Een wereld van bier: Frankrijk

Duitsland en Engeland zijn mooie bierlanden maar vandaag is Frankrijk aan de beurt. Frankrijk? Bourgogne, Bordeaux, wijn, wijn en nog eens wijn Frankrijk? Jazeker!

OK, we zijn wel eens in Frankrijk geweest en het is ons ook opgevallen dat het land in zekere zin een wijncultuur heeft. En dat die nogal overheersend is. En dat alles in Frankrijk wijn is. En dan alle wijn Frans is. Of zou moeten zijn.

Alles? Heel Frankrijk? Nee, een klein dorpje blijft zich verzetten, uh, een klein deel van het schap in de hypermarché is gereserveerd voor bier. En dan bedoelen we natuurlijk niet de onvermijdelijke warmelandenpils in slappe blikken maar gewoon, echt bier. Zelfs echt Frans bier want net als alles wat ze maken, of het paté is of kaas, is hun bier ook erg artisanale.

Hun bier zit dan ook in een wijnfles (dat dan weer wel) en ook het etiket lijkt op dat van wijn, met veel plaatjes van molens en dat soort dingen. Er zit ook een kurk op, met een ijzeren ring, en het is een heel werk om het open te krijgen. Maar wat maakt het uit, als je in Frankrijk bent ben je toch op vakantie en je hebt dus alle tijd.

Frans bier, wij vinden het lekker. Mooi hooggistend, mooi van smaak, afgerond en met aandacht gebrouwen. Lijkt veel op Belgisch bier. Lijkt heel veel op Belgisch bier. En als je op het etiket kijkt dan zie je dat het ook uit België komt. Uit Vlaanderen. Frans Vlaanderen.

Wij zijn het al lang vergeten maar de beeldenstorm in de zestiende eeuw begon in Valenciennes. En toen heette dat nog Valencijn. Lille heet eigenlijk Rijssel. Hazebroek, Duinkerken, Steenvoorde en Wormhout liggen in Frankrijk. Frans-Vlaanderen. Gejat van België. En dat is niet zo erg maar ze hebben hun bier meegestolen. Frans bier is eigenlijk Belgisch bier.

Wijn komt uit het midden-oosten. Kaas ook. Croissants zijn een Oostenrijkse uitvinding. De Eiffeltoren komt uit Duitsland. Citroën is opgericht door een Amsterdammer. Die Fransen. Ze hebben niks zelf bedacht en alles gejat. Maar goed, wij koppelen in juli de sleurhut weer aan en nemen wraak op de péage, op de linkerbaan met 90 km/u. En met ’s avonds een lekker biertje.

Volgende keer hebben we het over echt Belgisch bier.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.