Grolsch Kornuit: minder lekker dan gewoon Grolsch pils

Ik kan me voorstellen dat je denkt dat Hayo en ik een hekel aan Grolsch hebben. Keer op keer vinden we hun bier vies en eindigt het in de gootsteen. Toch hebben we mooie momenten beleefd met Grolsch. Vele beugels hebben we soldaat gemaakt op rokerige studentenkamers. Een kratje Groslch, daar kon je mee aankomen op een feest. Vanwege hun fatsoenlijke pils dragen we Grolsch dan ook een warm hart toe.

Grolsch KornuitHet zijn vooral die speciaalbieren, dat mierzoete drab dat ze telkens weer maken, dat ons tegenstaat. Jarenlang pionierde Grolsch als enige grote brouwerij met speciaalbieren. Helaas niet erg succesvol. Bieren als de Bariton, de Picardijn of de Finale, wie kent ze nog?  Het zijn nou niet bepaald de fundamenten van de Nederlandse biercultuur geworden. Laten we eerlijk zijn, het was telkens niks. Alleen de daklozenklassieker Het Kanon heeft zich staande weten te houden in de achterbuurtsuper.

Het moet daarom pijnlijk zijn in Enschede dat Nederland de laatste jaren compleet los gaat op speciaalbier van eigen bodem. Streken, steden, ja zelfs buurten hebben hun eigen speciaalbierbrouwerij. De Nederlandse biercultuur is veranderd maar Grolsch, die daarin zoveel heeft geïnvesteerd, profiteert daar helemaal niet van.

Pils
Gelukkig proberen ze het weer. En wel door te doen waar ze goed in zijn: pils brouwen. Wel met een naam die past in de lange rij suffe Grolsche biernamen: Kornuit. Ze hebben er ook een reclamecampagne omheen gehangen die draait om trendy mannen met baarden die gezellig met elkaar bier brouwen. En bier drinken. En dat is dan Kornuit.

Nou heb ik een baard. En een snor. En een hele ingewikkelde fiets die er heel simpel uitziet. En Hayo heeft van die moeilijke truien. Die zo leuk staan bij zijn kekke bril. Dus als er mensen zijn die tot de doelgroep behoren, dan zijn wij het wel. Wij, urbane voedselafficionado’s die ons leven naar ons eigen hand zetten en heel dicht bij onszelf blijven omdat we weten dat mooie momenten net zo belangrijk zijn als een goeie baan. En dus hebben we een Kornuit gedronken.

Moutig
Een Kornuit ziet er uit als een gewone Grolsch pils. Dat is niet erg want Grolsch pils ziet er best goed uit, maar misschien verwacht je toch iets bijzonders. Maar het is wel echt een ander bier. De Kornuit is wat moutig. Niet gelijk zoet maar wel een echte moutsmaak. Een beetje zoals een Pilsener Urquell dat ook heeft. Geen slecht bier om als voorbeeld te nemen.

Maar waar een Urquell een hele mooie balans heeft, daar blijf je bij een Kornuit zitten wachten op de hop. Niet de bitterheid, want die komt in de nasmaak maar wel de aroma. Die mist hij. Het is dus een pils dat niet zozeer zoet is (laten we eerlijk zijn: dat is al een hele opluchting) maar wel moutig zonder hop. Je mist dat aroma en daarom is het een bier zonder balans.

Zin in een volgende slok
Dat wordt nog duidelijker als je er een gewoon Grolsch pilsje bij drinkt. Die is, net als alle andere Nederlandse pilseners, veel minder moutig en heeft een veel scherpere hopsmaak. Dat maakt het hele bier scherper, bijteriger en lekkerder. Je hebt zin in een volgende slok en dat heb je bij de Kornuit niet.

Een Kornuit is geen vies bier maar hij haalt het niet bij de echt goeie pilseners. En ik zie de relatie met een nieuwe generatie brouwers, zoals ze het in de reclame noemen, ook niet. Het doet me denken aan een Pilsener Urquell en dat is volgens de Tsjechen het oudste pils ter wereld. Lekker, maar niet vernieuwend.

Gaat de Kornuit het doen voor Grolsch? Ik ben geneigd te zeggen dat smaak voor pils niet zoveel uitmaakt. Hele stammen zitten tenslotte  op een terras Brussels rioolwater te drinken, alleen omdat er een Vedett-etiket op zit. Maar de reclamecampagnes van Grolsch zijn niet zo geraffineerd als die van Inbev en dan moet je het toch hebben van de smaak. En dan past de Kornuit toch meer in de lange rij net-bieren van Grolsch. Gelukkig hebben we de beugelfles nog.

sterren_2

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

4 gedachten over “Grolsch Kornuit: minder lekker dan gewoon Grolsch pils

 • december 10, 2013 om 00:04
  Permalink

  “Het zijn vooral die speciaalbieren, dat mierzoete drab dat ze telkens weer maken, dat ons tegenstaat.”

  Daar kan ik me in vinden. Ik herinner me zo’n 13 jaar geleden een groot blik (een soort vaatje) bockbier van Grolsch gekocht te hebben. Ik geloof dat het Herfstbok was. Na 2 slokken weggepleurd. Weggegooid geld dus, voor mij nooit meer. MVG

  Beantwoorden
 • Pingback: De tops en flops van 2013 - bestetotnutoe.nl

 • april 23, 2014 om 19:23
  Permalink

  Zit nu aan mijn eerste Kornuit, en mijn kornuit wordt het niet. Geen slecht pilsje ofzo, maar je mist net wat. Een gewone Grolsch maak je mij blijer mee. En de naam is wel wat saai… ze hadden het beter Grolsch Unplugged kunnen noemen… bij liedjes die je normaal met die heerlijke elektrische gitaren hoort en dan opeens akoestisch mis je ook net dat ene beetje..

  Beantwoorden
 • oktober 24, 2016 om 05:49
  Permalink

  Ik ben ook niet vies van een “licht” biertje, maar dit is gewoon niet te zuipen. Karakterloos, waterig, en een ‘weeïge’ smaak. Bah!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.