Kerstbier 2013: proeven met Beste tot nu toe

Afgelopen weekend organiseerden Hayo en ik weer een mooie bierproeverij. Of beter, een heerlijke ouderwetse kerstborrel. In een kantoor, met leuke mensen en lullige spelletjes. Want het was een kerstborrel en dan moet het lullig zijn. Dus kreeg iedereen een kerstmuts en ballen voor het sneeuwballengevecht en toen konden we beginnen. De bieren waren veel minder lullig: we dronken een mooie mix van echte maar bijzonderen kerstbieren.

Fuller’s Old Winter Ale 5,3% (met een garnalencocktail)

fullers-old-winter-aleSlechts 5,3%: licht voor een kerstbier maar  goed voor een Engelse kwakkelwinter. En mooi om mee te beginnen. Hij smaakt als een echte Engelse ale maar waar zit die kerst dan in? Nou, al snel komt er een mooie, toffee-achtige smaak komt al snel om de hoek. Niet zo sterk, het blijft een lekker licht biertje. Als een echte Engelse kerst, kwakkelend en zoet. Karamel en noten. Daar hoort dus een lullig maar stiekem erg lekker garnalencocktailtje bij!

 

Gouden Carolus Christmas 10,5% (met kalkoen op toast)

Bij het tweede bier was het tijd om de standaard te zetten met een klassiek kerstbier: de Gouden Carolus Christmas. Hij is zwaar, zoet en kruidig en viel erg goed in de smaak bij de meeste proevers. Met meer dan 10% alcohol is het ook een echt verwarmend winterbier. Om het nog maar wat klassieker te maken aten we er een toast met kalkoen bij. Dan zit het er maar vast op, dat hoofdgerecht.

Brasserie Dupont Avec les bon Voeux 9,5%

avec-les-bons-voeuxNatuurlijk werd het al snel tijd voor wat minder traditioneel bier en dat deden we met Avec les bon Voeux van Dupont. De brouwer van onze favoriete saison en dat vind je terug in dit bier. Het is een soort Imperial saison en veel zwaarder dan de reguliere saison. Onze proevers vonden dit bier heel bijzonder ruiken en zelfs vies. Ja, wij houden van de geur van stro en stront in de bieren van Dupont maar dat doet niet iedereen. De smaak vond vrijwel iedereen veel minder spannend. Eigenlijk nogal vlak vergeleken met de gelaagde saison.

Gordon Xmas 8,8% (met sticky toffee pudding)

gordon-xmasAls kerst je hoogtepunt is dan ga je er met Gordon overheen. Kerstbieren zijn zoet en kruidig, Gordon Xmas is te zoet en te kruidig. Niet het zwaarste bier van de avond maar zo proeft hij wel. Alles is teveel aan dit bier en dan komt die hint van zeep er nog bij. Te veel smaken en niet eens erg lekker, dit is een bier als de kerst zelf. Bij voorkeur drink je een paar flesjes op kerstochtend om 11 uur en laat dan de schoonfamilie maar komen.

En dan foodpairing a la Beste tot nu toe: we aten een zelfgemaakte sticky toffee pudding. Ook veel te zoet en dus de perfecte partner voor onze Gordon.

De Struise Brouwers Tsjeeses 10%

tsjeesesDe kerstbierbasics zaten er goed in dus was het tijd om een stap verder te gaan, te beginnen met de Tseesjes van de Struise Brouwers. Deze wilde West-Vlamingen kunnen een aardig biertje brouwen en dat bleek ook wel met de populaire Tsjeeses.  Met het koolzuur zat het wel snor. Openmaken in de keuken is onze tip. Tsjeeses is echt Vlaams. Beetje ranzig maar zo lekker. Heel veel kruiden en lekker veel alcohol. Hier kom je de kerstavonden wel mee door.

De Dolle Brouwers Oerbier Stille Nacht 12%

Al jaren een van de meest coole brouwerijen van Belgie. Zoals alles van de Dolle Brouwers smaakt de Stille Nacht net even anders dan andere kerstbieren. Het is een soort ubertripel: blond maar kruidig. En ook hoppig want dry-hopped met uitsluitend Poperingse hop. De Stille Nacht was erg populair onder onze proevers en dat is natuurlijk terecht.

Conlcusie

Als we je onze kerstquiz, het sneeuwballengevecht en de verkiezing tot ‘Beste kersttrui 2013’ besparen, dan kunnen we niet anders concluderen dat deze proeverij uitwijst het met kerstbieren wel goed zit. Lekker, gevarieerd en interessant.
Fijne kerst en proost!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.