Het beste van 2012

Oef, op de valreep! Zoals je ziet waren we druk met klussen aan onze blog. Maar nu dan toch nog het beste van 2012. Wat voor jaar was het eigenlijk?

De wereld volgens HeinekenHeineken
Het was een beetje het jaar van nationale kampioen Heineken. Nog maar eens een mooie overname in Azië om hun wereldwijde positie te versterken. Maar op de thuismarkt gaat het een stuk minder goed. Concurrentie van Jupiler en het uitwringen van cafe-uitbaters doen het imago van de gigant uit Zoeterwoude geen goed.

sligro_westvleteren_bouwsteenboxTrappisten
En natuurlijk was het ook weer het jaar van de trappisten. In Oostenrijk kwam er nu echt eentje bij en wij,de Nederlandse bierdrinkers, mochten bij de Sligro een proefpakket Westvleteren kopen. En zelf genoten we van 150 jaar Chimay met de fantastische Chimay Spéciale Cent Cinquante.

Bierbloggersconferentie
ebbc-nl-kaasOns eigen hoogtepunt was natuurlijk de bierbloggersconferentie in het Engelse Leeds, waar we met een aanhanger vol Nederlands bier de nationale eer verdedigden. Met dank aan Gulpener, ’t IJ, Emelisse, Jopen en vooral Bierenco.

En alsof dat net genoeg was, lieten we ook nog even ons gezicht zien op de Amerikaanse bierbloggersconferentie in Indianapolis. We gaven ons Sligro Westvleteren proefpakket weg aan onze Amerikaanse collega’s en hebben zo weer veel vrienden gemaakt.

Borefts (1 van 1)Maar ook konden we eindelijk eens naar Borefts. Wat een geweldige bieren hebben we daar gedronken. Fantastisch hoe brouwerij De Molen dat allemaal regelt.

Bokbier
Wat we minder vonden? Sja, dat bokbier is toch wel een beetje teleurstellend. Echt heel lekkere bieren zitten er te weinig tussen. Veel brouwers maken een soort donker hooggistend bier met een caramelsmaak en dat is dan een bok. Opvallend: ambachtelijke brouwers doen het veel beter dan de grote jongens.

De beste van 2012
En dan de hamvragen: de beste bieren? De beste brouwerijen? Veel verschil met 2011 is er eigenlijk niet. Jopen, Gulpener, De Molen, La Trappe, de beste brouwers zijn een beetje de usual suspects. Niet dat we klagen hoor. Maar wel lastig om steeds een top 5 te maken met steeds dezelfde brouwerijen.

mommeriete_meibockMommeriete
Toch springt er dit jaar wel eentje uit. Een hele kleine, niet zo opvallende brouwerij die eigenlijk gewoon hele goeie bieren brouwt. Gedurfd maar ook echt goed. Vernieuwend en met een eigen smaak. Niet zo makkelijk te krijgen maar dat hoeft ook niet als je nog zo klein bent. De beste brouwerij van 2012 is voor ons Mommeriete.

En nu op naar 2013!

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Het beste van 2012

  • januari 9, 2013 om 13:12
    Permalink

    Wat mij betreft was 2012 toch wel ’n spannender bierjaar dan hier wordt voorgesteld. Veel nieuwe brouwerijen, veel nieuwe stijlen (de pompoen- en notenbieren werden ineens even groot), veel nieuwe festivals – de Nederlandse biercultuur is toch echt wel meer dan Gulpener en La Trappe. Jopen en de Molen waren goed bezig, inderdaad, maar ook nieuwe brouwerijen als Rooie Dop en Oersoep wisten heel snel te overtuigen. De verrichtingen van SNAB blijven indrukwekkend en brouwerijen als Duits&Lauret en De Eem wisten de kwaliteit van 2011 ook zeker voort te zetten. Mommeriete presenteerde zich mooi op het Boreftsfestival, maar er waren natuurlijk heel veel meer festivals.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.