Het Witte Huis bier, een terechte tweede termijn voor Obama

obama-drinking-beerWe duiken hem…
We waren verdacht stil rondom ons Obama bier project. Normaal zijn we te lui en te vergeetachtig om dit soort projecten tot een succesvol einde te breien maar dit keer niet. Na de gisting netjes het bier in de flesjes, schepje suiker erbij en de kroonkurk erop. Tot zover alles goed en wel.

Maar toen kwam het moment: het proeven. En daar leek ons Witte Huis bier als een soort kaartenhuis in elkaar te donderen. Het was gewoon niet lekker. Een vreselijke medicinale smaak overheerste het bier compleet. Een slok ging wel, de tweede slok werd al vervelend en bij de derde dacht je dat je de apotheek had leeggedronken.

Complete failure
Klote! We hadden de gist van dit bier van Duits&Lauret gekregen op voorwaarde dat we het zouden presenteren op de gevreesde Pint bierproevavond. Ervaren proevers die elk detail tot ver achter de komma weten te ondekken, herkennen en ook nog eens te omschrijven. Dit zou een drama worden. Hebben we een bierblog, profileren we ons als beergeeks maar een simpel biertje nabrouwen? Ho maar.

pint_logo_colorNou maar hopen dat ze ons bij de Pint vergeten waren. Maar helaas, elke keer weer die vraag: “wanneer komen jullie nou eens?” Na lang treuzelen, uitstellen en duiken moesten we toch echt met de billen bloot. Als het moet dan maar met eer. Als een soort kapiteins op ons bierschip ten onder. Met opgeheven hoofd zouden we het oordeel aanhoren.

Het einde tegemoet…
Daar stonden we, in een klein rokerig zaaltje bij Jan Primus. Stampvol met echte bierkenners. Met priemende blikken werden we welkom geheten. Een doodse stilte viel bij het serveren van de bieren. Met samengeknepen billen wachten we op de bikkelharde oordelen. Toen we na een minuut of wat onze ogen open durfden te doen keken we een vrolijk lachende groep aan. Ze vonden het wel lekker?!

Stoot vooral niemand voor het hoofd
Snel zelf een slok en warempel. De medicijnsmaak was volkomen verdwenen. En wat overbleef waren twee heel aardige bieren. Niks bijzonders verder maar wel uitstekend te drinken. Van die bieren die niemand tegen het hoofd stoten en die je de volgende dag weer vergeten bent.

De Honey Ale was lang niet zo zoet als je zou verwachten. Gewoon een lekker blond fris bier. Met een klein beetje kruidigheid die waarschijnlijk van de honing kwam. Niet al te zwaar, prima voor een mooie lentedag. De Honey Porter was wat strakker dan de Ale. En ook nog wel iets zoeter lijkt wel. De honing was hier eigenlijk totaal niet merkbaar.

Politiek correct
Als je erover nadenkt is dit het ideale witte huis bier. Een lichte en een donkere. Geen uitgesproken smaken, niemand kan eigenlijk ergens een probleem mee hebben. Middle of the road met geen enkele uitschieter. Veel politiek correcter zal je deze bieren niet krijgen. Zelf mag het van ons wat spannender maar ja, als President van Amerika zit je niet te wachten op extremen.

Probeer het ook zelf eens
Met deze recepten kan je eigenlijk niet mis. Heel veel spullen heb je er niet voor nodig. Een grote pan, een hevel en een fles om in te vergisten en je bent wel klaar. De recepten kan je hier vinden. We zijn benieuwd naar jullie brouwsels.

Oh, en we kunnen de proefavonden van de Pint aanraden. Ze waren helemaal niet zo streng en moeilijk, we veroorloven ons een beetje dichterlijke vrijheid toe in deze.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Het Witte Huis bier, een terechte tweede termijn voor Obama

  • april 25, 2013 om 16:11
    Permalink

    Zie je nou, dat viel toch best mee? Erg leuk dat jullie erbij waren op deze memorabele avond.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.