Het bokbierfestival 2011

Nou het zit er weer op. Het Pint Bokbierfestival is weer achter de rug. Wij luisteren altijd goed naar onszelf en waren mooi op tijd. Geen rij, we konden zo langs de dranghekken doorlopen. Helaas luisteren veel anderen mensen ook naar ons en waren die ook al “s middags. Gezellig druk zullen we het maar noemen.

En zoals de voorgaande jaren was er ook dit jaar weer een overvloed aan bokken. Niet alleen Nederlandse maar ook Belgische en Duitse. Een paar flinke jongens maar ook een bok van 4,5%. Een bok voor iedereen dus. Maar is dat ook echt zo? Kwantiteit zegt helaas niks over kwaliteit. Proberen dus maar. We zetten onze hoogte- en dieptepunten op een rijtje.

Emelisse Herfstbock
Emelisse staat bekend om een bier met veel heftige smaken. Vaak wat te eendimensionaal maar wel met smaak. Hun bock is echter alleen nog maar eendimensionaal. Zoet met weinig hop. En dat zijn we nou net niet gewend van Emelisse.

Ramses Lambok
Oei oei veel te zuur. Het lijkt een kwaal waar veel bokken aan lijden tijdens het Bokbierfestival. Als je door de zurigheid heen drinkt zit er wel een aardige bok achter. Helaas is de wijnachtige zuurheid zo aanwezig dat alles wegvalt. Hopelijk lag het aan vieze leidingen want anders is het niet best.

Zeeburg Dubbelbock
De buzz op het festival. Volgens velen een van de beste bokken van dit moment. Dan moeten wij die natuurlijk proberen. Een bok met een explosie van smaak. Fruit, zoetigheid, karamel, bitterheid en alcohol en dat allemaal in grote hoeveelheid. Voor ons iets te veel. Dit is een bier voor bij een boek en een open haard. De Zeeburg Dubbelbock moet je drinken in alle rust en kalmte, niet in een overvolle beurs van Berlage. Uitstekende bok maar niet voor een festival.

Stichting USV-Brewery Bockmeister
Met zo’n naam en maar 4,5% alcohol is dit de Bock die wij moesten drinken. En dat hebben we geweten. Zoet, zoet en nog eens zoet. Zoet met een enorme hoofdletter. Elke andere smaak was er echt niet te ontdekken. Toen het glazuur op onze tanden hersteld was hebben hem maar in de afvoer gemikt. Problemen met de gisting Stichting USV-Brewery?

Pelgrim
We deden een rondje Pelgrim. Hun Rotterdams Bokbier is een prima bok. Zoetig, moutig, lekkere karamel en fijne hoppigheid.¬†Kwalitatief een prima bok. Niet spannend maarprima als je op zo’n festival staat.
Maar ze brouwen ook de Schiedamse Dubbelbock. En dat is me een bok! Tikkie zwaar maar ja, het is een dubbelbok. Mooie volle moutige karamelsmaak, je proeft de ouderwetse karamelsnoepjes. De verwarmende alcohol zorgt voor een mooie overgang naar de stevige hoppigheid. Dit is zo’n bier waarbij alles in elkaar overloopt. Waar bij andere bokken de ene smaak de andere overheerst of tegenwerkt vloeit deze bok schitterend van de ene in de andere smaak.

 

Conclusie?
Het bokbier was niet allemaal geweldig. Sterker nog, sommigen verdienen de naam bokbier niet. Gelukkig zijn er ook nog pareltjes, je moet ze alleen weten te vinden.
Wel leuk om te zien wat voor een enorm succes dit festival elk jaar weer is. Het lijkt elk jaar weer groter en drukker te worden. Dit is een festival waar we trots op mogen zijn.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Het bokbierfestival 2011

  • november 2, 2011 om 13:42
    Permalink

    Uh… zou die Ramses Lambok niet expres zo zijn. ‘Lambok’ lijkt wel heel erg op ‘lambic’. Wil overigens niet zeggen dat ie daardoor lekkerder is, maar misschien is het verwachtingspatroon anders?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.