Glas of waarom Corona smerig is…

Smerig
Corona is smerig. Het mooie is dat het ook nog eens wetenschappelijk is aan te tonen. Corona is wetenschappelijk smerig. Dus niks geen dooddoeners als “over smaak valt niet te twisten” of “ieder zijn ding”. Corona is op moleculair niveau niet lekker.

En het rare ervan is dat het niet eens aan het brouwen ligt. Waar bij andere smerige bieren de schuld bij het brouwen of infectie ligt, is dat bij Corona het flesje. Het flesje? Ja het flesje. Er is namelijk één groot verschil tussen een Coronafles en het merendeel van de andere bierflesjes.

Doorzichtig
Corona zit in een doorzichtig flesje terwijl 95% van alle andere bieren in een bruin flesje zit. En al die brouwers doen dat voor een reden. Waar iedereen graag in de zon zit te genieten van een biertje, vind het biertje dat ellendig. Zon en bier gaan heel slecht samen.

Zon
Zonlicht bestaat uit veel verschillende golflengtes. Een van die golflengtes is ultraviolet licht. Wij zien het niet maar merken het wel. Het ultraviolette licht zorgt ervoor dat vitamine B+ reageert met de hopoliën in het bier. Een van de moleculen in de hopolie is isohumulone. En dat is het molecuul wat voor de ellende zorgt. Bij de reactie met de vitamine B+ verandert dit molecuul. Het nieuwe molecuul lijkt verdacht veel op de moleculen in wat een stinkdier sproeit.

Stinkdier
Stinkdier in mijn bier? Nee niet helemaal, maar wel de geur en smaak. Engelsen noemen het lightstruck of skunkiness. Wij noemen het kattenpis. Geloof ons, als je het een keer goed proeft haal je het er altijd uit. Sommigen smaken en geuren zijn lastig te herkennen maar deze absoluut niet.

Is er dan iets aan te doen? Ja, geen Corona of ander bier uit doorzichtige of groene flesjes drinken. Of je moet het lekker vinden, dat kan natuurlijk ook. Er zijn Engelse brouwers die hun bier expres afvullen in doorzichtige flessen omdat hun klanten daarom vragen.

Er zit dus maar een ding op, koop een Corona en probeer het. We horen het wel of je het lekker vindt.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

13 gedachten over “Glas of waarom Corona smerig is…

 • april 24, 2012 om 13:04
  Permalink

  Ik vind het een leuk artikel en het zal tot op zekere hoogte ook best kloppen (misschien voor de flesjes die wat langer staan?). Persoonlijk vind ik een Corona, Sol, desperados of soortgelijke biertjes erg lekker bij een BBQ of gewoon erg warm weer.

  Beantwoorden
 • april 24, 2012 om 13:59
  Permalink

  Wit, grijs, zwart of roze flesje; Corona is sowieso niet lekker, zoetig, slap, weeige smaak. Net water uit een vaas waar een paar weken bloemen in hebben gestaan.
  Bier uit een blauw flesje, dat mag toch wel?

  Beantwoorden
 • april 25, 2012 om 11:57
  Permalink

  Echt een stinkdier geur heb ik nog nooit meegemaakt gelukkig. Met de term skunkiness bedoeld men soms ook een canabis-achtige geur heb ik ooit begrepen.
  Karton-smaak en geur is iets wat je bij dit soort bieren wel vaak tegenkomt.

  Swinckels Volmaakt is ook zo’n raar product.. Het ziet er heel luxe uit en ze adverteren met de kreet ‘Eindelijk… vers bier’, maar ze stoppen het bier wèl in een doorzichtig (wit glas) flesje.

  Beantwoorden
 • mei 1, 2012 om 11:03
  Permalink

  De cannabis achtige geur kan ik me voorstellen. Ik vind het zelf nooit vervelend in een dergelijk biertje.

  Beantwoorden
 • mei 2, 2012 om 11:59
  Permalink

  Die kartonsmaak komt niet door het doorzichtige flesje. Kartonachtig bier komst meestal van te veel blootstelling aan lucht of door ouderdom.
  Corona zal wat gevoeliger zijn voor veroudering omdat het vrij licht van smaak en van alcohol is. Rare smaken haal je daar sneller uit.

  Beantwoorden
 • augustus 13, 2012 om 21:09
  Permalink

  Interessante site! Bij Corona (veel te duur trouwens) wordt vaak een stukje citroen gepresenteerd. Ik begrijp nu waarom. Maar wat is er mis met groen glas? Ik ga zometeen Grolsch drinken, vandaar.

  Beantwoorden
 • augustus 15, 2012 om 15:41
  Permalink

  Groen glas heeft precies hetzelfde probleem als doorzichtig glas, het laat ultraviolet licht door.
  Sommige brouwers doen hun best om ondanks het verkeerde glas dit probleem te tackelen. Speciale soorten hop, bijzondere verpakkingen etc. Dat werkt een beetje maar nooit helemaal.

  Beantwoorden
 • Pingback: Heineken Extra Vers, lekker of marketingtruc? - bestetotnutoe.nl

 • april 22, 2016 om 16:05
  Permalink

  Ik vind Corona het lekkerste 🙂 wel erg jammer dat het zo duur is geworden. Een hele tijd terug was het slechts 4,95€ voor 6 flessen.

  Sol is ook wel oké maar Corona heeft een sterkere smaak dan Sol.
  Corona, Sol, Heineken of Becks voor mij.

  Inmiddels ben ik ook anderen soorten drank aan het proberen.
  Ik ben nog jong en heb nog een hele proeverij te gaan haha.

  Tot nu toe mijn lievelings dranken zijn:
  Bier Corona
  Whisky Glenglassaugh Revival
  Rum Flying Dutchman
  Port warres warrior

  Beantwoorden
 • juli 18, 2017 om 12:55
  Permalink

  Het is zoiezo te duur maar als ik ze toch haal gaan ze bij mij meteen de koelkast in en als ik trek heb dan komt het biertje pas de koelkast uit denk dat het niet binnen tien min van smaak veranderd want wie zet ze nou lang in de zon dan had diegene geen dorst zeker haha

  Beantwoorden
 • juli 18, 2017 om 12:56
  Permalink

  En het heb ook wel weer wat zo’n doorzichtig flesje tussen mijn oren smaakt hij dan wat frisser

  Beantwoorden
  • april 26, 2020 om 16:45
   Permalink

   Daarom wordt Corona en Heineken verkocht in een dichte verpakking. Corona in een doos, Heineken in een krat met een laffig kartonnetje erop. Heineken heeft erg snel last van een “lichtsmaak”. Als je het flesje ontkurkt ruik je de putlucht, als je het drinkt is de smaak niet heel anders of vies. Maar ik drink alleen Heineken uit blik of in de kroeg, dan heeft licht geen invloed op het hop gehad.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.