La Trappe Isid’or

La Trappe, ’s Neerlands enige Trappist, is bezig aan een opmars op bestetotnutoe. Vroeger vonden we La Trappe nooit zo bijzonder, maar de laatste tijd vinden we de Tripel en de Quadrupel toch wel erg lekker. En de Dubbel vonden we altijd al fantastisch. De nieuwere bieren van La Trappe vinden we meestal wat minder boeiend. Die Puur bijvoorbeeld, eindigde laag in onze lichte bierentest.

Het komt eigenlijk ook wel een beetje door wat ze zeggen. Dan staat er op de website: ‘Vader Abt heeft besloten dat… ‘. En dan voel ik me in de zeik genomen. Denken ze soms dat ik niet weet dat dit soort keuzes door de marketingafdeling van Bavaria worden genomen? Hou toch op.

Daarom begon ik met een beetje tegenzin aan Isid’or, een jubileumbier van La Trappe. De monniken uit Berkel-Enschot brouwden in 2009 al 125 jaar bier en om dat te vieren kwam Isid’or op de markt. Maar het verkocht zo goed, dat ze het permanent gingen brouwen. Toch weer de hand van Bavaria dus. De naam trouwens, is afgeleid van broeder Isidorus, die 125 jaar geleden de eerste brouwer was bij La Trappe.

Isid’or is een lichtbruin bier geworden met 7,5% alcohol. Volgens de omschrijving van La Trappe is het een lichtzoetig amberbier met karamelnote, vol en zacht bitter van smaak en heeft het een fruitige afdronk. Jaja, dat soort termen kennen we zo onderhand wel. Maar als je een slok neemt, klopt het ook nog! Inderdaad, lichtzoet, zachtbitter en fruitig in de afdronk. Precies wat er staat. Verdomme, nog even en we kunnen deze website wel opdoeken! Goed gedaan, Bavaria-marketing.

Met een bruin bier loop je natuurlijk het risico om tegen de door ons vereerde Dubbel aan te schurken, maar de Isid’or is toch wel anders. Hoppiger en veel minder caramel. Het is echt een ander bier. En ook gewoon heel erg lekker. Ik kan niet anders zeggen. Erg mooie balans, niet bijzonder uitgesproken maar wel een mooi geheel.

Als je minpunten aan dit bier zou moeten geven is het misschien dat het niet een al te uitgesproken smaak heeft. Maar dat hoeft ook niet altijd en niet voor iedereen. Wat mij betreft is La Trappe Isid’or een mooi eerbetoon aan onze eigen trappistenbrouwerij en hun eerste brouwer. En alweer een goed bier van La Trappe.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.