Ipa is dead 2012

Wat hebben we er vorig jaar van genoten. De serie IPA is dead 2011 van Brewdog. Een vrij saaie en standaard IPA maar elke keer met verschillende hoppen. En weet je het nog? We hadden het over de Nelson Sauvin hop, kijk nu eens in het supermarktschap. Vol trots staat daar de Palm Nelson Sauvin. Het geëxperimenteer van de jongens van Brewdog is dus zo gek nog niet.

2012
In 2012 doen ze het grapje gewoon nog een keer. Maar dit keer met totaal andere hopsoorten. Ze gaan van uitermate traditioneel naar compleet exotisch. En dat vinden wij leuk. Tijd voor de test dus. Over het bier zullen we weinig woorden vuil maken, dat is namelijk hetzelfde. De IPA is een beetje saai en springt er zeker niet uit. Erg? Nee helemaal niet. Het bier is het onbeschilderde canvas voor de hop. Met als enig doel de hop zo goed mogelijk in de etalage te zetten.

Challenger
Een absolute klassieker. Zo’n beetje elk Engels bier met enige bitterheid gebruikt Challenger. Het ruikt heerlijk, beetje zoet, beetje bitter en lekker kruidig. Brewdog wil nogal eens uit de band wil springen met grote hoeveelheden Amerikaanse Citrushop. Maar dat doen ze hier niet. Je proeft het kalme en keurig aangeharkte Engelse landschap. Keurige grasvelden, netjes geknipte haagjes en zo’n schattige cottage, dat is Challenger.

Galaxy
En het is weer gedaan met de beschaving. Knalt u er maar in. Wat een enorme citrusbom. En ook nog eens tenenkrommend bitter. We houden van bitter maar dit is wel heel erg. De hop is hard en schuurt een beetje. De Galaxy komt uit Australië en wordt voornamelijk gebruikt om bier bitterder te maken. Subtiliteit en aroma? Vergeet het maar. Maar…..als je eenmaal door de slok heen bent is de nasmaak wel aardig en complex. Jammer van het begin.

HBC
Dit is behoorlijk cutting edge. Experimentele hop uit Noord Amerika. En voor een Amerikaanse hop verrassend weinig citrus. Het lijkt wel of er wat minder bitterheid in zit wat meer aroma. Hij vlamt wat minder dan de Galaxy en is wat rustiger. Wat ons betreft zou een flinke hand HBC en een toefje Galaxy een supercombi zijn.

Motueka
Hop uit Nieuw Zeeland. We vinden hem een beetje raar. Niet zo heel veel citrus maar wel een kleine bite. Alsof er wat peper bij zit. Erg aromatisch en lekker bitter. Hij doet een beetje denken aan Europese hoppen die je in een goeie pils vindt.  Lekker.

Welke is nou het beste? Geen flauw idee. Als bier is het niet geweldig. Door de saaie IPA en de single hop is er weinig diepgang. Als experiment is het absoluut geweldig. Deden meer brouwers maar van dit soort dingen.
Als je ons echt het mes op de keel zet? Dan de Challenger maar. Of de cocktail van Galaxy en HBC. Dat mag dan misschien niet maar als we toch aan het experimenteren zijn…

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Ipa is dead 2012

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.