Lauw, geen koolzuur en geen schuimkraag…..

Dat is wat ze in Engeland drinken. Tenminste als je de gemiddelde non-Engelsman moet geloven. Helaas is dat niet correct en eigenlijk is het een compleet fout antwoord. In Engeland drinken ze vies, ranzig Europees bier. Beck”s en Stella zijn niet aan te slepen op dat eiland. De boot naar Calais zit vol met Engelse hooligans die op het vasteland grote hoeveelheden Duits en Belgisch pils inslaan om de volgende boot weer terug te pakken.

Gelukkig is er een klein groepje Engelsen die deze Continentale invasie wil stoppen. Zij houden vol trots vast aan hun vieze lauwe, schuimloze bier. Sterker nog: ze zijn daar ook nog eens uitermate succesvol in. In 1971 startten vier Engelsen in hun lokale pub the Campaign for the Revitalisation of Ale (kortweg CAMRA). Later hebben zij hun naam veranderd in Campaign for Real Ale.

Real ale is bovengistend bier dat nagist in het fust. Geen filtratie, een extra koolzuur, geen gezeik. Alleen bier. Die fusten worden verscheept naar de verschillende pubs terwijl ze nog aan het gisten zijn. Alle andere bieren worden uit de fusten gepompt door er extra koolzuur in te persen. Het koolzuur zet de vaten onder druk en duwt het bier uit het fust. In het fust komt er dus wel koolzuur bij het bier maar geen lucht.

Real ale wordt echter uit de fusten “getrokken“. Het bier wordt met handpompen in je glas gepompt. Er wordt geen koolzuur onder druk in het fust gepompt. Er komt lucht bij. Lucht zorgt voor oxidatie en over het algemeen is dat niet zo goed. Je bier gaat dan naar karton smaken. Maar dat is pas na een aantal dagen. Daarvoor zorgt de lucht voor een meer aangename smaakverandering. Een glas Real Ale smaakt op maandag dan ook heel anders dan op woensdag. Hoezo “constante” kwaliteit?

Het betekent wel dat een fust Real Ale snel op moet. Wordt het fust aangeslagen, dan ligt de kartonsmaak al op de loer en dus moet hij snel leeg. Gelukkig drinken ze in Engeland Pints en gaat het nogal hard. Pints zijn namelijk bijna halve liters en de Engelsen weten hoe ze die moeten drinken dus dat is het probleem niet.

Bestetotnutoe is nogal van de tradities. En wij vinden lauw schuimloos bier toevallig erg lekker. Wij vinden CAMRA dan ook een superorganisatie. En als er ergens Real Ale te drinken is dan zijn wij er als de kippen bij. Wil je het echt goed doen ga dan naar Engeland. Wil je het echt, echt goed doen ga dan naar een bierfestival in Engeland. Pak dan ook meteen de overtreffende trap en ga naar het CAMRA festival in Burton upon Trent. Kneuterigheid ten top, uberEngels working class en oh zo lekker bier.

Lees ook:
Een wereld van bier: Engeland
Een wereld van bier: België
De echte bierbommen

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

2 gedachten over “Lauw, geen koolzuur en geen schuimkraag…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.