Het beste bokbier van 2018

Goed, bokbierjaar 2018 zit erop. Tijd om de balans op te maken. Welk bokbier vonden we het lekkerst? En wat viel ons nog meer op?

Het beste bokbier van 2018

Net als de afgelopen twee jaar konden we niet om ’t IJ heen. Hun IJbok is weer fantastisch. We vermoeden dat ze niets hebben gewijzigd aan het recept want we proefden eigenlijk geen verschil met 2016 en 2017. We vragen ons wel af waarom we hem zo lekker vinden. Is het omdat het een beetje een bokbier met Saison-smaak is? Erg toegankelijk is hij trouwens ook niet. Het is juist die uitdaging die ons zo aanspreekt aan de IJbok. Tegelijkertijd denken we dat het misschien niet de bok is die je achteloos achterover zou willen slaanin de kroeg. Of bij een schaal bitterballen.

Hoe dan ook, voor ons blijft de IJbok de mooiste combinatie van een mooie uitwerking van de bierstijl, een uitdaging om te drinken en een eigen draai aan het begrip Bokbier. Gefeliciteerd IJ!

Overigens misten we dit jaar wel de IJ Dubbelbock.

De gemiste jaren

La Trappe Bockbier 2018

Meer dan een keer dronken we dit jaar een bokbier uit een ander jaar. Slijters zetten gewoon oude bieren in het schap zonder erbij te vermelden dat het een oud bier is. Twee keer gingen we de mist in: met Gulpener en La Trappe. Van de La Trappe vonden we dat nog wel lekker maar de Gulpener smaakte echt naar een heel oud bier. Gelukkig hebben we van de Gulpener snel een verse bok gedronken en die was, hoewel erg zoet, best goed.

En ook de La Trappe was behoorlijk goed. Lekker uitgesproken en rins. Hij komt ook zwaarder over dan de 7,5% die erop staat. Daarnaast is hij ook nog lekker zoet, een echte opa-bok. Die zoete smaak overheerst overigens niet. We moeten een beetje denken aan de Brand Dubbelbock maar hij is wel iets complexer.

De vele kleine brouwerijen die er niet veel van kunnen

Er zijn onwaarschijnlijk veel bokbieren maar eerlijk gezegd zijn de meesten niet echt de moeite waard. Wij drinken het liefst een mooi, gebalanceerd en ondergistend bokbier. Maar ook een bovengistend bier met een eigen karakter kan een mooi bokbier zijn. Maar wat we meestal drinken zijn slecht ontworpen en gemaakte bieren.

He gemiddelde bokbier van een kleine brouwerij is te zoet, te zuur, bevat teveel koolzuur of is uit balans. We dronken bokbieren die bizar droog waren, die alleen naar rogge smaakten, die prijzen hadden gewonnen als Porter of die ├╝berhaupt geen enkele bok-smaak hadden.

Baxbier Oma's Pruim

Er zijn ook een paar brouwerijen die wel leuk experimenteren met fruit. Dadels en pruimen, bijvoorbeeld. Het smaakte nog niet helemaal goed maar we konden de potentie wel in proeven.

We verbazen ons wel over de liefdeloosheid waarmee de Nederlandse bierbrouwers een mooi seizoensbier als de herfstbok benaderen. Waarom niet meer wat aandacht voor het maken van een goed bier. Het lijkt wel alsof het niemand wat interesseert, zolang het maar bruin is.

Zou een bokbier moeilijk zijn om te maken? Er zijn bijvoorbeeld wel duizenden IPA’s die toch behoorlijk aardig zijn om te drinken. Misschien is het makkelijker om met een handje citrus-hop te werken dan om de smaken van een bokbier goed te krijgen.

De mooie bokbieren van 2018

Uiltje Apfelstrudel Doppelbock

Er zijn drie kleine brouwerijen die laten zien hoe het wel moet: Walhalla, Oersoep en ’t Uiltje. Oersoep zoekt de grenzen op met hun Sexy Motherbocker. Daar kun je wat van vinden maar het levert wel wat interessants op. En er is in ieder geval over nagedacht.

Bokbiertest 2018 deel 4 Walhalla Heimdal

Walhalla maakt van de Heimdall gewoon een indrukwekkende dubbelbok en dat doen ze nu al een aantal jaar. En dan ’t Uiltje. Wat die met bokbieren doen is ronduit magisch. De Bon Bon Bock en de Apfelstrudel Dubbelbock zijn beide briljante bieren van brouwers die echt kunnen brouwen. Je drinkt bijna echt een Bon Bon Block en een apfelstrudel en dan blijven het ook nog echt bokbieren. We vielen bijna van onze stoel.

Een voorbeelld van een andere bokbieren dat we de moeite waard vonden was de Brand Dubbelbock. We denken dat het recept van dit bier nooit is veranderd maar dat hoeft ook niet. Het blijft een mooie, klassieke dubbelbock met een heerlijke smaak.

Gulpener Herfstbock

Ook de Gulpener Bock vonden we goed maar wel aan de zoete kant. Hij is overigens veel minder zoet als je hem koud drinkt. Maar wij drinken onze bokken gewoonlijk iets onder kamertemperatuur, om de smaak goed tot zijn recht te laten komen.

En dan is er nog de ruimte categorie ‘best OK’. Daarin vinden we onder andere : Heineken en Grolsch. Geen toppers maar wel minder vies dan verwacht. Grolsch was echt niet chemisch en Heineken Tarwebok smaakte nota bene naar tarwe. We waren aangenaam verrast.

Dat neemt niet weg dat ook de grote brouwerijen nogal inspiratieloze bokbieren brouwen. Neem nou zo’n Hertog Jan. Wat moeten we daar nou mee.

Dat was 2018 als bokbierjaar. We verheugen ons op volgend jaar!


Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.