Feest in de burcht van Hoepfner

Zo kom je nooit van de bank af en zo trek je onversaagd Europa in. Twee weken geleden Leeds en nu weer Duitsland. Karlsruhe, om precies te zijn. Daar hield de lokale brouwerij, Hoepfner, het jaarlijkse burchtfeest. Feest in een Duitse brouwerij, dan denk je al snel aan bier, worst en foute muziek in tenten. En dat was ook precies zo.

Een burcht
Hoepfner heeft in 1896 een brouwerij laten bouwen in de vorm van een kasteel. De ‘Hoepfner Burg’. En daar zijn ze nog steeds gevestigd, gewoon in een woonwijk in de stad Karlsruhe. Dit is echt zo’n lokale brouwerij zoals er nog zo heel veel zijn in Duitsland, waar elke stad en streek zijn eigen biermerk heeft.

Pils
Hoepfner brouwt natuurlijk vooral heel veel pils, want daar zijn het Duitsers voor. Hun standaard pils is ook echt Duits en dus erg licht. Maar niet zo licht als Warsteiner of Bitburg. Een lekkere klassieke hopsmaak geeft dit bier meer bite dan zijn landgenoten. En verder is het gewoon een Duits kwaliteitspils: mooie schuimkraag, erg drinkbaar en kwalitatief goed voor mekaar. En dus ook wat saai.

Bezoek
Dit jaar was de brouwerij open voor rondleidingen. Ook dat ging op zijn Duits: ellenlange verhandelingen over mout en hop in een snikhete brouwerij terwijl buiten het bier rijkelijk vloeide in de feestende mensenmassa. En dat terwijl zo’n oude brouwerij een pareltje is van bouwstijlen en apparatuur van allerlei bouwjaren. Gelukkig waren de gistkelders lekker koel.

Grape
Bier en grapefruitsap, ik zou het niet uit mezelf mixen. Vreemd genoeg is dit limonadebiertje van 2,5% niet eens vies. Eigenlijk wel verfrissend. In ieder geval niet zo heel zoet en met de zon op je bol kun je dit nog best lekker vinden. Beter dan andere fruitbieren, zoals Radler. Er is ook nog een alcoholvrije variant. Dé manier om kinderen aan het bier te krijgen? ‘Nee, nee, dat is zeker niet de bedoeling!’, aldus de medewerker van de brouwerij.

Niks mooiers dan een goed bierfeest
Wat is er mooier dan een feest op het terrein van je eigen brouwerij? Bijna niks en helemaal niet als je dat op zijn Duits aanpakt. Dus met heel veel tentjes waar je steeds weer ander bier kunt krijgen. En natuurlijk veel worst. En lekkere foute muziek overal. En de sleutel tot het succes: veel voor kinderen. En dan geen alcoholvrije Grape, maar een veldje vol spelletjes en knutseldingetjes enzo. Zodat pa en ma rustig bier kunnen drinken.

Porter
Een Duitse brouwerij met een porter? Die moeten we proberen. 5,8% alcohol en mooi zwart. Veelbelovend maar toch niet zo overtuigend. Meer gewoon een zwart bier. Er is wel de smaak van de zwarte mout maar waar die in andere bieren onderdeel uitmaakt van een breder smaakpalet, moet hij het hier in zijn eentje klaren. En dan is de totale smaak wat mager. Best een mooi en lekker bier en ook mooi in balans. Maar je kent er wel betere.

Eigenlijk zou ik elk weekend wel dit soort feesten willen aflopen. Brouwerijen die je niet kent, bieren drinken waar je nog nooit van gehoord hebt. Worst eten en genieten van foute muziek. In Nederland zou ook iedere brouwerij dit moeten doen! Maar eigenlijk ook weer niet. Want zo mooi Duits als in Duitsland wordt het natuurlijk nooit. Dan maar reizen dus.

Meer foto’s op Facebook.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Feest in de burcht van Hoepfner

  • juni 5, 2012 om 12:17
    Permalink

    Vooral dat kinderveldje moet op de NL festivals standaard worden. Ben al regelmatig voortijdig op een festival afgehaakt omdat er voor kinderen niets te doen was, terwijl juist het familie-uitje de smoes was om er te geraken.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.