Haring moet zwemmen

Het is weer zover, de haring is er. Ineens staat heel Nederland op zijn kop. Een vat met visjes en de wereld is te klein. Persoonlijk heb ik liever een vat met bier maar goed, smaken verschillen.

Het mooie aan haring is dat al die druivensnobs hier met hun mond vol tanden staan. Er is eigenlijk geen wijn te vinden om bij haring te drinken. Wij moeten daar altijd om grinniken want wij houden niet van wijn. Maar wat drink je er dan bij? Traditioneel drink je er jenever of aquavit bij. Dat vinden nou wel weer lekker.

Maarja, uiteindelijk is bier nog veel lekkerder. Oke dan, bier bij de haring: hoe gaan we dat aanpakken? Haring is vol en vet, daar drink je geen zwaar en vol bier bij. Twee slokken en je hoeft niet meer. Je proeft dan trouwens al helemaal niks meer. Het vet zorgt voor een laag in je mond waardoor je weinig smaken meer doorkrijgt.

Goed, niks zwaars dan. Een pils dan? Zou kunnen, zou heel goed kunnen. Maar dan loop je een beetje tegen het bittere aan. Haring en bitter gaan niet zo heel goed samen. Laat je niet ontmoedigen, samen komen we er wel. We zoeken iets niet te zwaar en niet te bitter.

Een witbiertje wellicht? Nee, niet doen. Een witbier is daar te flauw voor, je neemt een hap haring en je proeft niks meer van je witbier. Hm, er blijft steeds minder over. Maar geloof ons, we vinden wel iets.

Er is namelijk een bier wat heel goed gaat bij haring. Als je echt iets lekkers wilt drinken bij haring pak dan een mooie Geuze. Licht, niet bitter en zuur genoeg. De vetlaag in je mond verdwijnt door het zuur. Geloof je ons niet? Probeer maar eens met een pan met vette jus: knijp er een citroen boven uit en kijk wat er gebeurt. Na elke hap een slok en je waant je in de zevende hemel.

En het mooie is dat geuze nog goed te krijgen is ook. In een beetje supermarkt is wel een Mort Subite te vinden. Als je een beetje je best doet is een Liefmans ook te vinden. Dus, ren naar die kraam, koop die krengen en open met die fles. Als je goed oefent schenkt je hem binnenkort ook zo in.

Proost en eet smakelijk.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Haring moet zwemmen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.