Kerstbieren 2011

Ruzie gemaakt over welke boom je moet kopen. Je kinderen afgesnauwd omdat ze continu de kerstkransjes van je boom vreten. En je kat een rotschop verkocht omdat die vond dat de bovenste kerstbal in je boom eraf moest. Fijn, het is weer kerst.

Gelukkig is er rond de kerst genoeg bier om je ellende te verdrinken. Maar je wilt wel je ellende wel lekker verdrinken. Wij testen de eerste lading kerstbieren.

 

Gulpener Wintervrund
Hij start met een wat grove schuimkraag. Het schijnt dat alle kerstbieren donker moeten zijn, en de Gulpener voegt zich daar soepel naar. Als je ruikt knalt de kruidigheid ervan af. Veel kruidnagel, zoethout en koriander.

Die proef je ook meteen, maar daarna komt de zoetigheid opzetten. Hij is wat aan de zoete kant maar de hoppigheid in de nasmaak is dan weer prima. Een beetje overdaad maar dat mag met kerstmis.

Abbaye du Val-Dieu Biere de Noël
Mooie fijne witte schuimkraag. Deze is wat aan de lichte kant voor een kerstbier. Hij ruikt niet zo heel heftig, beetje mout, beetje hop, beetje standaard. Hij prikt ook nogal op de tong, alsof er heel veel koolzuur inzit. Tjsa, de smaak, die is niet geweldig.

We proeven eigenlijk alleen maar hop, en dan nog niet zo heel veel. We missen hier de overdaad en de zoetigheid. We missen de kerstgedachte.

 

De Eem Xtreem Winter Red IPA
Over het algemeen vinden we de bieren van De Eem wat te eenzijdig. Alles draait om hop lijkt wel. We beginnen dus voorzichtig aan deze. Niet veel schuim, maar wel een fijne structuur. Zoals de naam al doet vermoeden is hij mooi donkerrood. De Winter Red IPA ziet er in ieder geval schitterend uit. Met onze neus in het glas dan maar. Kruidig en een beetje bloemig en uiteraard heel veel hop

Maar dan wacht ons een verassing. Ja, hij is erg hoppig maar niet te. Veel kruidigheid, ook hier kruidnagel. En die kruidigheid wordt ondersteund door een beetje zoetigheid die heel mooi overloopt in de hoppige bitterheid. Erg lekker bier.

Gauloise Christmas en Bocq Christmas
Twee tegelijk. Want wij zijn in de war. Twee verschillende bieren (denken we) van dezelfde brouwerij Bocq. Echt de moeite om twee verschillende etiketten te maken hebben ze niet genomen. Beetje knippen en plakken en klaar. Hey, maar het gaat om het bier. De Gauloise heeft een stevige schuimkraag die nogal wild is. Hij is zoet met een hint van kruidigheid. Niet het beste kerstbier maar zeker ook niet het slechtste.

Maar dan de Bocq, die is gewoon smerig. Je proeft zoete thee met een ontzettend chemische nasmaak. Niet lekker, helemaal niet lekker. Laten staan deze. Wel goed op het etiket kijken want voor je het weet neem je de verkeerde mee.

Bush de Noël
We bewaren de zwaarste voor het laatst. Met 12% een flinke jongen. Probleem met erg zware bieren is dat ze vaak ook zo smaken. Met kerst mag dat natuurlijk wel maar deze is wel erg zwaar. Alle smaken zijn zwaar, een beetje alsof je een echte Engelse Christmas pudding aan het drinken bent.

En eigenlijk is Bush de Noël niet zo bijzonder. Ook kruidig, en ook zoet. Het is allemaal meer van hetzelfde. Op het alcoholpercentage na is dit de Dire Straits van de kerstbieren.

 

VOC kruiderij
Wat tot nu toe opvalt is dat vrijwel alle kerstbieren erg leunen op de bekende kruidigheid. Ze hebben allemaal iets met kruidnagel, koriander en zoethout. Daardoor beginnen ze steeds meer op elkaar te lijken. Allemaal erg lekker maar niet echt onderscheidend. Waar brouwers er lustig op los experimenteren bij IPA’s, bokbieren, Stouts en noem het maar op, lijken de kerstbieren een bastion van conservatisme. Alleen De Eem lijkt wat vooruitstrevender.

Maar ja, misschien willen we wel niks anders met kerst. Lekker veilig en warm bij de kerstboom met het oude bekende en vertrouwde kerstbier. Het heeft ook wel wat.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

8 gedachten over “Kerstbieren 2011

 • december 16, 2011 om 13:17
  Permalink

  Ik vind (<- haha, hoge poten) jullie aanhoudende kritiek op bieren die binnen de grenzen van een bierstijl gemaakt worden een beetje te makkelijk. Wat wil je van een kerstbier? Je schrijft het zelf, een kerstbier definieert zichzelf door kruidnagel en zoet. Dan kan je wel een Milk Stout brouwen met een kerstetiket maar is het dan een kerstbier? Deze kritiek hield overigens stand tot de laatste zin, want die zin is natuurlijk een waarheid als een koe. Je koopt een kerstbier omdat je een kerstbier wilt genieten. Niet een of andere uitspatting van eender welke brouwerij. Die uitspattingen moedig ik wel aan, maar niet onder het label kerstbier. Toch die Eem maar eens halen! Proost.

  Beantwoorden
 • december 16, 2011 om 15:01
  Permalink

  Eén ding begrijp ik niet van deze posting. Je commentaar is dat alles op elkaar lijkt. Val-Dieu brouwt inderdaad iets anders dan anders. En daar mis je dan de kerstgedachte en ’t kerstbierachtige. Dus je wilt blijkbaar dat ’t toch weer hetzelfde is? Ze hebben overigens wel caramelmout gebruikt waardoor het een bepaalde warme smaak geeft. Het is inderdaad bewust dat ze niet zo’n zwaar bier hebben gebrouwen en ’t anders is dan andere kerstbieren. De meeste café eigenaren wisselen de blond van Val-Dieu om voor ’t kerstbier. Het heeft 7% alcohol.

  Beantwoorden
 • december 18, 2011 om 09:52
  Permalink

  We hebben niet zozeer commentaar op goed gebrouwen bieren maar op de keuze die brouwers maken. Goed gebrouwen bier is goed gebrouwen bier, daar zeggen we niks over. De keuze om dat bier met die karakteristieken te brouwen is op voor discussie. En in Nederland en Europa blijven de brouwers vaak hangen in de zeer traditionele keuzes.

  Daarin blijft Europa maar met name Nederland achter. Je kan vinden wat je wil van de experimenteerlust van Amerika maar er komt in ieder geval iets uit. Ze gaan aan de slag met erkende bierstijlen en geven daar keer op keer hun eigen draai aan. Met het uiteindelijke resultaat van een nieuwe bierstijl.

  En het is inderdaad een beetje schizofreen om te vragen om experimenteerdrift en eigenlijk gewoon de “standaard” te willen. Maar daar ligt volgens mij de uitdaging voor veel brouwers. Ik wil de kerstgedachte maar laat de brouwer die maar invullen voor me. En daar staan we altijd open voor.

  Beantwoorden
 • december 21, 2011 om 14:09
  Permalink

  Los van bovenstaande discussie;

  Mijn favoriet was ook dit jaar weer een Stille Nacht (Dolle Brouwers) van het jaar ervoor, wat een mooi bier is dat toch..
  Wegzetten in de kruipruimte en 1 of 2 jaar vergeten!

  Ook erg lekker waren: Avec les bons voeux (Dupont), Tjeeses reserva (Struise) en Pere Noel (Ranke).

  Nog in de wachtrij; Emelisse Winter, Gordon Xmas, Stille Nacht 2011, Eem kerst 2011.

  Beantwoorden
 • december 22, 2011 om 20:26
  Permalink

  Mooie lijst bieren hier (ook in de commentaren). Volgens mij is er best wel wat bijzonders te vinden tussen de kerstbieren, ook al zijn de meeste inderdaad zoet en kruidig. Maar eerlijk gezegd hou ik wel van dat zoet en kruidig. Het past ook goed bij een koude, natte avond. Nee, voor mij niets mis met een goed zoet, kruidig kerstbier. Stille Nacht, St. Bernardus Noel, ’t IJ IJndejaars… lekker.

  Beantwoorden
 • Pingback: Bestetotnutoe dronk het ultieme kerstbier » bestetotnutoe.nl

 • Pingback: Bestetotnutoe begint aan de kerstbieren 2012 » bestetotnutoe.nl

 • Pingback: Kerstbier 2015 met Hayo en Arnoud - bestetotnutoe.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.