoet en kruidig bier. En dat is hij dan ook. Heel zoet, heel zwaar en heel kruidig. Echt helemaal geen lentebier. En ook niet zo heel lekker. Hij smaakt een beetje als een hele goedkope Rochefort 10. Zoet en zwaar maar dan industrieel en zonder balans of diepgang. Het lijkt erop alsof het kerstbier van Het Anker niet zo goed heeft verkocht en ze dus maar een mooi paashaas-etiket op de overgebleven flessen geplakt. Extra jammer: het zit ook nog in een fles van 75 cl.

sterren_15

 

 

 

Conclusie

Emelisse maakt een bijzonder lentebier dat voor ons geen bok is maar wel erg lekker. Wel echte bokken zijn de bieren van Texelse en ’t IJ. Verwend als ik ben vind ik ze eigenlijk een beetje saai. Iets uitgesprokener zou best mogen. Dat geldt helemaal voor de Alfa, die niet vies is maar waar ook weinig aan te beleven is. Gouden Carolus verdient nog anderhalve punt maar dat is niet vanwege het bier maar door hun creatieve omgang met het begrip ‘lentebier’.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.