Frans bier: wat moet je drinken en wat niet?

Vaste gastblogger EijkB ging op vakantie naar Frankrijk voor een kritisch en diepgravend onderzoek in de biercultuur. Wat moeten we drinken en wat niet?

Kronenbourg
Na één dag hard werken was het hoog tijd voor vakantie. Met pinksteren genieten wij jaarlijks van het feit dat iemand van ons toegang heeft tot een huis in de Morvan, Frankrijk. Met 17 volwassenen en 10 kinderen is het tempo iets anders dan bij aanvang van deze traditie, desondanks hebben we toch zo’n 25 dozen Kronenbourg soldaat gemaakt. Van die te kleine, vieze zanderige slappe Franse pilsjes. Ze smaken alleen in Frankrijk als het minimaal 25 graden is en je niets anders voor handen hebt. Naast de tapdozen witte wijn, de flessen Cremant de Bourgogne – champagne die geen champagne mag heten – dronken we ook nog Frans speciaalbier.

Niet te veel, de dagen waren lang, maar de bierliefhebbers waren blij verrast met de afwisseling wat later op de avond. Na een doos Kronenbourg per persoon gedronken en weer uitgezweet te hebben is wat stevigers bij het kampvuur goed toeven! De Franse speciaalbieren uit Noord Frankrijk zijn al langer bekend maar tegenwoordig vinden ook kleine artisanale brouwerijen onder Parijs hun afzetmarkt in de supermarktschappen. Verwacht geen uitdagende bieren, alle gedegusteerde bieren waren vriendelijk en toegankelijk.

Jenlain
In de lokale supermarkten rondom Chateau Chinon vond ik diverse Noord-Franse bieren die ze overal in Frankrijk verkopen, bv. de Jenlain van Brasserie Duyck. Zoals bijna alle Franse brouwerijen heeft Jenlain een portfolio van de klassieke types: Wit, blond en amber. De Blond komt in diverse varianten met D’Or als meest in het oog springende verschijning. Een keurig blond bier van 8% ABV wat goed te drinken is bij een lekkere droge Franse worst.

Ch’ti
Een ander goed verkrijgbaar bier uit Noord Frankrijk is de Ch’ti reeks van brasserie Castelain. Verkrijgbaar in Blond en Amber is ook dit een geschikt alternatief als de kinderen op bed liggen. Wat vriendelijker in de procenten dan de Jenlain d’Or. Met 6.4% voor de blond en 5.9% voor de amber is het prima doordrinkbaar. Wederom geen fratsen, keurig in balans. Uitstekend te drinken bij de prachtige Franse film “Bienvenue chez les Ch’tis”.

3 Monts
Derde brouwerij die hard aan de weg timmert qua verkrijgbaarheid in heel Frankrijk is St Sylvestre uit Noord Frankrijk, vooralsnog overduidelijk het kloppend bierhart van Frankrijk. Nu, ze praten daar net zo Vlaams als Limburgers Nederlands spreken dus waar ze de inspiratie vandaan halen is duidelijk. De 3 Monts van St Sylvestre is een zwaar blond bier van 8,5%. Waar Belgen rond dit %ABV een Tripel brouwen, houden de Franse Brouwers vast aan de traditie van de “Strong Pale Ale”. Minder fruitig dan een tripel en in de nadronk best wat alcohol. Mooi desssertbier bij een stevige Franse kaas.

La Goudale
Hadden de vorige drie brouwerijen een knappe meertalige website, Les Brasseurs de Gayant heeft dat niet. Uiteraard is een flashy site geen sleutel tot succes maar geeft wel wat cachet aan je merk. Van deze brouwer uit Douai was La Goudale in iedere supermarkt te verkrijgen. Een Biere de Garde (simpelweg: Bier om te bewaren) van 7.2%. Blond, goed toeven en inwisselbaar voor ieder blond bier hier beschreven. Uiteraard zijn er verschillen maar zoals u gelezen heeft werden deze bieren geproefd na een doosje Kronenbourg en op dat moment smaakt alles verheffend. Zo ook dit bier. Fraai artisinaal etiket wat niet mistaat bij een late lunch van de BBQ! Van deze brouwer komt ook het verraderlijke La Bière Du Démon. 12% en een bijna dezelfde doordrinkbaarheid als de veel lichtere Goudale. Uitstekend geschikt als de zon het terras verlaten heeft en het tijd is voor een slaapmutsje.

Thomas Becket
We duiken dieper Frankrijk in met Brasserie Larche. Iets onder Parijs brouwen ze de “internationaal ogende” lijn Thomas Becket. Met een Blanche (wit), Blonde, Ambrée en een Brune ook geen uitdagend portfolio maar gewoon goed te drinken zonder dissonanten.

Rur’Ale Blonde, Rousse en Brune
Uit de Morvan zelf vond ik wat flesjes van Vincent Robiche. De Rur’Ale Blonde, Rousse (amber) én Brune zijn allen gebrouwen volgens het klassieke recept. Alleen de Bruin vond ik wat te licht voor een klassieke dubbel. De andere 2 zijn ook alles behalve spannend. Hoeft ook niet, het geeft een mooi tegenwicht tegenover al die experimentele dubbel gedryhopte IPA’s en smeerolie Stouts uit de rest van de wereld. Soms meen ik te weten dat een klassiek blond en smakelijk bier van 5% moeilijker is te brouwen dan de zoveelste explosie met genoeg hop om fouten te verbloemen.

Als je op de terugtocht door Lille komt, stop dan even bij het enorme winkelcentrum Euralille. De Carrefour aldaar heeft een uitgebreid assortiment Franse bieren. Leuk als souvenier voor bierminnende vrienden thuis. Beter als een stapel vakantiefoto’s.

Pelforth
Waren er ook slechte bieren in Frankrijk? Natuurlijk! Laat alle bieren van Pelforth alstublieft links liggen. De Brune die ik dronk op een onvriendelijk terras in een afgelegen dorpje was alles behalve lekker. Zoet, plakkerig en … uit de stal van Heineken. Kijk dus goed op het etiket of het een “artisinaal” bier is uit Frankrijk van een Frans klinkende brasserie uit een klein Frans plaatsje. Die zullen je vakantieplezier echt niet bederven!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

19 gedachten over “Frans bier: wat moet je drinken en wat niet?

 • juni 22, 2012 om 10:11
  Permalink

  Leuk om te lezen dat daar ook goede bieren gebrouwen worden!
  Enig idee of deze pareltjes ook bij Nederlandse slijterijen verkrijgbaar zijn?

  Beantwoorden
  • augustus 15, 2016 om 14:34
   Permalink

   Het gros van deze bieren komt steeds meer binnen op de Nederlandse markt. Zeker de Goudale is inmiddels een bekende verschijning. Ook Ch’Ti is met regelmaat te sporten bij een slijter.

   Inmiddels is de Franse biermarkt ook licht aan het exploderen en heeft de Lidl met grote regelmaat artisanale bieren in hun folder. Er zijn prachtige bieren te koop. Hou vooral je ogen open voor de Barbe Torte…. apart en mooi tegelijk

   Beantwoorden
 • juni 25, 2012 om 22:31
  Permalink

  Grappig. Als ik in Frankrijk ben drink juist Pelforth. De Blonde welteverstaan. Dat is in mijn ogen het enige Franse pils dat nog een beetje te drinken is.

  Beantwoorden
 • juni 26, 2012 om 11:06
  Permalink

  @Peter: Ik heb nog geen franse bieren gezien bij NL slijterijen. Het zijn niet per defenitie pareltjes maar wel interessant om te drinken als je in Frankrijk bent (of bv. door Lille komt op weg naar een vakantiebestemming).

  @Maarten: Ieder zijn smaak. Ik zou Pelforth (Heineken) links laten liggen en op zoek gaan naar de verschillende artisinale Franse bieren. Op de plek waar wij zaten (Morvan) waren sommige bieren ook te krijgen in de horeca.

  Beantwoorden
  • augustus 15, 2016 om 14:35
   Permalink

   Het gros van deze bieren komt steeds meer binnen op de Nederlandse markt. Zeker de Goudale is inmiddels een bekende verschijning. Ook Ch’Ti is met regelmaat te sporten bij een slijter.

   Inmiddels is de Franse biermarkt ook licht aan het exploderen en heeft de Lidl met grote regelmaat artisanale bieren in hun folder. Er zijn prachtige bieren te koop. Hou vooral je ogen open voor de Barbe Torte…. apart en mooi tegelijk

   Beantwoorden
 • juni 29, 2012 om 16:21
  Permalink

  @eijkb: Ja, dat doe ik meestal ook. Bij een forellenkwekerij in de Auvergne, waar je je eigen forellen mag vangen voor de bbq, verkochten ze ook eigengemaakte jam én bier. Daar heb ik een paar van die fijne 0,75 ltr flessen meegenomen met (soms) eigenaardige smaken. Maar soms wil je gewoon een Frans pilsje en dan wordt het voor mij de Pelforth blonde.

  Dit jaar maar eens de Zwitserse biermarkt verkennen.

  Beantwoorden
 • Pingback: Voor bij #demart: Tour de Bière 2012 | HET IS KOERS!

 • Pingback: Ambachteijk bier in Frankrijk: een beetje saai » bestetotnutoe.nl

 • Pingback: Bestetotnutoe gaan naar Amerika

 • augustus 15, 2016 om 14:37
  Permalink

  absoluut proefwaardin zijn de bieren van Barbe Torte, als ik me niet vergis uit Normandie. Maar ook Abbaye de Vasculair heeft aardige bieren. Niet speciaal, maar goed te drinken en in het zonnetje zeer plezierig.

  Beantwoorden
 • augustus 15, 2016 om 14:44
  Permalink

  overigens ben ik een hele reeks bieren vergeten, maar in de Dordogne zitten veel brouwerijen die mooie beieren produceren. Zeker in en om Perigeux heb ik wat lekkere artisanale biertjes weg getikt. Aangename smaken, en soms verassend mooie bieren.

  Beantwoorden
 • augustus 16, 2016 om 21:55
  Permalink

  Ik heb tientallen verschillende franse bieren geprobeerd in Frankrijk. De 3monts was de lekkerste blond bier.De lekkerste donkere was toch echt de Pelforth Bruin. Geef mij die dus maar. 😉
  Trolls Stout was ook lekker, kwam uit zuid Morvan. Alleen erg beperkt te krijgen.

  Beantwoorden
 • augustus 18, 2016 om 15:49
  Permalink

  Pelforth links laten liggen?…. nou nee hoor…..zowel de blonde als de bruine zijn heerlijk.

  Beantwoorden
 • mei 10, 2017 om 20:32
  Permalink

  Grappig, ik kom toevallig op deze site. Als echte bierliefhebber laat ik wanneer ik onverhoopt in Frankrijk ben alle 1666, kronebourg, eigenlijk alle pilsen en andere bieren links liggen, behalve Pelforth, zowel de bruine als de blonde. Inderdaad overgenomen door Heineken, maar wel een lekker bier. Ongetwijfeld ook door mijn herinneringen aan hun sponsor verleden van de wielerploeg Pelforth, waar ook Jan Jansen voor reed.

  Beantwoorden
 • mei 10, 2017 om 20:33
  Permalink

  Ik kom toevallig op deze site. Als echte bierliefhebber laat ik wanneer ik onverhoopt in Frankrijk ben alle 1666, kronebourg, eigenlijk alle pilsen en andere bieren links liggen, behalve Pelforth, zowel de bruine als de blonde. Inderdaad overgenomen door Heineken, maar wel een lekker bier. Ongetwijfeld ook door mijn herinneringen aan hun sponsor verleden van de wielerploeg Pelforth, waar ook Jan Jansen voor reed.

  Beantwoorden
 • juni 13, 2017 om 17:35
  Permalink

  Wat velen over het hoofd zien, is persoonlijke smaak. Wat hier wordt gezocht zijn bieren die door een zo groot mogelijke meerderheid zeer goed worden bevonden. Ik ben Belg en woon sinds ruim een jaar definitief in Zuid-Frankrijk, regio Carladèz, waar men fier is nog Occitaans te spreken en dat op school nog aanleert. Overduidelijk is dat bier ook hier terug aan een explosieve opmars bezig is.
  Maar een werkelijk goed pilsje van Franse makelij, zoals ik dat als Belg ken (minder dan 5,5% alcohol), heb ik na 3 jaar nog steeds niet kunnen vinden. Wat Pelforth betreft heb ik alleen nog maar de bruine geproefd maar die was naar mijn persoonlijke smaak zó ondermaats dat ik niet verwacht dat een blonde echt beter is. Ligt helemaal in de lijn van al wat ik ken van Heineken.
  Zodra ik een naar mijn smaak écht goede pils van Franse makelij heb ontdekt laat ik het meteen weten. Ik ben overigens liefhebber van lekkere donkere bieren zoals Trappist Rochefort of Westvleteren, een Montagnarde (goed gekoeld) is ook voortreffelijk.
  Voorlopig doe ik telkens ik in België ben een voorraad in zodat ik er weer tegen kan, in afwachting hier goede alternatieven te vinden.
  Als je in de buurt bent: in Aurillac is een klein bierwinkeltje waar je ook kan consumeren. Het aanbod is overweldigend en dat is nog zeer zacht uitgedrukt. Daar vind je (goede) bieren van over heel de wereld, je kan het niet gek genoeg bedenken. Jammer is dan weer dat het daar vrij duur is…

  Beantwoorden
 • september 26, 2017 om 19:21
  Permalink

  Probeer eens de lokale biertjes van Frankrijk.
  Zoals het bier van ile de re of van de camargue.
  Ook in Bretagne zijn lokale biertjes te verkrijgen, kijk in supermarkten daar bij regionale producten.
  Het zijn die kleine brouwerijtjes die er echt iets speciaals van maken.
  Voorbeeld : biere cognac of biere caramel van ile de re.

  Beantwoorden
 • augustus 5, 2018 om 17:18
  Permalink

  Pelforth blonde gekregen op een terras en ik was verkocht, een heerlijk fris bier, dus ik zou hem absoluut niet links laten liggen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.