Is IPA dood?

Hop heeft niet veel nodig. Beetje grond, beetje water en een beetje zon. En daarom groeit het niet in Schotland. Want daar is geen zon. Voor de Schotten is dat verdomd vervelend, want veel meer dan drinken is daar niet te doen. Van die nood hebben ze een mooie deugd gemaakt met whisky. Dat is gedestilleerd hoploos bier. Maar met bier wilde het maar niet echt lukken.

Totdat onze Caledonische vrienden Brewdog stichtten. Twee jongens die genoeg hadden van het zoete slappe bier en een eigen brouwerij begonnen. Hop? Geen probleem. Die importeer je uit plekken waar het wel groeit. En die plekken die hebben ze gevonden. Engeland, Amerika, Nieuw Zeeland en zelfs Japan. En daar zijn ze mee gaan brouwen. Ze hebben er zelfs iets heel leuks mee gedaan. Ze hebben vier keer hetzelfde bier gebrouwen met als enig verschil de hop. En Schotten zijn uiteraard commerciële honden, daarom brengen het dan ook meteen uit in een hip 4-pack: IPA is dead.

En wij zijn de beroerdsten niet. Onze test van de dode IPA’s van Brewdog:

Bramling X. De standaardhop voor zo’n beetje elk Engels bier. Bij Brewdog gooien ze er wel de versnelling op. Waar Engelse bieren vaak weinig gehopt zijn, zit deze IPA er vol mee. De Bramling X springt het glas uit. Een beetje grassig en aarde. Flink bitter ook. Maar dan valt het een beetje weg. Na dat lekkere, harde begin valt-ie toch een beetje tegen. Tijd dus voor de volgende IPA.

Soriachi Ace. Een Japanse hop. Japanners zijn rare mensen. Ze maken strips met lieflijke meisjes met enorme Candy Candy-ogen die dan bruut genomen worden door een groep van 15 mannen in een dierentuin. De hop is eigenlijk ook zo. Je proeft een soort snoep, een rare zoetigheid. En dat is raar voor hop. Daarna slaat de zoetigheid volledig om in bittere bruutheid. En die twee blijven elkaar afwisselen. Manga hop zeg maar. Lekker? Net als Manga moet je er een beetje aan wennen. Maar dan is het toch wel lekker.

Citra, uit Amerika. We hebben het al eens eerder geroepen: Amerikaanse hop smaakt naar citrusvruchten. Een beetje naar de grapefruit die je vanochtend voor je ontbijt hebt gegeten. En deze is geen uitzondering. Hoewel we moeten zeggen dat de citrussmaak minder was dan we verwachtten. We waren dus niet onder de indruk van de IPA met Citra.

Nelson Sauvin. Van de andere kant van de wereld: Nieuw Zeeland. Dit is hippe hop. Wil je eens een keer niet trendvolgend maar trendsettend zijn? Bestel dan een bier met deze hop. Wel snel zijn, want het schijnt dat Palm een bier wil gaan brouwen met Nelson Sauvin. En dan ben je natuurlijk te laat.
De hop ruikt hard een beetje naar ijzererts. De smaak is een beetje zurig bitter. Veel fruit en nogal harde bitterheid. Lekker maar niet geweldig. Kijken of Palm dat beter gaat doen.

Oke, de beste van de vier. Doe ons het Japanse pornobier maar. De Soriachi Ace is zo anders en zo raar, dat moet je gewoon proberen. En wel doordrinken, het wordt beter naarmate je er meer van drinkt.

Brewdog, ga zo door. Wij vinden dit geweldig. Het bier is niet allemaal even goed, maar eindelijk eens brouwers die de bierdrinkers bij de ballen grijpen. In Nederland zijn we nooit verder gekomen dan die ellendige serie van Grolsch. En als er iemand is die ons niet bij de ballen mag grijpen, is het Grolsch. Brewdog daarentegen? Kom maar op.

Lees ook:
Brouwen met een missie. Een goede missie.
Tactical Nuclear Pinguin.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

4 gedachten over “Is IPA dood?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.