IPA is dead 2013

Ipa is dead 2013Koken
Bier is als een goed gerecht. Door verschillende ingredienten met elkaar te combineren probeert de chef of brouwer een schitterend product te creeren. Een van de ingredienten die een brouwer tot zijn beschikking heeft is hop. Die woekerende klimplant met de gewilde bloemetjes. Bij de meeste bieren combineert de brouwer verschillende hopsoorten om de uiteindelijke smaak te krijgen die hij (of zij) graag wil. Soms iets bitterder, soms iets meer aroma, soms wat meer grassig en soms ook frisser. Zelden gebruikt een brouwer maar één hopsoort. Want dan krijg je eigenlijk niet de complexiteit en diepte die bierkenners graag willen.

Experiment
Maar omdat het een leuk experiment is zijn er brouwers die wel alleen één hop gebruiken. Single Hop bieren noemen ze dat. Als de brouwer zin heeft brouwt hij zo’n bier. Bij Brewdog vinden ze dat ook leuk. Brewdog zijn Schotten, dus geld vinden ze ook leuk. En nou hebben ze die twee ook nog eens prachtig weten te combineren. Sinds 2011 brengt Brewdog hun IPA is dead uit: een kek vierpack uit met vier dezelfde bieren. Dezelfde bieren? Nou niet helemaal, de bieren zijn identiek alleen hebben ze vier verschillende hopsoorten gebruikt. Kan je ze leuk naast elkaar proeven. En mocht je zelf brouwaspiraties hebben dan kan je ze ook nog mixen. Marketing ten top.

De vorige jaren hebben we ze gedronken. Ook de 2013 versie moesten we natuurlijk proberen:

GoldingsGoldings
Een oude vertrouwde. Goldings is een zéér oude klassieke Engelse Hop. Goldings wordt in ieder geval gebruikt sinds 1790. Vooral de wat meer traditione Engelse bieren worden daarom vaak met Goldings gebrouwen. In de IPA is dead versie begint hij wat leeg. We ruiken niet al te veel. Met veel moeite halen we er wat gras en komkommer uit. In de smaak verdwijnt die frisse komkommer volkomen. Het gras halen we er wel uit. Helaas wel wat oud gras, muffig en oud. Het rare is dat dit bier bijna zoutachtig aandoet. Raar, soort vleessmaak. Niet onze favoriet.

El DoradoEl Dorado
Amerikaans en bestaat pas sinds 2010. Een echt groentje dus. En zo ruikt hij ook wel een beetje. Mandarijntjes en ook hier weer wat gras en water. Het klingt raar maar er zit een soort frisheid in die aan helder water doet denken. De smaak is erg lekker. Wel wat plakkering maar daarmee vult ie wel de mond. Soort kruising tussen een Galiameloen en een ananas. Niet zo’n citrusbom als veel andere Amerikaanse hoppen. Deze vinden we lekker.

WaimeaWaimea
De Waimea komt helemaal net kijken. Pas uitgebracht in 2012 en komt uit Australie. Bij het ruiken sloegen we al stijl achterover. Champignons? Natte aarde? Alsof we in de kruipruimte bier zitten te drinken. Niet lekker. De smaak is wel iets beter maar zeker niet onze favoriet. Goed bitter maar we missen de frisheid. We proeven pijnbomen en oude koude thee. Zeer zeker niet onze favoriet.

DanaDana
Sloveens en kan gebruikt worden voor zowel bitterheid als aroma. En wat we hier ruiken is wel zo raar. Een raar soort kruidigheid met nog iets extra’s. Kaas uien chips komen misschien nog wel het meest in de buurt. Ongrijpbaar. Ook met de smaak weten we niet zo goed raad. Hij smaakt bijna hartig met iets frissigs aan het eind. Dit is wel de raarste van de vier. We weten het niet zo goed met dit bier.

Kortom
Waren we erg onder de indruk van de verschillende hoppen? Nou nee hoor. Waren we onder de indruk van de bieren? Nee ook niet echt. Het zijn echt Single Hop bieren, simpel zonder enige complexiteit. We zijn wel weer erg blij met het complete pakketje. Het is elk jaar weer een genot om de bieren te proeven. Vorig jaar schreven we al: “dit experiment is geweldig”. En daar blijven we bij. Het gaat niet eens meer of het nou echt lekker is of niet. Wij zitten weer een avond ouderwets bier te proeven. Heerlijk.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.