Lentebier 2016 deel 4: Bax, de Prael, Brand en Maximus

Het is een beetje zoeken. Het lijkt wel alsof er minder lentebieren zijn dit jaar. Maar misschien zitten wij mis.. .Maar goed, Lentebier deel vier. Met alleen maar bieren die uitschieten, zowel naar boven als naar beneden.

Bax lentebierBarbier Lentebier (6.5%)

In de lente wil je vooral mooie en frisse kleuren. En Bax bier levert: Mooi oranje met een mooie witte schuimkraag. En dan ook nog eens met een mooie lentevriendelijke 6,5% alcohol.. Ziet er allemaal goed uit Bax.
Heerlijk ligt citrushopje in de neus, we worden enthousiast! Snel een slok nemen…. En ook dat gaat goed. Aaahh, ja zo hoort het. Zo hoort een lentebier te smaken. Wrang met lichte tinten van koriander. Een smaak die je als ‘oranje’ zou willen omschrijven. En dan de hop. Die is bitter. Lekker bitter. Ik wil nog een slok bitter. Maar ook aromatisch. Ietwat Citrus maar toch gewoon lekker hop.

Het geheel schuurt tegen het perfecte lentebier aan. Voor sommigen is hij misschien iets te bitter voor een ris lentebier. En diep in ons hart zouden we nog wat meer verrast willen worden maar dan zeuren we wel een beetje. Dit is een topper.
Goed gedaan Baxbier!
sterren_4

 

 

De Prael lentebokDe Prael Lentebok (6,6%)

De Prael start nogal troebel. En dan een beetje de kleur van ochtendurine..Ons lentegevoel daalt ongeveer net zo snel als de schuimkraag van de Prael lentebok. Hop ruiken we eigenlijk niet, vooral heel veel suiker. Visueel en geurtechnisch kan er nog wel wat gedaan worden aan deze lentebok. Dat kost toch wel punten.

De smaak? Die is er wel, en als je goed proeft zit alles er ook wel in. Fris, wrang en wat hoppig. Die zoete geur komt vooral terug in de nasmaak. De balans is best goed enzo en met wat goeie wil noem je dit een lentebier. Maar er zit echt te weinig smaak in.
De tonen van Spa Rood overheersen deze lentebok.

sterren_15

Brand LentebockBrand lentebock (6.5%)

De Brand Lentebock doet ons een beetje denken aan een Amstel gold. Erg gelig, bijna op het neppe af. Een soort chemisch goudgeel. En net als de Amstel Gold is het schuim ver te zoeken. Je ruikt vooral mout, hop zit er bijna niet in.

Qua smaak is ie vooral moutig en dik. Eigenlijk ook weer als een Amstel Gold….Hop? Jaaaaa helemaal aan het eind, dan haal je die er wel uit. En daarna heb je nog een kleine kick van iets kruidigs. Koriander ofzo. Lentebier? Nee, te dik en te zoet. Dit is niet wat je drinkt op de eerste mooie dag van het jaar.

sterren_15

Maximus ViolanteMaximus Violante (6%)

Mooi oranje-rood met een witte schuimkraag. Echt een klassiek lentebier. Geur van koriander, ook dat is klassiek. En dan de smaak: mooi hoppig en inderdaad ook korianderig. Dit is het lentebier der lentebieren. Hoppig-bitter maar ook aromatisch, kruidig, en ook moutig. Mooie nasmaak door ook weer die hop. Dit is het lentebier dat niks fout doet. Niet die industrieel smaak die grote brouwerijen nog wel eens hebben en ook niet die thuisbrouwsmaak die kleine brouwerijen nog wel eens hebben.

Maximus heeft het gewoon heel goed voor elkaar. Is het dan een vijf sterrenbier? Nee, dat nou net niet. Volante doet niks fout maar je valt ook weer niet van je barkruk af van verwondering. Het is gewoon een goed bier, niks meer en niks minder.

sterren_4

 

Conclusie

We moesten zoeken maar toen hadden we ook wat. Baxbier en Maximus brouwen de toppers deze lente. Als het aanbod zo karig blijft deze lente, komt de strijd om de lentekroon aan op deze twee bieren. De Prael en Brand kun je laten liggen.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.