Lentebieren 2014: hoe kleiner de brouwerij, des te beter het bier

Aanstaande weekend wordt het twintig graden. Twintig! Celcius! We kunnen net zo goed meteen met de zomerbieren beginnen natuurlijk maar we laten ons niet gek maken door die klimaatverandering. Klok vooruit, vogeltjes fluiten en wij drinken lentebieren.

Lentebieren zijn over het algemeen okergele  friszure bieren met een wrange nasmaak. Vaak zijn het lentebokken (of meibokken), als broertjes van de beroemde herfstbokken. Maar dan dus blond en fris in plaats van donker en zoet. En niet alle lentebieren zijn bokbieren. Vorig jaar bijvoorbeeld waren we erg gecharmeerd van de Kiem van Duits & Lauret, een bier met rookmout en zeker geen  bok.

Gulpener Lentebock (6,5%): geen missers maar maakt ook weinig indruk

gulpener-lentebockDe sympathieke brouwerij uit Zuid-Limburg heeft een op het oog erg klassieke lentebok gebrouwen. Mooi oranje maar wel erg doorschijnend helder. Weinig koolzuur en de schuimkraag is dan ook al snel weg.

De smaak is redelijk moutig en mooi zuur. Lekkere afdronk ook. Het enige dat de balans verstoort is het gebrek aan koolzuur. Er is dus maar weinig mis met dit bier maar er ik eigenlijk ook niet zo heel veel goeds. Niets bijzonders. Op een fris terras in de zon sla je hem achteloos achterover en dan ben je hem alweer vergeten. Als een vroege lentedag zelf.

sterren_3

 

 .

.

Brand Lentebock (6,5%): zoet en verder, uh, niks eigenlijk

Brand-lentebockOok dit bier komt uit Limburg en ook deze is erg licht, heeft weinig schuim en weinig koolzuur. Het is een bier van hoge gisting en er zijn maar weinig brouwerijen die daar een lekkere bok van weten te maken, ongeacht de tijd van het jaar. En ook met dit bier is het niet echt goed afgelopen.

De Brand Lentebock is vooral een zoet blond bier. Ja, vooruit, er zit best nog wel wat zurigs in waardoor je nog een beetje aan de lente moet denken. Vooral in de nasmaak dan die het verder ook zonder een bittere hopsmaak moet stellen. Behalve zoet proef je weinig en dat is een tegenvaller van een brouwerij die in de herfst ons bierhart altijd wat sneller doet kloppen met hun dubbelbock.

ster

 

 

Kompaan Saison lentebier (6,4%): een saison maar ook weer net niet

kompaan lente saisonKompaan is een jongensboekenbrouwerij uit Den Haag. Jeweetwel: vrienden die samen bier zijn gaan brouwen en dat helemaal niet onaardig doen. Ze doen dingen net even anders en ook hun lentebier is geen bok maar een saison. Slimme zet want saisons zijn natuurlijk de nieuwe IPA’s en iedereen drinkt ze graag. Maar een lente-saison?
.
Hij ziet er in ieder geval mooi uit: ongefilterd en een goeie schuimkraag. En inderdaad, als je hem drinkt proef je echt een mix tussen een saison en een lentebier. Dus wat dieper bitter dan een lentebier maar dan wel mooi wrang. En blonder dan een saison. Wat we wel een beetje missen is dat stal-achtige wat we zo graag proeven in een saison. En hij liet niet een hele krachtige indruk achter. Maar goed, we drinken dit toch echt liever dan een 1000 in 1 lentebokje.

sterren_35

.

 .

.

Duits & Lauret Kiem (6,5%): rookbier en toch subtiel
duits-lauret-kiemEn nu we toch al geen standaard bieren aan het drinken zijn, komen we bij de Kiem van Duits & Lauret. De naam is lente, de oranje kleur is lente, alles aan dit bier is lente. Behalve de smaak dan. Het is namelijk een lentebier met rooksmaak en dat is natuurlijk vloeken in de lentekerk.
.
En ook weer niet want de smaak van de rookmout maakt deel uit van een behoorlijk subtiel en gebalanceerd smaakpalet. Je moet rustig proeven want het is best een subtiel bier maar dan maak je ook best wat mee. Bijvoorbeeld hoe die rook de hoppigheid zo mooi naar voren laat komen. Goed, iets meer ballen had voor ons wel gemogen maar verder een heel mooi bier.
sterren_4

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

4 gedachten over “Lentebieren 2014: hoe kleiner de brouwerij, des te beter het bier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.