Het beste bokbier van 2016 is…

Goed, we hebben 80 bokbieren gedronken en nog zijn dat niet alle herfstbokken die er te koop zijn. Maar het is mooi gewebeste bokbier 2016 2est. We denken niet dat er nog echt goeie bokbieren zijn die we niet hebben geproefd. Tijd dus om het beste bokbier van 2016aan te wijzen!

Maar wie zijn wij? OK, we hebben zo onze voorkeur maar we hebben de finale beslissing overgelaten aan de ‘crowd’. We hebben een aantal bokbierfans onze top 5 voorgeschoteld en hen een winnaar laten kiezen. Onze top 5:

 • ’t IJ IJbok. Een heel mooi bokbier die alles heeft wat je in een herfstbier wil: donker, zoet, wrang en een mooie, hoppige nasmaak. Maar er is meer. Er zit een lekker scherp, bijzonder randje aan de IJbok. Wij denken dat het die karakteristieke gist is. Die vinden we niet in alle IJ-bieren even geslaagd maar in deze wel.
 • Amstel Bok. De klassieker. Dé bok der bokken. Als jarenlang het voorbeeld van een goed bokbier. Toch vonden we hem dit jaar iets minder. We misten die lekkere zoete kick in het begin, die we altijd zo lekker vinden bij Amstel
 • ’t IJ Dubbelbok. Nog maar eens een IJ. Ja, we kunnen er niet om beste bokbier 2016 3heen. In bijna elk opzicht de grote broer van de IJbok en gewoon het prototype van een goeie dubbelbok. Ook weer met dat bijzondere randje.
 • Duits & Lauret Houtgerijpte Rookbok. We proefden best veel rookbokken dit jaar maar roken, dat kunnen Duits & Lauret het beste. Hun Rookbok is heel bijzonder door de manier waarop de rooksmaak deel uitmaakt van de complete boksmaak. Tegelijkertijd houdt dit bier zijn balans. En dat kunnen niet zoveel brouwerijen.
 • Emelisse Autumn Doppelbock. Een mooie, zware dubbelbok. Echt iets om op te kauwen tijdens die lange, donkere en eenzame herfstavond. Een goed gemaakt en complex bier voor de echte bokfan.

Goed, het was een heuse proeverij met veel aanwijzingen van onze kant (laat hem rollen in dat glas! Ruiken voordat je proeft!) maar uiteindelijk hebben heeft men geheel democratisch gekozen via de betrouwbare juich-methode.

En de winnaar is….

Brouwerij ’t IJ IJbok!

 

Gefeliciteerd Brouwerij ’t IJ! Jullie zijn als beste uit onze test gekomen en de geheel objectieve bokbierfans zijn het met ons eens. En dan ook nog een uiterst eervolle vermelding voor de IJ Dubbelbok, die zeker in onze top 3 staat.

Zo, wij gaan even bijkomen maar binnenkort zijn we keihard terug met onze kerstbierentest.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Het beste bokbier van 2016 is…

 • november 24, 2016 om 21:04
  Permalink

  De Top 5 bestaat uit 4 bokken. Of de IJ bok is dubbel zo lekker…

  Beantwoorden
  • november 24, 2016 om 21:05
   Permalink

   Ah, Ik zie nu dat Duits en Lauret achter de foto was weggekropen. Toch 5 dus.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.