Een wereld van bier: Engeland

Vorige week blogde ik over Duitsland. Heerlijke en niet zo heerlijke pilsners hebben ze daar. Veel traditie in bierbrouwen. Dat hebben ze in Engeland ook. Historie en traditie. Vind je ook in het bier terug. Porters uit de achttiende eeuw, prachtige subtiele ales, liefst geschonken in de pub. Daar komt het uit vaten zonder koolzuur. Met alleen wat gepompte bubbels proef je al die subtiele smaken, die heerlijke hop van een echte Engelse ale.

En wat drinken de Engelsen zelf? De meest ranzige lager uit blik die ze kunnen vinden. Slappe blikken halve liters Sleazy bier, goedkoop en vooral makkelijk om snel dronken te worden. Ga je in Engeland naar een off-licence, dan vind je ze hoog opgestapeld tegen de muur. Serieus vies buitenlands bier, zoals het Duitse Beck’s is daar echt heel populair. Onbegrijpelijk.

En ook weer niet onbegrijpelijk. Iedereen die wel eens in Zuid-Europa is geweest en daar Engelse toeristen is tegengekomen, weet dat hun drankcultuur niet alleen zonnige kanten kent. En op zulke momenten gun je ze ook niet veel beter dan grote blikken vies bier.

Maar vergis je niet. Het echte Engelse bier bestaat nog. Wij van bestetotnutoe.nl hebben het zelf gezien. En gedronken. Samen met echte Engelsen. Die niet zopen voor het dronken worden, maar dronken uit liefde voor hun bier. Bier uit vaatjes zonder koolzuur, bier uit oude brouwerijen, ales, pale ales en india pale ales. Stouts en porters, heerlijk gehopt en o zo subtiel van smaak.

Echt Engels bier krijgt van ons drie sterren: het kopen waard, het omrijden waard en zelfs de reis waard.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Een wereld van bier: Engeland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.