Lentebier 2016 deel 3: Gulpener, Grolsch, Duits & Lauret en Texelse

Lentebier 2016, deel 3

Pasen ligt alweer achter ons maar de lente is pas net begonnen. Wat lentebier betreft dronken we na een wat aarzelend begin vorige week een paar mooie bieren. Eens kijken wat deze lenteweek ons brengt.

Gulpener Lentebock

Lentebier GulpenerDe Zuid-Limburgers van Gulpener doen eigenlijk altijd mee met lente- en herfstbokken. En dus zou je denken dat ze wel weten hoe je een mooi lentebier brouwt maar dat valt nogal tegen. Aan het uitzicht ligt het niet: het is een mooi, bijna lichtgevend oranje bier. Met een witte schuimkraag

Maar je ruikt het al: muf en leverig. En hij smaakt naar karton. Het is een vlak en nietszeggend bier met veel mout in de smaak. Maar die is dus niet lekker. En de platgeslagen hop helpt ook al niet. Die geeft alleen veel bitterheid.

 

sterren_15

 

 

 

Grolsch Lentebok

Lentebier Grolsch Wij zijn niet de grootste fans van Grolsch speciaalbier, om het maar zacht uit te drukken. Hun pils is lekker maar hun speciaalbier is bijna altijd te zoet en veel te chemisch. De laatste tijd doen ze het marginaal beter door iets minder zoete bieren te maken. En dat is dit jaar eigenlijk precies zo.

De Grolsch lentebok smaakt weer en nog steeds zoet en chemisch. De bitterheid van de hop schurkt tegen het ranzige aan. Verder is hij vlak chemisch en komt nep over. En hij is iets minder zoet dan vroeger. Maar meer progressie is er niet.

sterren_15

 

Duits & Lauret Kiem

Lentebier Duits&LauretHet Utrechtse brouwersduo Duits & Lauret maakt vaak nogal subtiele bieren en zo is hun kiem meestal ook: je moet een beetje je best doen om het te waarderen. Nou, we hebben ons best gedaan maar de waardering kwam niet echt. We proefden vooral veel geroosterd brood.

Die toast-smaak is niet altijd verkeerd maar in een lentebier verwacht je toch wat meer frisheid. Nu vraag je je af: is dit een lentebier of een ontbijtbier? Hij is nog wel mooi gehopt met weinig aroma en een aangename bitterheid maar dat is te weinig om dit lentebier te redden.

 

 

sterren_2

 

 

 

Texelse Springtij

Lentebier Texels We zijn niet enthousiast over al hun bieren maar de Texelse brouwerij kan toch aardig brouwen. Zeker hun seizoensbieren zijn vaak erg goed. De springtij ziet er deze lente in ieder geval al prima uit. Mooi oranje en een witte schuimkraag. Daar is je lente.

Hij ruikt ook sterk maar we weten niet zo goed waarnaar. Niet echt hop, niet echt mout maar wat dan wel? Dan maar drinken en dan proeven we een behoorlijk dik, moutig en plakkerig bier. En dan behoorlijk wat koolzuur. En dan pas nog eens de hop maar die is niet zo heftig. Eigenlijk is de Springtij een heel lekker bier. Alleen wel wat vol voor een lichtvoetig lentebier.

sterren_3

Conclusie

Vorige week was het juichen en nu weer niet. Het is net de echte lente. Van Grolsch weet je natuurlijk dat het tegen gaat vallen, dat is een beetje hun rol in de Nederlandse bierwereld. Maar van Duits & Lauret hadden we wel wat meer verwacht. En ook Gulpener viel echt tegen. Dat zijn toch de brouwerijen die wel wat kunnen en we vonden hun bieren echt niet goed. De Texelse Springtij is wat vaag maar toch ook wel echt lekker. Een duidelijke winnaar van de week!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.