Een wereld van bier: Duitsland

Duitsland. Land van kolenmijnen en land waar ze quizmasters grappig vinden die hier al in de jaren zestig niet meer leuk waren. Land waar de humor zo ver te zoeken is dat het ineens lijkt alsof schlagers wel leuk zijn.

Denk daar nou eens bier bij en je hebt Duits bier. Niet zo gezellige grote blikken bier met zwarte letters erop, hoog opgestapeld bij de al even Duitse paupersuper. Slap bier met weinig alcohol. Het lijkt ergens wel op Nederlands bier maar als je een paar slokken neemt is het eigenlijk hetzelfde als met de TV: ze houden daar van dingen die wij al lang niet meer hoeven.

Ha, kritische bierdrinker, nog even wachten met die boze reacties! Tuurlijk is er ook lekker Duits bier. Dat ene brouwerijtje, in dat ene plaatsje, in dat ene valleitje, vlak bij de snelweg (het is tenslotte Duitsland), daar hebben ze heerlijk goudgeel Duits bier. Fris en licht. Drinkbaar. Koel. Zoals het moet zijn.

Zoals het kan zijn en zoals het moet zijn. Duitsland is ook Reinheidsgebot en lange tafels vol met halve literpullen eersteklas kwaliteitsbier. Tuurlijk net iets anders als van bij ons maar daarom juist het proberen waard. Toch een beetje pils zoals het moet zijn. Eet er een worst of zuurkool of allebei bij en je vooroordelen verdwijnen als Alpensneeuw in de lentezon.

Duitse bieren zijn net als de Duitsers: er zijn er veel van en ik moet ze niet. Herstel: Duitse bieren zijn net als de Duitsers: degenen die ik ken zijn best goed te doen.

Volgende keer Engeland.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

8 gedachten over “Een wereld van bier: Duitsland

 • juni 4, 2010 om 01:05
  Permalink

  Leuk geschreven stukje, maar als groot liefhebber van Duits bier voel ik toch de behoefte om op het artikel in te gaan: Een belangrijke biersoort die bovendien ook in Nederland aan populariteit wint wordt helemaal niet genoemd: Het Weizenbier. En het betreft hier dan echt niet alleen de ‘brouwerijtjes in de vallei’, ook de Weizenbieren van de grote brouwerijen als Erdinger, Paulaner etc. worden door veel mensen zeer gewaardeerd. Natuurlijk valt over smaak te twisten, ook wat betreft de pilseners, maar gelukkig bestaat bierland Duitsland niet alleen uit goedkoop supermarktbier, wat kleine goede brouwerijtjes en Oktoberfest. Neem eens kijkje op voor een ander beeld van het Duitse bieraanbod…

  Beantwoorden
 • juni 4, 2010 om 01:09
  Permalink

  1.Leuk geschreven stukje, maar als groot liefhebber van Duits bier voel ik toch de behoefte om op het artikel in te gaan: Een belangrijke biersoort die bovendien ook in Nederland aan populariteit wint wordt helemaal niet genoemd: Het Weizenbier. En het betreft hier dan echt niet alleen de ‘brouwerijtjes in de vallei’, ook de Weizenbieren van de grote brouwerijen als Erdinger, Paulaner etc. worden door veel mensen zeer gewaardeerd. Natuurlijk valt over smaak te twisten, ook wat betreft de pilseners, maar gelukkig bestaat bierland Duitsland niet alleen uit goedkoop supermarktbier, wat kleine goede brouwerijtjes en Oktoberfest. Neem eens kijkje op >http://www.duitsebieren.nl voor een ander beeld van het Duitse bieraanbod…

  Beantwoorden
 • juni 4, 2010 om 16:21
  Permalink

  Nou André, aangezien jij blijkbaar de eigenaar bent van duitsebieren.nl, wacht ik tot die flesjes Erdinger en Paulaner onze kant op komen. We zullen zeker bloggen wat we ervan vinden.

  Beantwoorden
 • juni 7, 2010 om 10:07
  Permalink

  Vraag aan André of hij ook wat Hacker-Pschorr (bijv. Anno 1417) je kant opstuurt. Erg lekker!

  Beantwoorden
 • Pingback: Weizen: waarom Duits bier ook best lekker is » bestetotnutoe.nl

 • Pingback: Teleurgestelde bierdrinker begint zelf bierwinkel » bestetotnutoe.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.