Kerstbierentest 2020: Stanislaus Brewskovitch Winterblues, St. Feuillien Cuvée de Noël, ‘T IJ IJndejaars 2020, St. Bernardus Christmas Ale en Gouden Carolus Christmas

We gaan niet meer zeggen dat 2020 een teleurstellend of gek jaar is want dat weten we nu wel. Toch is 2020 een teleurstellend en gek jaar wanneer we kijken naar kerstbieren. Want die zijn er niet zoveel dit jaar. Nauwelijks in de super en nauwelijks in de slijter. Een kerstbierentest wordt bij ons per definitie gewonnen door Gordon Christmas want dat is het overdreven zware, zoete, kruidige kerstbier dat je wil met kerst. Maar dit jaar is die er dus niet. Kansen voor andere kerstbieren dus!

Maar wij kijken altijd naar wat er wel is en niet wat er niet is. En dus togen we naar die super en die slijter en haalden de netten op. En wat vingen we?

Geen zin om alles te lezen? Luister gewoon de podcast!

Stanislaus Brewskovitch Winterblues

kerstbier test review 2020

Een melancholisch gedicht zoals op het etiket van de Winterblues van Stanislaus Brewskovitch hebben wij niet nodig, want we zijn 1- niet zo poëtisch aangelegd en 2- helemaal niet melancholisch in de winter want we hebben tenslotte kerstbier. Verder op het etiket: een lange lijst met ingrediënten die ons een mooi en kruidig kerstbier beloven. Beloftevol is ook de sneeuwwitte schuimkraag maar die is helaas snel weg. Dat geeft dan wel weer ruimte om eens goed te ruiken en dan komen die kruiden komen er wel uit.

Die kruiden proeven we ook als we hem drinken maar ook weer niet zo overdreven. Maar dat is niet zo erg want de rest van het bier is ook niet zo krachtig. En het is met 8,5% dan wel het lichtste bier van deze test, maar wat smaak betreft lijkt het allemaal nog wel een tandje minder. We missen kracht en eigenlijk vooral mondgevoel. De balans is er, met die dus ook al beperkte kruiden, dan weer wel. De slok eindigt uiteindelijk behoorlijk bitter. En niet eens aromatisch hopbitter maar vooral bitter-wrang van de gebrande mout.

Naast kracht missen we vooral wat kerstgevoel. De Winterblues is een beetje teveel een Corona-kerstbier: wel een beetje kerst maar allemaal beperkt en op afstand. Terwijl een kerstbier eigenlijk een beetje overdreven moet zijn. Maar we missen zoet, we missen plakkerigheid en we missen mondgevoel. We missen die extra’s, dat overdreven karakter dat een kerstbier een kerstbier maakt. En misschien beoordelen we Stanislaus Brewskovitch wel verkeerd. Want het is tenslotte een winterbier en niet gelijk een kerstbier.


St. Feuillien Cuvée de Noël

St Feuillien Cuvee de Noel test kerstbier 2020 review

De Cuvée de Noël van St. Feuillien is in elk geval zonder twijfel een echt kerstbier. We gaan helemaal voor de kleuren, de sneeuw en de hulstblaadjes op het etiket. En ook nu zien we ons beloond met een mooie witte schuimkraag. Daar willen we natuurlijk graag onze neuzen in duwen en als we dat doen ruiken we weinig alcohol maar wel veel kruiden.

Die kruiden proeven we ook bij het drinken maar dan merken we wat meer van de alcohol. En ook ook merken we dat de balans nog wat beter tot zijn recht komt dan bij de Winterblues. Toch is het allemaal niet heel erg mooi. Hij is wat meer zuur dan zoet. En dat komt eigenlijk vooral door de grote hoeveelheid koolzuur. Daar merkten we bij het inschenken niet zoveel van maar bij het drinken wel. Gelukkig is het kerst en hebben we alle tijd. Na wat wachten proeven we een veel aangenamer bier. Want dan past die zure smaak veel mooier in het brede palet. Alles past wat beter in elkaar en dan is de Cuvée de Noël een mooi, gebalanceerd kerstbier.

Hoewel de Cuvée de Noël na al die koolzuur ook wat dikker aanvoelt, blijft het toch een redelijk licht bier. Voor een kerstbier dan. Het is niet gelijk het ultieme kerstbier maar we zien ons hier wel mee onder de kerstboom zitten. Nog wat vroeg in de middag als eerste biertje. Even laten staan voor die koolzuur en dan hebben we een mooi kerstbiertje om mee te beginnen.


‘T IJ IJndejaars 2020

IJndejaars 2020 test review kerstbier

De IJndejaars van ’t IJ is echt een klassieker. En dat vinden ze zelf ook want ze noemen het een ongefilterd feestbier ‘die je jaren kunt bewaren’. Dat doen we dus niet want we schenken hem gelijk in. En dan zien we een heel licht, amberkleurig bier. Verder op het etiket: kruidig en verwarmend. En sinaasappelschillen. En van dat alles halen we eigenlijk alleen die sinaasappelschillen er echt uit. Niet alleen in de geur maar ook in de smaak.

Een licht bier dus met vooral een krachtige hint van sinaasappelschillen. Maar kruidig of verwarmend is het allemaal niet. We vinden het ook niet echt een feestbier want wat is er feestelijk aan een wat simpele amber met sinaasappelschillen? De IJndejaars is te licht in smaak en mist de complexiteit die je verwacht van een bier met 9% alcohol. En zeker een bier voor het einde van het jaar. En al helemaal voor een feestbier. Geen kruiden, geen complexiteit maar gewoon een zware amber met sinaasappelschillen.

Er is nog iets anders dat ons dwars zit bij de IJndejaars: hij smaakt als het bier van een grote brouwerij. Saai en simpel. Zonder randje, zonder iets interessants. Hoe komt dat? ‘T IJ was altijd die brouwerij met die onderscheidende gist. Daar kon je van houden of niet maar het was wel ’t IJ. Nu proeven we een inwisselbare zware amber. Wat dat betreft is de IJndejaars in dezelfde neerwaartse spiraal terecht gekomen als de IJbok. Die was een jaar of twee geleden ook heel lekker en bijzonder en dit jaar heel saai. Wat gaat er mis bij ’t IJ? Dat vragen we ons af bij het drinken van de IJndejaars en dat kan toch niet de bedoeling zijn van een feestbier.


St. Bernardus Christmas Ale

St Bernardus Christmas kerst test review 2020

We gaan verder met de proeverij en de bieren worden zwaarder en de etiketten beter. Een dronken monnik met een gephotoshopte kerstmuts en een bier van 10%. Zo gaat het België-level in het rood als we de St. Bernardus Christmas Ale inschenken want het bier ziet er ook nog eens precies zo uit als op het etiket: donker met een glimps van rood onder een dikke, vlokkerige schuimkraag. Wat verder opvalt: er zijn geen kruiden toegevoegd!

Wat wel in ruimte mate is toegevoegd is koolzuur. Die zorgt voor die mooie schuimkraag maar hindert ons ook bij het ruiken en proeven. Ook de St. Bernardus Christmas Ale kun je dus beter even laten staan voor je hem drinkt. En als we dat dan doen, proeven we een heel ander bier dan we hadden verwacht. Bij een kerstbier van 10% verwachten we namelijk een zoet, rijk en complex bier. En dat is de Christmas Ale allemaal niet. In plaats daarvan drinken we een wrang-zuur bier met een hint van rozijnen. Op zich wel weer heel Belgisch maar niet erg kerst-achtig. Waar is het zoet? Waar zijn de kruiden? En bovenal: waar is de complexiteit?

De St. Bernardus is trouwens veel beter als je de gist niet mee schenkt. Met gist is hij wat onaangenaam zuur, zonder is hij prettig rozijnen-wrang. Maar die wrangigheid gaat ook wel een beetje ten koste van de hop-bitterheid. In elk geval blijft het een wat simpel bier. We vinden het moeilijk te accepteren voor een bier van dit merk en met dit etiket maar we zijn gewoon niet zo enthousiast. Op zijn best aangenaam wrang maar verder wat simpel met weinig gevoel voor kerst. Niet wat we hadden verwacht.


Gouden Carolus Christmas

Gouden Carolus Christmas  kersbier test review 2020

We eindigen de test met het bier met het hoogste alcoholpercentage: met een sfeerverhogende 10,5% alcohol moet de Gouden Carolus Christmas je door de kerstdagen heen slepen. Gaat dat lukken? Als het aan het etiket ligt wel, met al die sneeuw en hele kleine gouden lettertjes op een donkere achtergrond. Gelukkig zitten we er niet om te lezen en dus schenken we hem maar in. En dan maakt de geur van dennennaalden in kamer plaats voor de geur van port. want zo ruikt de Gouden Carolus en niet zo’n beetje ook.

En port, zo ziet hij er ook uit met die donkere kleur. En nu is het geen verrassing meer: zo smaakt bij ook. Althans, als je in staat bent om je door de dominante alcohol heen te worstelen. 10,5% is veel en de Gouden Carolus doet geen enkele moeite om dat percentage te verbergen. Je ruikt alcohol en je proeft alcohol. En port dus. Zoete port. Fruitige port. Suikerzoet en plakkerig. En lekker rozijn-achtig. En dan ook nog in een behoorlijk mooie balans. Veel alcohol, veel smaak en veel mondgevoel. Ja, dit is echt een kerstbier!

De Gouden Carolus Christmas is een bier voor het einde van de Tweede Kerstdag: veel, zoet en zwaar. Bijna tegen je zin in en toch drink je hem op. Precies wat we verwachten bij een kerstbier. En toch…. Hoewel hij behoorlijk over de top is, missen we nog wel een extraatje. Zo is hij best kruidig maar dat proef je pas als je aan de dominante smaken van port en alcohol bent gewend. Die port-smaak is echt mooi en die alcohol natuurlijk ook maar voor een echt top-kerstbier willen we ook op andere fronten echt over de top gaan. De Gouden Carolus krijgt dus vier sterren en is de winnaar van de test maar daarmee nog niet het perfecte kerstbier.


Conclusie

Van de bieren uit deze test hadden we eigenlijk maar een echte tegenvaller en dat is de IJndejaars van ’t IJ. Een kruidige amber is best leuk als winterbier maar de IJndejaars is een saaie, flauwe amber die weinig met feesten te maken heeft.
Ook niet heel best scoorde de Christmas Ale van St. Bernardus. Als het koolzuur is opgetrokken blijft een wat simpel wrang bier over en dan moet je ook nog eens oppassen met de gist.

Meer waardering hadden we voor de Winterblues van Stanislaus Brewskovitch. Die was een beetje een vreemde eens in de bijt in deze kerstbierentest. Maar ook als winterbier vinden we hem wat zwakjes, zeker ook voor een bier met 8,5% alcohol.
Het kerstgevoel begint een beetje te komen met de Cuvée de Noël van St. Feuillien. Iets anders dan we verwachtten maar uiteindelijk best mooi gebalanceerd en een leuk bier om de kerstdagen mee te beginnen.
En daarna eindigen we de kerstdagen gelijk met de Christmas van Gouden Carolus. Alcoholisch in elk opzicht en heerlijk fruitzoet portachtig. Niet het ultieme kerstbier maar wel een hele mooie afsluiter en de winnaar van de test

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.