Gulpener Ur: lokaal en biologisch. Maar iets meer smaak aub

Je weet vast wel dat we Gulpener een warm hart toedragen. Leuke Limburgse familiebrouwerij die goeie bieren maakt. En daarbij zoveel mogelijk rekening houdt met mens en milieu. Ze brouwen zoveel mogelijk biologisch, en de ingrediënten kopen ze zoveel mogelijk lokaal. Geen wonder dat we hun bier graag meenamen naar Engeland. En niet voor niks was Gulpener de op 1 na beste brouwerij van 2011!

Gulpener heeft de Ur-serie uitgebracht. Drie bieren die niet alleen volledig biologisch zijn, maar waarvoor ze de ingrediënten ook nog eens inkopen bij boeren om de hoek. Boeren met een naam. En een hoofd. Kijk maar op hun website. Hoe modern is dat? Een Zuid-Limburgse familiebrouwerij die de concurrentie alle marketing hoeken en gaten laat zien met hun local food-concept.

Hoe dan ook, ons gaat het vooral om het bier. Hoe smaken de Ur-broers?

Ur Pils
We beginnen met de Ur-pilsener. Ur, dan denken wij aan Brand Urtype, tegenwoordig Brand Up. En dan ligt de lat natuurlijk hoog, want Brand Up is wel het lekkerste pils van Nederland. Gaat Gulpener daar overheen?

Nee. Het is best een aardig pils maar verwacht geen smaaksensatie. We hebben er nog maar even een gewoon Gulpener pils naast gezet om het verschil te proeven. Uiterlijk zijn ze vrijwel hetzelfde, met wat minder schuim en koolzuur voor de Ur-variant.

Het Ur-pils is iets bitterder dan het gewone pils van Gulpener en dat is het dan ook wel. En dat gewone pils blaast je toch al niet van je barkruk. Verder is dit bio-pils best lekker en zeker goed doordrinkbaar, maar verschil met elk ander fatsoenlijk pils op de markt proeven we niet.

Ur Weizen
De zomerse terrassuccessen van de Duitse weizen als Weihenstephaner en Paulaner hebben Nederlandse brouwers aangezet tot het maken van deze Duitse witbiervariant. Meestal smaken die wat zachter en makkelijker dan die van de oosterburen. Maar deze weizen van Gulpener doet aardig mee.

Hij krijgt gelijk al punten door het uiterlijk. Mooi geel, mooi troebel en een mooie schuimkraag. En dan die geur! Dat is nog eens tarwebier! Niet helemaal ons ding maar de liefhebber is er vast blij mee. De smaak is wat minder uitgesproken. Wel redelijk krachtig dus dat is alvast meegenomen. Maar wat meer karakter zou fijn zijn. Wel is hij redelijk zoet. De nasmaak is in orde, maar bitter wordt hij niet.

Ur Amber
Wij zijn best wel fans van amber als bierstijl en dat komt eigenlijk alleen door De Koninck. Dat is namelijk een hooggistend en doordrinkbaar bier met een rijke en bijzondere smaak. Eens kijken of Gulpener ook zo’n mooie varaint heeft gemaakt. Met het uiterlijk is alvast niks mis. Goed rood en een mooie schuimkraag.

De smaak is eigenlijk net zo als de andere Urs: niet erg uitgesproken. Of eigenlijk helemaal niet uitgesproken. Dit bier drink je omdat het zo makkelijk wegdrinkt, niet omdat je veel wilt proeven. Ja, nog best een lekker hopje in de nasmaak, maar dat is het dan ook wel. De rijke en frisse moutsmaak van een De Koninck kom je hier niet tegen.

Conclusie
Met de ur-bieren voorziet Gulpener vooral in de vraag naar verantwoorde bieren. Niet alleen zijn ze biologisch, ook komen de ingrediënten bij de brouwerij om de hoek vandaan. Dat doet veel meer voor het milieu dan dure troep laten invliegen uit het buitenland (hallo Mongozo!). De bierdrinker die wil dat de planeet nog wat langer meegaat, kan met een gerust hart een Ur-bier drinken. Maar wat ons betreft hadden de smaken veel krachtiger en meer uitgesproken kunnen zijn. Want behalve het biologische en lokale karakter van de ingrediënten voegen deze bieren niet erg veel toe aan de Nederlandse biermarkt.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.