Een wereld van bier: Nederland (slot)

Tot slot in onze serie over wat biercultuur over een land zegt, natuurlijk ons eigen Nederland. Biercultuur is dan wel een beetje veel gezegd voor ons pilsdrinkende volk in de polder. Bier leer je in Nederland drinken uit de tank onder het studentenhuis of per krat in de zuipkeet. Daarmee is de toon voor de waardering van ons bier ook wel gelijk gezet. Bier is goedkoop en vooral bedoeld om zo snel en gedachteloos mogelijk achterover te slaan.

Opvallend trouwens is wel dat tot aan de helft van de twintigste eeuw de helft van al het bier niet uit pils bestond. Toen dronken we blijkbaar wel beter. Sindsdien is de opmars van de pils begonnen. Niet toevallig is die opmars gelijk gelopen met een algemene vervlakking van de smaak en het verdwijnen van alles wat authentiek is aan onze voedselproductie.
De brouwerijen die al dat pils maken zijn op de vingers van een hand te tellen. Bier brouwen in Nederland heeft niets te maken met liefde voor het vak maar alles met geld verdienen. Nederlanders kunnen nou eenmaal heel goed verdienen aan het maken van voedsel. En dan maakt het niet uit of het aardappelen zijn, of varkens of bier. Geld is geld.

Kort gezegd: drinkers willen zo goedkoop mogelijk bier, brouwers willen zoveel mogelijk geld verdienen. Voor iedereen die niet van bier houdt een uiterst succesvol concept. Dat hebben we dan ook gelijk geëxporteerd. Met een stukje marketing erbij. In het buitenland, vooral dan in de landen die wat verder weg liggen, hebben we de mensen wijs gemaakt dat Nederland een echt bierland is. Met enorme verkoopcijfers tot gevolg.

De landen om ons heen weten wel beter maar wat kan ons het schelen. Heineken exporteert in zijn eentje meer dan alle Duitse brouwerijen bij elkaar. Dat zegt wel genoeg. Biercultuur in Nederland: it’s the economy, stupid.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

4 gedachten over “Een wereld van bier: Nederland (slot)

 • Pingback: Tweets die vermelden Een wereld van bier: Nederland (slot) » bestetotnutoe.nl -- Topsy.com

 • april 18, 2011 om 12:49
  Permalink

  Zo deze meneer die placht enige kennis van bier of pils te hebben gaat wel heel kort door de bocht. Om te beginnen is pils niet onder geschikt aan bier. En ten tweede wordt er wel degelijk een goed biertje of pilsje in Nederland gebrouwen Gulpner of hertog Jan doen niet onder voor pils uit welk land dan ook. Daarnaast wordt de markt verpest door grote jongens als Inbef dat van oorsprong uit belgie stamt. en in duidsland de markt grotendeels bepaald. door prut als lidl en aldi pils door europa te verspreiden. En hij praat over geld of het stinkt maar ik geloof niet dat hij dit allemaal uit liefde voor het gerstenat schrijft. Maar hier gewoon een grijpstuiver mee wil verdienen.

  Beantwoorden
 • april 18, 2011 om 18:30
  Permalink

  @steven: Van al je hilarische spelfouten vind ik ‘Inbef’ het allermooist.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.