Is trappistenbier nou echt nodig?

orval-trappistenbierTrappistenbier is hot. Zo hot dat het bijna niet meer aan te slepen is. Het lijkt wel alsof alles wat de knoestige handen van de trappistenbroeders aanraken in goud verandert. Het Trappistenkeurmerk blijkt een ware verkoopmachine. Monniken waren al bezig met moderne marketing voordat er marketing bestond. En dat legt de trappistenorde geen windeieren.

Succesverhaal
In twee jaar tijd zijn er drie nieuwe trappistenbrouwerijen bij gekomen. Zelfs Amerika probeert een trappistengraantje mee te pikken met hun Spencer trappist.  Zundert verkoopt een week na de lancering van hun eerste brouwsel compleet uit. Een gerucht over een tekort aan Orval leidt tot een heuse run op het bier bij de speciaalzaken. Westvleteren is nog maar eens uitgeroepen tot beste bier ter wereld. En om wat geld te generen verkopen ze en passant nog wat aan Colruyt en de Sligro. Daar hebben ze een mooi nieuw klooster van kunnen bouwen. Mont des Cats probeert met hun nep-trappist ook mee te draaien in het succesverhaal.

Religieuze gastarbeiders
Met andere woorden: Trappistenbier is een hit. Maar zoals altijd zit er aan een succesverhaal een keerzijde. De minder rooskleurige kant van dit verhaal is dat iedereen graag een trappist wil drinken, alleen wil niemand een trappist zijn. De kloosters lopen langzaamaan leeg. Zo heeft Achel nog maar zes broeders rondlopen. Veel kloosters moeten zich wenden tot monniken uit het buitenland. Als een soort religieuze gastarbeiders trekken monniken van buiten Europa naar onze kloosters om de openvallende plekken op te vullen. En met de vergrijzing lijkt het erop dat de leegloop van de Europese kloosters alleen maar sneller zal gaan.

Over tien jaar geen trappistenbier meer? Daar lijkt het wel op. Dan komt de natuurlijk de vraag, hoe erg is dat? Nou dat is niet zo heel erg. Geen monniken betekent geen trappistenbier. Maar de recepten en brouwmethoden blijven gewoon bestaan.  Het bier kan gewoon gebrouwen blijven worden. Er mist alleen een trappistenlogootje op de fles. En het gemis van het logo is wellicht eerder een voordeel voor de bierdrinken dan een nadeel.

trappistenTweede schap linksachter
Het logo wordt nu gezien als een kwaliteitskeurmerk. Dat is het absoluut niet en op dit moment zorgt dat ervoor dat slechte bieren nog steeds goed verkopen. Als Stift Ingelszel Benno zonder logo was uitgebracht, dan had iedereen het door de goot gespoeld. Zoals het hoort. Zundert? Dat was verworden tot een biertje op de tweede schap linksachter in de Albert Heijn. En ook dat hoort: geen slecht bier maar ook zeer zeker geen hoogvlieger.

Als het geen trappistenbier meer is, dan kan het ook gewoon eens in normale hoeveelheden gebrouwen worden. Kan ik eindelijk gewoon een Westvleteren 12 kopen bij de Mitra. Laten we wel wezen, wat heb ik aan het beste bier ter wereld als ik het toch nooit kan kopen? Het laatste voordeel is dat La Trappe ook geen onhandige capriolen meer uit hoeft te halen om maar in godsnaam het trappistenlogo te mogen voeren.

Het verdwijnen van de trappistencultuur is uiteraard een triest gegeven. Maar kennelijk vinden we het dan niet zo nodig om ons als monnik aan te melden bij het dichtstbijzijnde trappistenklooster. En als bierdrinker? Dan zie ik alleen maar voordelen bij het verdwijnen van het trappistenkeurmerk. Meer lekker bier voor mij en meer lekker bier voor iedereen.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

5 gedachten over “Is trappistenbier nou echt nodig?

 • april 4, 2014 om 13:23
  Permalink

  Er zijn er toch een paar waar ik een uitzondering voor maak. De Westmalle Tripel bijvoorbeeld. Die staat hoger in mijn lijstje dan die van Westvleteren…

  Beantwoorden
 • april 5, 2014 om 10:47
  Permalink

  Dit moet blijven bestaan. Zijn we toch verzekerd van goede bieren.

  Beantwoorden
 • april 7, 2014 om 13:32
  Permalink

  Als je ECHT een Westvleteren wilt proeven is daar redelijk makkelijk aan te komen, alleen voor een belachelijke prijs. De schaarste zorgt voor de hype. Toch heeft een bedevaart naar Westvleteren (en pak in Oostvleteren even het schooltje van Struise mee)voor slechts 2 kratjes ook wel wat.

  Beantwoorden
 • april 14, 2014 om 21:39
  Permalink

  Het zou mij persoonlijk niet zo veel uitmaken als het trappistenlabel verdwijnt. Het enige waar ik echter vreselijk bang voor ben is dat ze aan de recepturen van de bieren gaan tornen. En ik moet er toch niet aan denken dat mijn favoriete bier (Orval) opeens minder complex of minder bitter wordt, alleen om het voor de massa geschikt te maken.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.