Faxe pils en Faxe extra strong. Gewoon doorrijden.

Zo, weer terug van vakantie? Het mooie van vakantie is wat mij betreft dat je dingen die je normaal vindt, in een ander licht ziet. Zo vinden wij het normaal dat je geen bier kan kopen bij een benzinetankstation. Want anders ga je maar bier drinken voor het autorijden en dat is natuurlijk niet goed.

In Duitsland denken ze daar heel anders over. Daar mag je ook niet drinken als je nog moet rijden maar je kunt we wel gewoon bier kopen bij de benzinepomp. Of dat slim is weet ik niet maar handig is het wel. Als je tenminste jezelf een beetje in de hand hebt, als bierliefhebber.

Echte parels
En wat kom je dan tegen, langs de Autobahn? Veel saai Duits pils natuurlijk maar ook wel leuke dingen. Zoals Alt en Dunkels. En soms echte pareltjes. Zoals Faxe. Deens bier in een literblik. Ja echt. Een liter bier langs de snelweg. Fantastisch. Geen wonder dat het zo goed gaat met Duitsland.

Faxe ziet er ook heel cool uit, met die Viking op dat grote blik. En het is dus nog Deens ook. Denemarken kennen we natuurlijk van Mikkeler, de brouwerij die cooler dan cool is. Hoe zal hun Autobahn-landgenoot dan zijn? Welke indruk maakte dit literblik op me? Ik twijfelde tussen gewoon een eerste klas kwaliteitsbier (mooi blik) en waardeloos 13 in een dozijnbier (een liter!).

Kwart liter jenever
Er waren trouwens twee varianten. Omdat we in Duitsland waren natuurlijk een pils en ook een zwaar bier met 10% alcohol. En ook dat zat in een literblik. Een liter bier van 10%! Dat zijn drie Grolsch Kanonnen. Of een kwart liter jenever. Zou het toch gewoon lekker zijn? Er is maar één manier om daar achter te komen.

Het pils was niet eens zo vies. In het begin. Een erg goede hopsmaak verraste me en even leek het gewoon goed bier. Maar het duurde een paar slokken om te proeven dat die hop het enige goede was aan dit bier. De rest smaakte naar goedkoop bier. Niet echt smerig maar gewoon goedkoop. Toch hield ik vol! Een liter lang dronk ik manmoedig door, met alleen die hopsmaak om te waarderen.

Vieze zwerversbieren
Toe was het tijd voor de zware jongen. Extra strong beer, heet dat in goed Deens. Duidelijkheid in naamgeving, daar houden we van. En helaas, de naam was ook het enige goede aan dit bier. Deze Flaxe smaakt net zo slecht als al die andere vieze zware zwerversbieren. Chemisch, nep, zoetig. Moet ook wel aangezien ze er glucosesiroop aan hebben toegevoegd. Dat is ingrediënten-taal voor industriële suiker.

Ook de liter Extra strong beer heb ik opgedronken. De enorme alcoholwalm trotserend. Daarna was ik wel toe aan een glaasje water. Ik kon nog net helder genoeg denken om de vraag te beantwoorden: voor wie maken ze dit bier? Voor alcoholisten natuurlijk! Een liter superzwaar bier, dat is de droom van iedereen die geen bier drinkt om ervan te genieten maar om er dronken van te worden.

Rij je door Duitsland heen en moet je tanken? Bij het tankstation hebben ze vast wel een biertje staan dat je nog niet kent. Maar ga op je gevoel af. Grote blikken, lage prijzen en een hoog alcoholpercentage betekenen meestal: laat me staan en rij door.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

10 gedachten over “Faxe pils en Faxe extra strong. Gewoon doorrijden.

 • augustus 12, 2011 om 10:51
  Permalink

  Die literblikken (van het pils dan) heb ik af en toe ook wel eens in huis. Vooral de blikken die je krijgt als iemand een pilsje vraagt en je zet ze een literblik voor zijn erg leuk 🙂

  Beantwoorden
 • augustus 12, 2011 om 15:17
  Permalink

  @Peter, zo kun je alles goedpraten – behalve misschien Bavaria Wit 0.0%. 😛

  Beantwoorden
 • augustus 13, 2011 om 23:03
  Permalink

  De blikken die je krijgt als je mensen Bavaria wit 0,0% voorzet zijn dan ook waarschijnlijk niet leuk te noemen 😉
  Daarnaast vind ik het pils best lekker wegdrinken. Niks bijzonders, maar best lekker. Dat in combinatie met het literblik, maakt het de moeite best waard :p

  Beantwoorden
 • augustus 23, 2011 om 21:30
  Permalink

  Waar kan je Faxe(liter blikken bier kopen in nederland?

  Beantwoorden
  • augustus 6, 2017 om 16:13
   Permalink

   Ze zijn nu bij de Aldi in de aanbieding voor 1,79 per blik. Net 1 open getrokken (de pils) en die smaakt niet onaardig.

   Beantwoorden
  • augustus 23, 2019 om 12:53
   Permalink

   Heb ze laatst bij sterk in Amsterdam gekocht online binnen 3 dagen in huis proost

   Beantwoorden
  • maart 4, 2020 om 14:14
   Permalink

   Sterk in Amsterdam ook online erg goede ervaringen met dit bedrijf snelle levering zeer correct dus Faxe liter blikken daar bestellen dag later in huis iDEAL bankieren dus veiligheid en snelheid

   Beantwoorden
  • juli 3, 2021 om 21:28
   Permalink

   Kk ouwe hoer niks mis met het biertje je moet hem alleen delen anders word die lauw

   Beantwoorden
 • juni 4, 2021 om 14:16
  Permalink

  Zelf ben ik vanaf het eerste flesje wat op de markt kwam een Kanon-drinker, dus dan was Faxe wel een biertje om te gaan proberen. Heb dit biertje ook langs de snelweg leren kennen en het was inderdaad even wennen, zo erg wennen dat ik daarna een glas water nodig had. Je krijgt er een droge keel van, maar de smaak is niet onaardig vergeleken met andere sterke biersoorten uit blik van 10 procent. In de meeste sterke biersoort en is extra alcohol toegevoegd, vooral bij de goedkopere merken waar het alleen maar om dit gaat en niet het bier zelf. Heb net wat blikken Faxe van de reclame Lidl gehaald puur uit nostalgie, mijn eerste blik langs de snelweg wat niet onaardig smaakte in een land waar geen sterk bier voorhanden was.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.