Gulpener Dort: stiekem Neerlands trots

Als je er goed over nadenkt, dan heeft Nederland maar één echt speciaalbier: Gulpener Dort. Toen de pilsrevolutie onze biercultuur verwoestte, droeg de Dort in zijn eentje het vaandel van de speciaalbieren in Nederland. Gelukkig zijn er de laatste jaren weer bieren bijgekomen maar deze klassieker wordt al gebrouwen sinds 1953.

Als je een Dort inschenkt, let dan eerst even op de schuimkraag. Die is namelijk gelijk weg. De donkergele kleur is ook niet zo boeiend. Gelukkig scoort de Dort wel op de punten die echt belangrijk zijn: geur en smaak.

Een Dort ruikt lekker kruidig. Koriander enzo en je hebt gelijk zin om een slok te nemen. En dat moet je dan ook meteen maar doen. Want een Dort is gewoon lekker. Echt lekker. Niet te zoet maar niet te bitter om je dat heerlijke gevoel te geven dat je een speciaalbier drinkt.

Een speciaalbier dus. Met best wel een complexe smaak. Normaal drinken wij ons speciaalbier erg aandachtig. Maar waar zagen we de Dort altijd terug? In ruige kroegen met gokkasten en grote asbakken op tafel. Sigaret en darts in de ene hand, een Dortje in de andere.

En dat kan ook want een Dort is verkoelend.  Niet vervelend zoet, niet te ingewikkeld. Dat komt omdat een Dort een Dortmunder is. Laaggistend, net als pils. Maar een Dort is veel leuker dan een pilsje. En zwaarder dan bijvoorbeeld een palmpje maar nog wel dorstlessend.

Zo zien wij onze Dortjes: Nederlands speciaalbier. Niet te moeilijk, lekker voor de dorst en veel te goed om achteloos achterover te slaan.

Gulpener Dort? Wij zijn fan.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

4 gedachten over “Gulpener Dort: stiekem Neerlands trots

 • augustus 13, 2010 om 12:59
  Permalink

  de quadruppel van la trape is toch ook wel een speciaal winterbier

  Beantwoorden
 • Pingback: Bestetotnutoe dronk weer een week bij elkaar » bestetotnutoe.nl

 • oktober 19, 2018 om 17:19
  Permalink

  ik heb het Gulpener dort altijd lekker gevonden en is nu niet meer te krijgen in de supermarkt dat vind ik erg jammer wie kan mij zeggen waar ik het in de buurt van Brunssum nog kan krijgen
  Met vriendelijke Groet
  H c h DRIESSEN

  Beantwoorden
  • oktober 19, 2018 om 17:38
   Permalink

   Gulpener heeft de Dort uit productie genomen. Hij wordt niet meer gebrouwen en daarom kun je hem ook niet (nooit?) meer krijgen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.