Goedkoop bier drinken? Bestel geen pils

Goed, dat was lachen, dat wij Heineken kapot zouden maken. Heineken sluit wurgcontracten af met cafés en wil dat klanten die cafés verraadt als ze eronder uit willen komen. Dus riepen wij op tot een boycot van Heineken. Kansloos natuurlijk want jij dronk al geen Heineken.

Gisteren was er een uitzending van De Rekenkamer. Dat is een schaamteloze KRO-kopie van de Keuringsdienst van Waarde. Het ging over de prijs van bier. Die is in cafés nog hoger dan je dacht. Betaal je in de supermarkt vaak niet meer dan een euro per liter, in een café is dat bijna 10 euro per liter.

Het is natuurlijk niet echt nieuw maar het is wel schokkend om te zien hoe kroegbazen worden uitgezogen. Vastgoedmagnaten hebben panden die ze verhuren aan brouwerijen die ze verhuren aan ondernemers die ze verhuren aan café-eigenaren. Mét de verplichting om alles (dus niet alleen het bier) in te kopen bij de brouwerij. Gevolg: iedereen behalve de kroegbaas verdient heel veel geld en jij betaalt ervoor.

Deze constructies zouden op Sicilië niet misstaan. Wat is er mis met onze brouwerijen dat het semi-criminele organisaties zijn geworden? Ze lopen geen enkel risico want als een café over de kop gaat, komt er meteen een nieuwe die onder dezelfde voorwaarden bier moet verkopen.

Maar een kwart van de cafés hebben een gezonde relatie met hun brouwerij. Dat wil zeggen dat die alleen bier komt leveren, zoals het hoort. In de uitgaansgebieden is 80% van de cafés in handen van die vastgoeduitbuiters. Dat zijn toch wel cijfers waar je van schrikt.

Aan de andere kant past het ook wel weer bij Nederland. Bier brouwen draait, net als al onze voedselproductie, om geld verdienen. Uit de aflevering van De Rekenkamer spreekt ook totaal geen waardering voor bier. Het is een bulkproduct, net als water. Het gaat alleen om de prijs en dat is de enige reden om je ergens druk over te maken.

Lastig dit. Aan de ene kant is het natuurlijk allemaal een enorme schande. Aan de andere kant drink ik nooit pils in de kroeg. En kom ik bijna nooit in kroegen die vast zitten aan een brouwerij. Want die hebben geen lekker bier. En als je ziet hoe de gemiddelde Nederlander tegen zijn eigen bier aankijkt, is het ook wel een beetje onze eigen schuld.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

6 gedachten over “Goedkoop bier drinken? Bestel geen pils

 • februari 10, 2012 om 14:17
  Permalink

  Gelukkig haal ik mijn pils in Duitsland. Als ik al een keer in de kroeg kom, kom ik in een kroeg die een mooie collectie speciaalbieren heeft (alles van La Trappe, Konig Ludwig weizen als witbier, Jopen bieren enz…) en heb ik dus genoeg lekkers om me mee te vermaken 🙂

  Beantwoorden
 • februari 10, 2012 om 17:15
  Permalink

  Wat een treurig gemaakt programma is De Rekenkamer zeg; met grappig bedoelde plaatjes en praatjes en inderdaad geen enkele respect voor bier. Gatver.

  Maar goed, de kern van het probleem is interessant inderdaad. Toch ben ik het eens met jullie dat de brouwer niet de enige verantwoordelijke is. Vele ondernemers gaan maar al te graag in op de leningen en andere aangeboden zaken van de brouwers. En zelf de gemiddelde consument besluit niet om te stoppen met 2,50 euro voor een slap pilsje te betalen. Echt zielig vind ik het dus voor geen van deze partijen. Sterker, eigenlijk zijn wij vooral als bierliefhebber er slecht af, want vrijwel geen kroeg heeft echt een mooi aanbod door al die contractule spelletjes.

  Beantwoorden
 • februari 11, 2012 om 10:48
  Permalink

  @Eric,

  Bovenstaande café’s ken je waarschijnlijk al, maar via die link kom je in ieder geval wat tegen waar “Sterker, eigenlijk zijn wij vooral als bierliefhebber er slecht af, want vrijwel geen kroeg heeft echt een mooi aanbod door al die contractule spelletjes.” niet op van toepassing is.

  Beantwoorden
 • februari 13, 2012 om 08:38
  Permalink

  @ai Stuk voor stuk mooie cafés, en zo zijn er in iedere stad wel wat te vinden, maar ik noem dit nog steeds ‘vrijwel geen’ als je vergelijkt met het totaal aantal. En bij restaurants (zit dat daar net zo, bestetotnutoe?) is het nog moeilijker iets degelijks te vinden.

  Beantwoorden
 • februari 13, 2012 om 09:10
  Permalink

  @Eric,

  Helemaal mee eens. Maar het voordeel is dan wel weer dat de lijst zeer overzichtelijk is 😉

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.