Het beste bierglas van de wereld

Bier schenk je uit in een glas. Daar schrijven we niet zo vaak over, want glazen zijn oersaai. Je hebt een hoog glas nodig voor pils, een groot hoog glas voor ales, een kelk voor je trappist en nog een taps toelopend glas voor al het andere. Al die glazen heb je dubbel voor als er iemand op bezoek komt en je bent klaar.

Jarenlang heb ik mijn meeste bier uit maar 1 glas gedronken. Mijn goeie ouwe Palm-glas. Hij ging mee op vakanties en hij is eigenlijk goed voor alles wat geen pils is. Hij is mooi rond en loopt een beetje taps toe. Dat is dus goed voor de schuimkraag. Maar hij is ook weer niet zo smal dat het schuim over de rand heen loopt. Verder is het glas lekker dik en dat drinkt lekker. Een perfect glas dus!

Jaja, lekker boeiend, hoor ik je denken. Maar koop maar eens zo’n glas! De meeste glazen krijg je via een of andere cadeau-verpakking. En die zijn altijd te klein! Laatst nog een glas gekregen van De Pelgrim in Rotterdam. Lekker bier hoor. Maar wat moet ik met dat veel te kleine glas? Daar kun je nooit een flesje van 300 ml in leeggieten. Gevolg: drinken in beetjes of overlopende glazen. Twee dingen die je liever niet wilt.

Ik wil gewoon altijd mijn Palm-glas. Dat zie je ook wel want het etiket is er al bijna af. En nee, hij gaat nooit in de afwasmachine want als je dat doet komt er nooit meer een goeie schuimkraag in. Dat etiket is gewoon weg door intensief gebruik. Elke keer als ik iets nieuws wil proeven gaat het in dat ouwe glas. Omdat ik dan de ruimte heb om het in te schenken. Omdat de schuimkraag er zo mooi in uit komt. Omdat die kelk zo geschikt is om de geur te ruiken.

Zaterdag was ik in de bierwinkel. En daar stond mijn Palm-glas. Maar nu met een etiket van brouwerij De Eem uit Amersfoort. Met afstand het lelijkste etiket dat ik ooit gezien heb. Maar dat kon me niet schelen. Ik kocht het glas zodat ik er nu twee heb. Een voor reserve. Of voor het bezoek. Of als ik geen zin heb om de ander af te wassen. Drie euro voor het beste glas ter wereld. Een koopje. Ik dronk er thuis gelijk bier uit en dat ging natuurlijk perfect. En dat lelijke etiket? Dat maakt het niet lang.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

5 gedachten over “Het beste bierglas van de wereld

 • april 21, 2011 om 17:32
  Permalink

  Herkenbaar. Alhoewel ik een glas waar net geen 330ml in gaat ook prima vind, dan schenk je het eventuele bezinksel niet automatisch mee. Ik zie dat jij spreekt over 300ml en ik zie ook heel veel flesjes in mijn koelkast van 300ml. Daar zou je eens een blogje aan moeten verspillen. Wat is nu de beste inhoud voor een biertje? 300ml, 330ml, 375ml of 750ml? Ik wil altijd minimaal 2 flesjes van een te degusteren bier, soort van continuïteitsmeting (liefst ook geproefd op afzonderlijke dagen). Maar als ik het bier lekker vind is 300 en 330 altijd té snel op. 375 kan net maar 750 is natuurlijk het mooiste, feestelijkste, bijzonderste e.d. Mocht het bier echt smaken ga ik voor de magnum maar die zie je echt te weinig. Zeker de magnums van 3L.

  Beantwoorden
 • april 22, 2011 om 08:05
  Permalink

  Zelf ben ik fan van de Hoegaarden tulp. Het meest oncomfortabel glas is die van Kwak.

  Beantwoorden
 • november 5, 2011 om 18:18
  Permalink

  Wat ook perfect drinkt is het gewone Duvel glas,
  ik gebruik dit voor alle Belgische bieren.
  er gaat met gemak 330 cl in, door de vorm van het glas
  kan je heel goed proeven (en ruiken).

  Beantwoorden
 • oktober 14, 2013 om 16:24
  Permalink

  Ik drink zelf altijd mijn speciaalbieren uit een flink geschapen rodewijn glas. Naar mijn mening ideaal. Zowel geur en smaak komen prima tot hun recht. Scheelt ook een boel glaswerk in het kastje.

  Beantwoorden
  • oktober 14, 2013 om 23:20
   Permalink

   We zijn alweer teruggekomen van deze keuze. Eigenlijk sinds we een Spiegelau-glas hebben geprobeerd. Een wereld van verschil en lijkt vast ook wat meer op een fatsoenlijk wijnglas. Want de vorm is niet zo belangrijk maar de kwaliteit van het glas wel.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.