Kerstbier 2015 met Hayo en Arnoud deel 5

De flesjes bier onder de kerstboom beginnen op te raken want we hebben alle kerstbieren die we konden vinden gedronken. In het vijfde en laatste deel van onze kerstbierentest twee klassieke kerstbieren en twee mooie verrassingen. Morgenochtend lees je welke bieren je in huis moet halen!

Corsendonk Christmas Ale

Corsendonk Christmas Ale 2015

We trappen af met een mooie Corsendonk. De Belgen domineren de kerstbierwereld als vanouds en hoe dan beter te beginnen dan met een mooie Corsendonk. Deze Christmas Ale is wat rood-achtig donkerbruin. Hij ruikt niet zoet en kruidig, zoals de meeste kerstbieren maar eerder wat zuur.

De smaak is wel zoet hoewel hij ook wat zurig is. Hop zit er nauwelijks in. Het is echt een Belgisch bier. Eigenlijk een soort dubbel. Hij heeft een mooi wrang nasmaakje maar dat is het dan ook wel. Je mist dat beetje extra dat een kerstbier een kerstbier maakt. Een beetje kruiden bijvoorbeeld. Over dit bier valt niet zoveel bijzonders te zeggen en dat is net wat je wel wil, als de gesprekken aan de kerstborrel weer eens stilvallen. Kerstbier moet toch en beetje speciaal zijn en dat is deze Corsendonk niet.

Arnoud: Ik word nu niet gelijk van mijn stoel geblazen

Hayo: Saai is geen woord dat ik graag gebruik maar voor dit bier maak ik graag een uitzondering.

Arnoud: Dat het in een klein flesje van 25 cl. zit, is een van de beste eigenschappen van dit bier.

Hayo: Weer een kerstbier waarvan je je afvraagt wat het verschil is met gewoon bier.

Unaniem: 2,5 ster

Gouden Carolus Christmas

Gouden Carolus Christmas 2015

Kerst is een traditie en kerstbieren dus ook. Vandaar dat we zoveel traditionele brouwerijen terugvinden in deze test. Want ook Brouwerij Het Anker staat niet bekend als een grote innovator in de bierwereld. En dat hoeft ook helemaal niet, zolang ze maar lekker bier maken. Hun Gouden Carolus Christmas is in ieder geval ongeveer wat je verwacht van een kerstbier: donker en zoet onder een mooie witte schuimkraag.

Probleem is wel dat we nog wat meer verwachten van een kerstbier. Kruiden bijvoorbeeld. En diepgang. Maar die zit er niet in. Net zoals hop. Die is er ook niet. Nog niet zo erg als bij een Gulden Draak maar je moet geen hekel aan zoete bieren hebben.

Maar goed, het is kerst en dan vinden we dat het mag. Op zich is dit bier verwarmend genoeg (hoe kan het ook anders met 10,5% alcohol) maar als het dan toch een kerstbier moet zijn, dan mag het allemaal wel wat kruidiger. En wat complexer. Dit is net niet je ideale bier op een kille kerstochtend.

Arnoud: Normaal giet ik dit over een pannenkoek

Hayo: Aan de hoprekening zullen ze niet failliet gaan.

Arnoud: Na een half flesje gaat hij me een beetje tegenstaan.

Hayo: De Mariah Carey All I want for christmas onder de kerstbieren: veel te zoet en verder is er niet veel.

Unaniem: 3 sterren

 

Het Uiltje F*ck de kerstboom staat in de fik

F-ck de kerstboom staat in de fik 2015Het Uiltje uit Haarlem. Zo lang bestaan ze nog niet en ze brouwen zich een slag in de rondte. Het lijkt erop dat ze vooral houden van zware bieren en dan liefst houtgelagerd. Hun kerstbier heeft geen hout gezien maar is wel erg zwaar.

En in tegenstelling tot veel andere kerstbierbrouwers kiezen ze voor een Imperial Stout. En dat doen ze dan ook nog eens goed. Veel koffie en teer. En dik zoals een Imperial Stout hoort te zijn. Deze drink je in plaats van de koffie na het kerstdiner.

Arnoud:  Ze weten wel hoe kerst in elkaar zit. 10% en dan ook nog eens in een 75cl fles.

Hayo: Oeh, wat een smaak… Sla die koffie maar over na het eten.

Arnoud: Mokka, koffie en drop. En dan met lekkere warme alcohol.

Hayo: Zo kom je de kerst bij je schoonouders wel door. Als je deze meeneemt scoorde je punten bij schoonpa.

Arnoud: 4 sterren

Hayo: 4,5 sterren

 

Slaghmuylder’s Kerstbier

slaghmuylders kerstbier 2015Brouwerij Slaghmuylder, bekend van Witkap, pakt het heel anders aan met hun kerstbier. Een katerbestrijdende 5,2% alcohol en laaggistend. Laaggistend kerstbier? Dat is vloeken tijdens de nachtmis. Het bier ziet er ook nog eens uit als het eerste het beste pilsje. Worden we in de maling genomen?

Nou, dat valt nog mee. Het bier is redelijk zoet en best rijk van smaak, zover een laaggistend bier dat is. Vooral lekker is het heerlijk plakkende nasmaakje. Je krijgt zin in nog een slok en zin in het kerstdiner. Hij doet wel een beetje denken aan een eersteklas Tsjechisch pils maar dan wat rijker en zoeter.

Hayo: Punten voor de originaliteit.

Arnoud: Eerlijk is eerlijk, als ik dit in juli had gedronken, had ik het niet als kerstbier herkend

Hayo: Kijk ook naar het weer: a cold beer on a hot christmas morning

Arnoud: Een echt aperitief voor de bierliefhebber. Mooi gedaan.

Hayo: Niet heel speciaal, wel verfrissend: 3,5 ster

Arnoud: Het blijft toch een beetje een kerstbier voor protestanten. 3 sterren

 

Zo, het zit erop met kerstbieren dit jaar. Ren je morgen naar de slijter? Lees dan even welke bieren we aanbevelen!

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.