Jopen is vies

Natuurlijk niet. Jopen is juist lekker, sterker nog Jopen is heel erg lekker. Wij zijn erg te spreken over al hun bieren. Hun bok haalde bij ons het podium met een mooie derde plaats. Hun gerstenbier kreeg vier dikke sterren. En dan ook nog eens dé brouwerij van 2011. En niet alleen wij zijn lovend over de brouwer uit Haarlem, hun Jopen Jacobus Rye Pale Ale werd zeer terecht gekozen tot beste nieuwe Nederlandse bier van 2011.

Te perfect?
Jopen is het koningskind van de Nederlandse brouwers. Alles wat Jopen aanraakt veranderd in goud. Schitterende nieuwe brouwerij en succesvolle bieren. En dan, tijdens een rondje slijterij komen we Jopen Adriaan Rosé bier tegen. Rosé bier? Jopen, wat doe je ons aan? Rosé bier dat kan toch niet. Dat is voor de commerciële sell-outs, voor de Bavaria’s en de Hoegaarden . Is dit dan het knarsende tandwiel in de goed geoliede Jopenmachine? Is dit de Jopenziel verkocht aan de duivel? Er is maar een manier om er achter te komen. Kopen en drinken.

Aanmaaklimo
De kleur is een soort onbestendig roze-rood. Lijkt wat op de kleur van een grapefruit. En dan die geur….. De vullingen springen uit je tanden door de  aanmaaklimonadeachtige zoetigheid. Oke, de schuimkraag daar hebben we helemaal niks op aan te merken. Mooi wit en blijft lekker staan.

Jopen is best lekker als je 10 bent
Met angst en beven nemen we een eerste slok. Hm, das een lastige. Vies? Nee niet echt. Lekker? Ook niet echt. Bier? In de verste verte niet. Doe je ogen dicht en denk terug aan toen je tien jaar oud was. In de zomer, een lange woensdagmiddag. De hele middag forten bouwen, in bomen klimmen en vechten met de buurjongens. Bezweet kom je thuis bij je moeder en die heeft een mariakaakje voor je klaar en een heel groot glas roosvicee. En dat enorme glas roosvicee smaakt precies hetzelfde als de Jopen Adriaan Rosé. Geen hopsmaak, geen moutsmaak, alleen heel veel rood fruit. Oh en enorm veel zoetigheid. Jopen is best lekker als je tien jaar oud bent.

Geen bier
Dus per definitie smerig? Nee, zolang je maar niet denkt dat je bier aan het drinken bent. Maar ja, ze zetten het wel in de markt als bier dus dan mogen wij het ook sterren geven. En dan krijg je er één. Verkoop het als volwassenen limonade en dan krijg je van ons vier sterren.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

4 gedachten over “Jopen is vies

 • maart 6, 2012 om 15:31
  Permalink

  Vrienden, natuurlijk begrijpen wij dat jullie kritisch zijn op het fenomeen Rose bier. Dat mag ook best van ons. We zijn echter een brouwerij die ook luistert naar zijn klanten. Als er veel horeca ondernemers zijn die ons vragen om een Rosebier, dan willen wij toch kijken wat we voor die klanten kunnen doen. Er zijn ook brouwers die naast speciaalbier een vlak en saai pilsener bier brouwen (dat doen wij dan weer niet). Het feit blijft dat we veel bieren proberen te brouwen die uitgesproken (en liefst uniek) zijn, dan moeten af en toe ook luisteren naar de markt en een toegankelijker bier brouwen om een gezond afzet volume te bereiken. Persoonlijk zou ik een ander bier uit het Jopen assortiment kiezen als jullie uitnodig om een glas bier te delen 😉

  Beantwoorden
 • maart 6, 2012 om 19:03
  Permalink

  Ah, reactie van Jopen zelf. En nog een goede, duidelijke en eerlijke reactie ook. Complimenten.

  We snappen dat jullie commerciële belangen af moeten wegen. Alleen als enthousiaste bierdrinkers kan de Rosé terreur ons niet echt bekoren. Maar jullie weten hoe we over de rest van jullie bieren denken.

  En dat glas bier komen we zeker een keer drinken. We zijn wel erg benieuwd naar hou jullie naar bier en de bierdrinkende consumenten kijken.

  Beantwoorden
 • maart 7, 2012 om 19:38
  Permalink

  Zeer sympathiek, een vlotte reactie van de brouwer zelf!

  Ik vind het persoonlijk toch jammer dat een brouwerij als Jopen haar naam aan zo’n commercieel product hangt. Dan had het toch beter onder een andere naam gebracht kunnen worden (net als veel brouwerijen vroeger deden met de alcoholvrije bieren en Heineken nog steeds doet met Lingen’s Blond).

  Beantwoorden
 • maart 23, 2012 om 18:39
  Permalink

  Ik durf het haast niet te bekennen, maar een rosébier op z’n tijd (lees: als het 35 graden is en je hebt net 20 kilometer bergopwaarts gefietst naar de lokale kroeg) kan best oké zijn. En de markt vraagt er blijkbaar om – dus groot gelijk dat ze het brouwen.
  Het eindoordeel is wat mij betreft, wat jullie zelf ook min of meer aangeven, misschien een beetje streng 😉
  Liefmans Fruitesse vind ik bij voorbaat (heb het exemplaar van Jopen nog niet op namelijk) 10x erger. Die adverteren zelfs met het feit dat je er ijsklontjes in kan doen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.