Kerstbier 2015 met Hayo en Arnoud deel 2

Langzaam kruipt de temperatuur naar beneden. Het kerstbier begint steeds beter te smaken. Maar ja, welke moet je drinken? Geen nood, wij drinken ze voor je. Dan kan je de smerige gewoon links laten liggen.

Kerstbier 2015Val-Dieu Biere de Noël

Val-Dieu, zo’n abdijbrouwerij die je altijd ergens ziet staan maar nooit drinkt. Maar ja, ze draaien al wel behoorlijk wat jaren mee. Uit onze archieven blijkt dat we dit kerstbier al eens dronken in 2011. Toen misten we de kerstgedachte, eens kijken hoe hij nu is.

Arnoud: het ruikt zoals een Belgisch bier moet ruiken.

Hayo: het stinkt inderdaad.

Arnoud: Als ze hadden gezegd dat het een tripel was dan had ik het ook geloofd.

Hayo: Echt ouderwets Belgisch bier. Maar als ie dan zo zoet is mag ie wel wat zwaarder. Inderdaad hij mag wel wat warmte van de alcohol hebben.

Arnoud: Hij is lekker, hij is zoet maar dat kerstige halen we er niet uit. Hm, we worden het eens, tijd voor het volgende bier.

Unaniem: 3 sterren

Delirium Christmas 2015Christmas delirium.

Delerium Tremens, dat bier dat we altijd dronken toen we net begonnen met bier drinken. Maar daarna raakten we een beetje los. In al het bittere hopgeweld was de klassieke belg wat minder in schwung. Stug bleven ze doorbrouwen en elk jaar maken ze weer een kerstbier. En volgens ons was hij altijd wel aardig, maar om heel eerlijk te zijn konden we het ons niet echt meer herinneren.

Hayo: Goeie naam. Zo wil je de kerst het liefst doorbrengen.

Arnoud: Ik ben delirium echt opnieuw aan het ontdekken. Zwaar maar toch subtiel. Echt een goed gebrouwen Belgisch bier. Deze is stiekem ook zo.

Hayo: inderdaad. Hij lijkt heel heftig maar er zitten veel lagen in. Zoet, vooral heel zoet. Maar ook een beetje zuur en genoeg bitterheid om alles lekker te houden.

Arnoud: Een guilty pleasure die eigenlijk helemaal niet zo guilty zou moeten zijn.

Unaniem: klassiek en gewoon heel goed: 4,5 sterren

Gordon Xmas 2015Gordon Xmas

De maat der dingen in kerstbierland. Gordon is zo over de top, zo goed, zo fout, dit is kerst in een flesje. Een heel mooi flesje. Zwart en wit en rood en sneeuwvlokjes. En hij smaakt ook volledig over de top. Zoet, kruidig, en nog best wel hoppig ook. Deze drinken wij op kerstochtend rond een uur of 11.

Hayo: Ja, het is kerst.

Arnoud: Oef, die allereerste slok hakt er wel weer in.

Hayo: Niks meer aan doen

Arnoud:  Alsof de kerstman met zijn laars in je nek staat. En zegt: drink op, hohoho

Unaniem: 5 sterren

IJndejaarsbier 2015IJndejaarsbier

Het IJ, het was nooit lekker. Tot een jaar of wat geleden ongeveer. Toen bracht het IJ een geweldige IPA uit. Geen gistssmaak, lekker hoppig en gewoon erg goed. En hun bok eindigde gewoon hoog in onze top 5. Met hoge verwachtingen trokken we het IJndejaarsbier open.

Hayo: Gadver wát een smerige lucht. Alsof de zwanenhals in je afvoer is afgebroken

Arnoud: Hij ruikt naar stront.

Hayo: Wat is hier nou kerst aan? Als je had gezegd dat het een tripel was, had ik het ook geloofd. Vind het niks.

Arnoud: Ik vind het wel een lekker kerstbier. Beetje kruidig, beetje zoet. Niet verkeerd.

Arnoud 4 sterren

Hayo: 2,5 sterren

 

En zo eindigden we toch weer met ruzie. Zoals het hoort met kerst. Hopelijk leggen we het in deel 3 weer bij. Want dat hoort ook met kerst.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Kerstbier 2015 met Hayo en Arnoud deel 2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.