Emelisse brouwt met lef maar de kwaliteit blijft wat achter

De Zeeuwse brouwerij Emelisse is een van de coolste brouwerijen van Nederland. Meer dan andere brouwerijen gaan zij mee in de veranderende smaak van de Nederlandse bierdrinkers. IPAs, Russian Imperial stouts, Emelisse brouwt het allemaal.

Emelisse heeft dus altijd een streepje voor bij bestetotnutoe. Hoog tijd om eens wat sterren uit te delen aan Emelisse. We dronken twee bieren: de Double IPA en de Dubbel.

Double IPA

Zoals je weet is IPA (India Pale Ale) een Engelse bierstijl uit de achttiende eeuw. En die stijl is de laatste paar jaar, onder invloed van kleine Amerikaanse brouwerijen, heel populair geworden. Overal ter wereld brouwen vooral kleine brouwerijen IPAs. En dan met name in Amerikaanse stijl, met krachtige, Amerikaanse hopsoorten met een citrussmaak.

Emelisse doet ook mee met deze trend. Hun double IPA is met 9% heel zwaar (de orginele IPA’s kwamen niet boven de 5,5%) en flink gehopt met onder andere Amarillo, een Amerikaans hopras. Maar is een Double IPA ook dubbel zo lekker? We zijn benieuwd!

Wat inschenken betreft zit het wel goed. Deze Emelisse is mooi donkergeel, bijna oranje. Past dus goed bij die citrushop! Ook de schuimkraag mag er wezen want die is mooi wit en dik. En het schuim blijft ook in de vorm van een mooi dus laagje. Hiervan krijg je zin om te drinken.

En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dat drinken valt nogal tegen. Een bier van 9% is over het algemeen nogal moutig maar of dat bij deze ook zo is? Geen flauw idee, je proeft het niet door de doordringende bitterheid van dit bier. Die is overal en gelijk aanwezig. Het is dus een heel zwaar en bitter bier. Maar dan zonder een goede balans. Het is alsof de smaak van dit hele zware bier is ondergesneeuwd onder een enorme laag hop.

Natuurlijk is een double IPA zwaarder dan een gewone IPA. Maar een IPA is meer dan het toevoegen van Amerikaanse hop aan een bier. Een IPA is tenslotte een ale. Maar dat proef je niet in een Emelisse Double IPA. Je proeft alleen hop. Terwijl het niet onmogelijk is een goeie zware IPA te maken. Neem maar eens een Raging Bitch. Dan weet je wat ik bedoel.

Wij ziet Emelisse graag meedoen met het maken van allerlei nieuwe, mooie en trendy bieren. Maar deze double IPA is te eendimensionaal om echt goed te zijn. Slechts twee sterren dus.

 

 

.

Dubbel

Emelisse brouwt ook een Dubbel. Ze zetten zelfs op het etiket een hele uitleg over waar de begrippen ‘dubbel’ en ’tripel’ vandaan komen (twee, resp. drie keer zoveel mout). Dat is natuurlijk gelijk punten scoren bij ons. Wij vertellen er ook niks meer over, koop maar een Emelisse Dubbel als je er meer van wil weten.

Terug naar deze dubbel. Die is mooi bruin. Ziet er niet zo gladjes uit. Hij lijkt wel ongefilterd. Dat in tegenstelling tot de maat der dingen op dubbelgebied, de La Trappe Dubbel. Die is glanzend zwart. De bruine kleur maakt de Emelisse lekker echt.

Het inschenken is niet heel bijzonder. De schuimkraag is snel weg. En ook je neus beleeft niet heel veel. Echt sterk ruiken doet hij niet. Drinken dus maar.

De La Trappe Dubbel is de beste dubbel die er is. Die ruikt sterk en die heeft een goeie bite in zijn smaak. Je ruikt de alcohol en de zoetigheid plakt in je mond. En toch is hij niet echt zoet. Dat heeft de Emelisse allemaal veel minder. Die bijt zich niet vast in je keel.

Deze Emelisse Dubbel is best lekker maar het is net een Rochefort 8. Elke slok is best lekker maar je had liever een Rochefort 10 gehad. Dat is met deze Emelisse net zo. Best OK maar geef mij maar een La Trappe.

De smaak is net iets minder sterk. De geur is minder alcoholisch. De nasmaak minder zoet. De balans is minder mooi. Het geheel is gewoon minder lekker. En al met al is het niet eens een slechte dubbel.

Een beetje te middelmatig biertje dus. Maar het is wel van Emelisse, die leuke Zeeuwse brouwerij. Met een informatief etiket. Drie sterren dus.

 

 

.

Emelisse blijft een hele leuke brouwerij met veel lef. Zij brouwen de bieren die veel liefhebbers willen drinken. Maar de kwaliteit blijft wel achter bij die van meer gevestigde Belgische en Amerikaanse brouwerijen. We hopen dat daar snel verbetering in komt.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Emelisse brouwt met lef maar de kwaliteit blijft wat achter

  • oktober 8, 2011 om 18:56
    Permalink

    Eens. Ze maken lekkere bieren maar – zeker binnen hun stijl – behoren ze niet tot de top. Zou graag zien dat ze tijd nemen om een recept echt uit te werken, zoals initieel bij hun RIS, in plaats van experimenteren met 10 verschillende houten tonnen. Ik denk dat ze het echt wel kunnen!

    Beantwoorden
  • Pingback: Emelisse White Label, das lekker » bestetotnutoe.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.