Het beste bokbier van 2012: Lindeboom

De herfst is een mooi bierseizoen. Al dat bokbier. We hebben er heel wat getest. En dan nu de vraag: welke is het beste?

Helemaal zeker weten doen we het niet want er zijn nu zoveel bokbieren dat we ze niet allemaal kunnen proberen. Maar het was wel de moeite waard want herfstbok is de enige echte bierstijl die we in Nederland hebben. Helaas zijn we er niet erg zuinig op. Allerlei donkere bieren gaan door voor herfstbok en dat vinden we een beetje jammer. Voor ons is een herfstbok een donkerbruin tot robijnrood bier dat ietwat zoet is en de herkenbare caramelsmaak van een bokbier in zit.

De toppers van 2012 volgens bestetotnutoe

 • Amstel Bock
 • Lindeboom herfstbock
 • Gulpener Herfstbock
 • Jopen Bokbier
 • Texels Bock

Amstel, Lindeboom en Gulpener zijn traditionele laaggistende bokbieren. Daarbij is Amstel een klassieker die zijn naam dit jaar echt waar maakt. Mooi donker en bitterzoet. En een fantastische hoppige nasmaak. Wel ietwat chemisch. Gulpener is wat afgeronder en vooral wat moutiger. Wel springt de Gulpener er het minste uit.

Lindeboom springt er juist wel weer uit. Die is veel zachter dan met name de Amstel. Minder scherp en meer gebrand. Waar Amstel het moet hebben van zijn nasmaak, daar moet Lindeboom het hebben van de in je keel rollende zoete caramel.

Gist op hol
Jopen en Texelse zijn allebei hooggsitende bieren. Maar daar waar andere merken hun gist op hol laten slaan met deze bierstijl, daar hebben Jopen en Texelse hun gist goed onder controle. Geen overdreven rijke smaken, geen twijfel of je niet toevallig een dubbel of een brune aan het drinken bent.

Jopen is een mooi zacht bier met een mooie bruine schuimkraag. Het is een redelijk complex bier. Moutige en zoetig maar wel in balans. De Caramelsmaak is behoorlijk krachtig maar veel minder krachtig dan de Texelse. Die drink je in een waddenstorm. Want dat kan dit krachtige en minder verfijnde bier prima hebben. Texels Bok heeft een mooie wrange smaak en een onderscheidende nasmaak.

De beste
Welke is het beste? Dat hangt van je eigen voorkeur af. Wij drinken ze allemaal met heel veel plezier. Maar goed, in een test moet er een winnaar zijn. En dat is voor ons Lindeboom. Niet zo opvallend als de Amstel en de Texelse maar echt een mooie bok. Met een neuslengte wint de Lindeboom herfstbock de bestetotnutoe bokbiertest 2012. Mooi zoetig, sterke boksmaak, gewoon een heerlijk bier.

Zie ook:

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Het beste bokbier van 2012: Lindeboom

 • november 19, 2012 om 23:59
  Permalink

  Hmmm… Lindeboom bok. Die heb ik nog nergens gevonden…
  Maar de rest redelijk mee eens. De Gulpener vond ik touwens wel vreemd smaken bij de eerste slok, later werd ie beter. Herkenbaar?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.